Възможно ли е дигитален нивомер (бензиномер) ???

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
KURASH
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Възможно ли е дигитален нивомер (бензиномер) ???

Мнениеот KURASH » Чет 02 фев 2006 16:25

Oтносно бензиномера ми писна не всеки път да показва правилно, да имам бензин а той да показва че нема ни6то или обратно. Има ли някакъв начин да се направи дигитален бензиномер. Не знам как точно е устроен поплавъка в резервоара, но мисля че 6те е на принципа на реостат(потенциометър) променя се нивото на бензина - променя се тока и от там имаме механи4но преместване на стрелката - един вид бензиномера се явава амперметър разграфен подходящо 4е да от4ита вярно. и в този ред на мисли не може ли системата на измервателния уред(дали е магн.ел, ел.магн, индукционна и т.н.), която прави връзката между изменението на ел.величина в случая ток към механично изместване в случая стрелката на бензиномера да се замени с неква електронна зависимост 4е да показва дигитално. не съм много наясно с тази финна електроника и затова не се смейте много на тази ми идея.
Ако има не6то подобно което може да се направи ще съм ви много благодарен ако споделите с мен.
И се извинявам пак ако вси4ко това ви се сторят пълни глупости
P.S. идеята ми дойде от темите в този форум за дигитален оборотомер
:roll:

Последна промяна от KURASH на Чет 02 фев 2006 17:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Dare_Devil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dare_Devil » Чет 02 фев 2006 18:08

Да, на мен също би ми било доста интересно дали и как е възможно това - смятам че доста добре би изглеждал един цифров датчик за нивото на бензина в резервоара на мястото на моя неработещ :)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Чет 02 фев 2006 18:56

А защо си мислиш, че проблема е в показателя а не в т.нар бензиномер...
:)
Готов съм да се обзаложа, че бензиномера дава куци стойности, а показателя си работи като пич...

Така че сам си избирай дали да го правиш..
Иначе на практика е възможно, много лесно, със светодиоди и съпротивления...
ама не съм спец по електроника...

Dare_devil...
коя част си набедил за "неработеща" датчика или показвача?
Пробвай в голф/пасат/поло /в зависимост от автото / разделите за да питаш как да си го оправиш...

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Чет 02 фев 2006 19:05

Ако говориш за Г2 или Г3 и датчика и уреда за отчитане са допотопни и не държат много с годините/реостат+термо аналогов уред/, но са елементарни като у-во и предполагам затова са били предпочетени.

Да се направи уред да отчита в цифров вид /числа или светодиодна стълбица / не е много трудно, има дори и готови китове, номера е датчика отзад в резервоара да не е реостат+ поплавък , а нещо по интелигентно например може нещо с ултразвук :roll: по примера на парк сензорите .

Потребителски аватар
Dare_Devil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dare_Devil » Пет 03 фев 2006 0:34

wili_98: аз че ще питам във Поло форума е ясно, но принципно си ми допада идейката за светещи цифричи, показващи колко процента от резервоара ми е пълен или пък колко литра имам.

Потребителски аватар
RaZU
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот RaZU » Пет 03 фев 2006 1:47

L&R написа:по примера на парк сензорите .

така няма да може да стане защото течноста като се мърда пак няма да отчита точно трябва друг вариан иначе идеята е интересна :да:

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пет 03 фев 2006 8:39

Ами нали има обемни датчици.Те на какъв принцип работят и могат ли да се използват затова???

Потребителски аватар
KURASH
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот KURASH » Пет 03 фев 2006 9:31

RaZU написа:
L&R написа:по примера на парк сензорите .

така няма да може да стане защото течноста като се мърда пак няма да отчита точно трябва друг вариан иначе идеята е интересна :да:

Значи и аз съм си мислил по въпроса. Може би ще има начин да се направи уреда да показва даденото изменение с известно закъснение, тъй като ако попаднеш в някоя дупка или правиш "гигантски слалом" между рововете по пове4ето пътища ти уреда сигурни 6те се побърка от от4итания. Или друг вариант е да се настрои системата да не от4ита изменението в дадени малки граници, като по този на4ин 6те се компенсира това мърдане. Поне така си мисля

Потребителски аватар
L&R
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 03 фев 2006 9:42

Няма проблем да се игнорират резките промени и да се отчита през примерно 5 секунди за да не се мени постоянно показанието.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 03 фев 2006 9:59

не ви върши работа отчитане през 5 секунди.. :) пак ще показва шашави стойности..
За да се направи това трябва да се смята постоянно на база средноаритметично, така че още в самото начало ви обясних.. мани мани..

Ако искате и цифрички, ви трябва програмируем процесор който да се програмира за тези чудесийки, а това вече си требе специалист :)

Потребителски аватар
L&R
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пет 03 фев 2006 10:14

Wili процесора е най - лесен датчик подходящ е по-тънката работа.
Идва ми наум и друга идея, запазваме поплавъка, но той е свързан не с реостата, а с някакъв оптичен датчик.

Ето някакъв пример:
http://www.ppavionics.com/FG1.html

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пет 03 фев 2006 11:36

това е за самолети...
вярно че са бързи голфовете ама чак толкоз... mhihi

иначе и аз имам интерес ако някой може да направи подобно нещо...

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Мнениеот nii » Пет 03 фев 2006 11:46

а не е ли най-лесно да си калибрираш поплавъка через изкривяване на рамото му така, че да отчита правилно?
източваш резервоара, наливаш точно 1/2 от обема му и кривиш рамото докато на таблото покаже 1/2...

G60

Мнениеот G60 » Пон 06 мар 2006 21:30

Абе колеги вие кво се мъчите да откриете топлата вода ли? :D Това чудо дигитален бензиномер го има във всяка Г2 с дигитално табло,така че или вижте там какъв е принципа на деиствие или направо си купуваите цялото табло и толкова :wink:

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Вто 07 мар 2006 15:07

G60 написа:Абе колеги вие кво се мъчите да откриете топлата вода ли? :D........ Това чудо дигитален бензиномер го има във всяка Г2 ...... :wink:

Сигурен ли си ??
Хората говорят за нивомера, ане за разходомера !! :!:

Върни се в “Направи си сам!”