Побългаряване на дръжки за Б3

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
ivo_asenov
Автомобил:
Двигател:

Побългаряване на дръжки за Б3

Мнениеот ivo_asenov » Чет 13 яну 2011 1:44

След постоянното ми сблъскване с проблема за който предполагам всички знаете (счупените дръжки на б3) ми хрумна решение което не е най-красивото нещо но пък според мен е вечната дръжка :)
Става дума за счупването на алумина точно там където се захваща към купето и дръжката увисва само на болта от към бравата.
Направих дупка 6мм на дръжката от към видимата част (там където застава палеца при отваряне) и фаска за да се скрие главата на болт 6мм за кръстата отверка.
използвал съм 35мм П-профил (ако е по-малко може да изхвъля дръжката в полуотворено положение и да не изглежда добре) с дължина около 30мм ан който съм направил дупка 6мм и гайка 6мм , първоначално идеята беше да се залепи гайката с поксипол за профила за да не мърда но при пробите разбрах, че така или иначе този профил някой трябва да го държи от вътрешната страна ( ако не се върти гайката заедно с болта ще се върти всичко включително и профила !
Най-добрия вариянт е ако се намаже с поксипол и профила и се сложи така на колата и след като изсъхне да остане там за да е възможен демонтажа на дръжката без да се налага разглобяването на кората.

Другия проблем е с тези малките пластмасови капачки които натискат пластината в вратата, много често се чупят , но на тяхно място съм сложил копче за гипсокартон (3бр за 2 стотинки :applause: ) става перфектно и е възможна плавното реголиране на хода на самата дръжка
Вече си направих задните дръжки така и работят добре , ако някой се интересува може да направя клипче как работят!

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: Побългаряване на дръжки за Б3

Мнениеот pas1.8mi » Чет 13 яну 2011 10:23

За по -нагледно пусни и някоя снимка! :да:

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Чет 13 яну 2011 10:34

Може ли да покажеш какви са тези копчета за гипсокартон? :)

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 13 яну 2011 11:16

Ето това са "копчета"
Изображение

ivo_asenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_asenov » Чет 13 яну 2011 14:53

Колата е с баща ми в момента и няма как да я снимам.
При първа възможност ще снимам

metalqgata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот metalqgata » Чет 13 яну 2011 20:38

Самонарезни винтове са тия копчета. Имат и минус. Ако я регулирате повече от 2-3 пъти, дупката се разширява и винта не хваща. Тогава ,залепеният с поксипол профил трябва да се демонтира. Идеята с гайката повече ми харесва.

ivo_asenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_asenov » Чет 13 яну 2011 21:07

Колегата явно знае за проблема с разширената дупка, при мен се получи това на едната предна врата , но с клещите може да се стегне пак самата тръбичка и става още по-здраво. Ако се залепи профила с поксипол и гайката той просто ще си остане там като крепежен елемент и няма да пречи на разглобяването , дори няма да се налага да се разглобява кората за да се държи контра на гайката mhihi
Това с разглобяването на полувината врата е проблема , както и видимита глава на болта от външната страна , но като функционалност нямат равни поне за мен тъй като не съм имал удоволствието пасата ми да е бил с нормални дръжки досега , бях се превърнал в портиер защото само аз си ги отварях.

Видимия болт мисля да му направя едни черни стикерчета които да залепя върху него.
Видях такива за мебели в практикер но са само имитации на дърво , нямаше черни, но спокойно може да се отрежат от фолио за мебели, просто ми е малко студено и ме е хванал мързела последните дни :lol:

metalqgata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот metalqgata » Чет 13 яну 2011 21:19

Не съм имал проблеми точно по този повод, но от практиката знам, че ще стане така. А за проблема с виняният вид, предлагам просто малко по-дълбока дупка. Ако е визможно да е плитка главата на винта(болта) и ако се направи по дълбока фаска, предполагам, че може да се залепи пластмасова капачка и като се мине финално с шкурки, китове, боя и т.н., няма да си личи. Ще погледна дръжките и ако стане, ще си изям ушите, дето си купих нова дръвка.
Темата е много добра!

Върни се в “Направи си сам!”