Идея за нещо като разходомер - Осъществена

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Идея за нещо като разходомер - Осъществена

Мнениеот Anbuch » Сря 21 яну 2009 0:39

Искам да си направя уред на таблото ,който да ми показва реалното натоварване на двигателят. Аз съм с МАП датчик (както повечето VW от тия години) който представлява просто един ваккумдатчик ,мерещ вакума в смукателният колектор и който го преобразува в електрически сигнал от 0 до 5 волта.Та аз искам да сложа волтметър който да измерва това напрежение. Колкото по-високо е напрежението ,толкова по-голямо е и натоварването. Колкото по-голямо е натоварването на двигателя ,толкова и по-голям е разхода на гориво. Напрактика на мен не ми е нужно да зная точно в кой момен колко ми е разхода на 100км ,а искам да съм наясно за следното :

Кога натоварването на двигателят е по-голямо?
Примерно, ако изкачвам едно нагорнище(не си преставяйте някакво прекалено стръмно) на 5-та скорост с 70 км/ч при 2200 оборота на двигателят или на същото нагорнище да съм на 4-та скорост пак при 70 км/ч на 3000 оборота. Това никой не може да ми го каже категорично как е защото зависи от ужастно много неща.Мисля ,че само МАП датчика би могъл

Така както съм го замислил ще ми струва 0 лв защото вече си имам един електронен волтметър ,на който ще сложа копченце за да си избирам кои показания да ми дава ( показанията от МАП датчика или напрежението на акумулатора)

това е въпросният волтметър

Изображение

Какво мислите за тази идея? Някакви препоръки .........нещо...незнам... :roll:

Последна промяна от Anbuch на Пет 29 май 2009 14:58, променено общо 1 път.

_SUN_
Автомобил:
Двигател:

Re: Идея за нещо като разходомер

Мнениеот _SUN_ » Чет 22 яну 2009 18:00

А волтметъра откъде го набави, иначе идеята ти не е лоша

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Пет 23 яну 2009 10:28

В конрад има подобни. Незнам дали го има същото ,но то не е много за предпочитане защото има работа по него за да тръгне на кола. Първо трябва делител на напрежение защото мери 200 mV ,трябва и регулатор на напрежението тъй като захранващото му е от 7V до 11V ,но не това е най-кофтито , трябва и галваничен разделител защото самото уредче не може да мери захранващото си напрежение. Захранващото и измерваното напрежение трябва да се галванично разделени иначе ПАТ-ПУФФФФФФФ :Mr Green Fun ,а да го захраниш от батерия не е опция тъй като гълта 60mA.В конрад зная ,че със сигурност продават подобни които могат да мерят собственото си напрежение

Понеже и точноста на уреда е прекалено много зависима от температурата на околната среда се отказах да го ползвам. Хвърлих се на нещо много по готско.
Син дисплей с бели цифри управляван от микроконтролер. Обещаха ми скоро да ми направят програмата (че с моя бейсик и паскал нестава :lol:) тия дни купувам частите и почвам платката.

За сега това което ще мери "уреда" ще бъде :

-Напрежение на акумулатора
-Напрежение от MAP сензора
-Температура на антифриза
-Температура външна
-Температура в купето
-Показанията на ламбда-сондата , ама не се знае още де - не е съгласувано с човека който ще ми прави програмата

Показнията на температурата на антифриза на таблото ми минават през софтуерна корекция и установих ,че от 75 градуса до 95 градуса, стрелката ми стои точно на 90 градуса :evil: (не е както при старото поло 2F)

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Пет 23 яну 2009 12:54

Колега струва ми се , че си се захванал с доста сложна задачка,и не мисля че този волтметър ще ти бъде много от полза, или поне да се ползва само LCD дисплея му.
Преди време тук беше обсъждана една тема за направа на т.нар. "борд копютър" , като се взема сигнал от комуникационния интерфейс на колата - ей това мисля че е правилната посока за направата на разходомер. Ето тук дори хората са го направили, но за Ауди:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=2147

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 23 яну 2009 14:57

mafiota написа:Колега струва ми се , че си се захванал с доста сложна задачка,и не мисля че този волтметър ще ти бъде много от полза, или поне да се ползва само LCD дисплея му.
Преди време тук беше обсъждана една тема за направа на т.нар. "борд копютър" , като се взема сигнал от комуникационния интерфейс на колата - ей това мисля че е правилната посока за направата на разходомер. Ето тук дори хората са го направили, но за Ауди:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=2147

обсъдихме го днеска с колегата това в скайп.. почва се един проект пък да видим до къде ще стигнем с общи усилия (общи приятели :lol: )

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Пет 23 яну 2009 15:06

ще е интересно да видим какво ще излезе в крайна сметка!
в един от руските форуми, един пич беше обяснил как си е вързал готово такова устройство на пасата (Б3)

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 23 яну 2009 15:21

за да е готово.. трябва първо да се направи :) :) :) това ще мислим тея дни ..
дано неговия човек се справи със задачката.. тоест.. дано Anbuch-а не го напие много :oops:

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 23 яну 2009 16:31

на лада самара го има това нещо с стрелкови уред е и показва натовареноста на двигателя
т.е. както го иска колегата да знае като изкачва някой баир-планина да знае на коя скорост му е най икономично да кара като поддържа постоянна скорост
не знам обаче уреда електрически ли е или вакуумен, ама едва ли руснаците да са измислили нещо сложно

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 23 яну 2009 17:32

прост вакуум метър е при ладата до колкото знам

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Пет 23 яну 2009 17:55

Vizor написа:за да е готово.. трябва първо да се направи :) :) :) това ще мислим тея дни ..
дано неговия човек се справи със задачката.. тоест.. дано Anbuch-а не го напие много :oops:

дано :), всеки би се радвал на нещо от този род:

Изображение

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 23 яну 2009 19:10

Имам турбинка датчик чистак нова 8) за такси апарат пр-во на "Черно море' Варна / бившия радозавод .- оптронен датчик.
На примоция :wink: е

vesod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesod » Нед 25 яну 2009 12:37

Здравейте.
Искам да попитам тези вакумдатчици откъде може да се вземата и каква им е цената.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Нед 25 яну 2009 21:38

ми това си е манометър за вакуум-в магазини за хидравлика ги има
а някой знае ли за какви стойности става дума до минус 1 атмосфера ще свърши ли работа

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Пон 26 яну 2009 2:04

mafiota написа:
дано :), всеки би се радвал на нещо от този род:

Изображение

цената на този дисплей е доста дебела към 60-100 лв

аз ще ползвам този,че иначе ще ме изселят от вкъщи:

Изображение

Относно показанията на Мап датчика : за всяка кола(модел) са различни :

Те се захранват с 5 волта. За някои коли са със стойности от 0 до 1 бар (при 0 бара напрежението е 0 ,а при 1 бар е 5 волта) за други са от 0 до 2 бара примерно (при 0 бара ,напрежението е 0 ,а при 2 бар е 5 волта) има и такива дето се захранват с 5 волта и дават най-много 4.5 волта ,абе комбинациите са стотици. Има и такива дето пък колкото е по-високо подналягането толкова по ниско им е изходното напрежение

Примерно за Корса B 1.2i

Изображение
Изображение

а за голф 4 двигатели AHW и AKQ е :

Изображение
Изображение

За толкова двигатели намерих инфо за МАП-овете ,само за моят и на Vizorcheto ми се опъват за сега

ето и от някакъв фият :

Изображение

За да не се бъркат мерните еденици:
1 bar = 750 mmHg = 100 кPa

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Пон 26 яну 2009 8:04

колега,а ако оспееш да намериш някой борд комп. от астра Ф например, или поне дисплей от борд на Вектра Б, дали няма да може да се преформи за ваг групата??
А иначе това дисплейче (20х2) не е лошо, но проекта само за разходомер ли ще бъде или и други работи ще показва??

А иначе ето тук руснаците какво дават:
http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... opic=79669

Върни се в “Направи си сам!”