"Самоделка" от машина за вода - идеи....

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
kostadin_spasov
Автомобил:
Двигател:

"Самоделка" от машина за вода - идеи....

Мнениеот kostadin_spasov » Чет 03 мар 2011 17:23

Привет на всички, имаме още три почивни дни и ме мъчи един въпрос.Имам под ръка работеща машина за вода/пък и в метрото ги пускат по 2 за 60 кърпелчета/.
Та въпросът ми е може ли от това да стане на 12 волта компресора за охлаждане - един климатик за "ГОЛФУ" за по-дълги разстояния разбира се/за малки растояния дебита е малък/ .И от тази за затоплянето в гаража да се застопори на мрежовото да подгрява двигателя в студа с една помпичка.

http://www.allegro-bg.com/pic/products/80157B.jpg

П.С.:Моля модовете, ако няма интерес да я :не: темата ако няма равитие до 2-3 дена.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Re: "Самоделка" от машина за вода - идеи....

Мнениеот Bai Sando » Чет 03 мар 2011 18:07

Ха идеята не е лоша.Обаче тая дето си я дал май не е с компресор.В работата имахме 5-6 такива машини от които 2 бяха някви нео без компресор.Един колега се занимаваше с хладилници и каза,че били с някакви охлаждащи платки или нещо такова.Едвам изстудяваха водата.Тия другите с компресорчето я правеха лед.Най добре търси такава :да:

Потребителски аватар
miti_kamenov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот miti_kamenov » Чет 03 мар 2011 18:12

SANDO 1 написа:Ха идеята не е лоша.Обаче тая дето си я дал май не е с компресор.В работата имахме 5-6 такива машини от които 2 бяха някви нео без компресор.Един колега се занимаваше с хладилници и каза,че били с някакви охлаждащи платки или нещо такова.Едвам изстудяваха водата.Тия другите с компресорчето я правеха лед.Най добре търси такава :да:

С компресор от 100лв. нагоре (нова) оня ден обикалях и взех две от Технополис за по 190лв. бройката.

Потребителски аватар
Peterman
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006

Мнениеот Peterman » Чет 03 мар 2011 18:16

и къдсе ще го сложиш това устройство? :roll:

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 03 мар 2011 18:28

Колега няма да се получи нищо от цялата работа и ще ти кажа защо.За първия вариант за студеното,за да отнемеш (изтудиш)топлината от едно тяло тя трябва да отиде някъде и това някъде е навън.Изключение правят мобилните климатици които ги зареждаш със лед за да духат студено.И като казах мобилни климатици ми беше дошла една идея щом излязоха -какво ще стане ако тоя климатик ти е в стаята където ти е хладилника който ти прави леда за климата-въпрос за теоретици mhihi .
За другия ти въпрос за топлене на антифриза може да стане ако земеш резервоара за топла вода и го монтираш на подходящо място в коша барабар с помпичката.Става като да сложиш проточен бойлер един вид.

Потребителски аватар
Peterman
Автомобил: passat b6
Двигател: BMP 2000 140 hp - 2006

Мнениеот Peterman » Чет 03 мар 2011 18:54

fox_vt написа:Изключение правят мобилните климатици които ги зареждаш със лед за да духат студено.И като казах мобилни климатици ми беше дошла една идея щом излязоха -какво ще стане ако тоя климатик ти е в стаята където ти е хладилника който ти прави леда за климата-въпрос за теоретици mhihi .

Това с леда изобщо го няма ! Мобилните климатици на работят с лед! Просто вътрешно и външно тяло е в едно, и с тръба се извежда топлия въздух отвън!

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 03 мар 2011 19:02

Преди 4 години,баща ми взе такъв диспенсър за вода,български с компресор,за 75 лв. Ония ден в Технополис беше 225 лв. абсолютно същата...Интересна работа защо са по-скъпи.

Та тези без компросеро са като "хладилните" чанти от по 70 лв. едно алуминиево радиаторче,такива каквито се слагат на усилвателите и на видео картите.Това е.За това са им и толкова парите,а тези с компресора...чак не се пие водата,намалил съм го максимално (възможно най-малко студена) и пак слагам малко нормална,за да се пие.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 03 мар 2011 20:56

Peterman написа:
fox_vt написа:Изключение правят мобилните климатици които ги зареждаш със лед за да духат студено.И като казах мобилни климатици ми беше дошла една идея щом излязоха -какво ще стане ако тоя климатик ти е в стаята където ти е хладилника който ти прави леда за климата-въпрос за теоретици mhihi .

Това с леда изобщо го няма ! Мобилните климатици на работят с лед! Просто вътрешно и външно тяло е в едно, и с тръба се извежда топлия въздух отвън!

Нз ти на кое викаш мобилен климатик,но аз ти говоря за ония климатици на колелца дето струват 600 лв и са с размер като на газова печка.А човека който имаше такъв каза "за да духа по студено от това което е в момента трябва отзад в отделението да се сложи лед".Ти да не си мислиш за ония големите колонните в заведенията.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Чет 03 мар 2011 21:07

fox_vt написа:Нз ти на кое викаш мобилен климатик,но аз ти говоря за ония климатици на колелца дето струват 600 лв и са с размер като на газова печка.А човека който имаше такъв каза "за да духа по студено от това което е в момента трябва отзад в отделението да се сложи лед".Ти да не си мислиш за ония големите колонните в заведенията.

Колега, метнали са те нещо с тоя лед, това са пълни глупости! При тези климатици топлият въздух се издухва навън през един дебел маркуч, това е.
http://www.klimatici.abc-bg.net/index.php?ref=5

Последна промяна от Ljubon на Чет 03 мар 2011 21:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kostadin_spasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kostadin_spasov » Чет 03 мар 2011 21:11

За колегата от Русе-място имам за цялата машина в коша,защото съм с мотор 1.3карб. и е Джета 2 /голф с багажник е за мен/ и мога да я сабера и радиатор ще се събере отпред даже и от зад място бол мо ще е разход на тръби :да: .А за "издухването" на газове на вън посредством маркуч :banana , е ми ше дигнем с още едно магаре кубиците :applause: .

Последна промяна от kostadin_spasov на Пет 04 мар 2011 18:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
mladen0101
Автомобил: polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот mladen0101 » Чет 03 мар 2011 21:28

Ljubon написа:
fox_vt написа:Нз ти на кое викаш мобилен климатик,но аз ти говоря за ония климатици на колелца дето струват 600 лв и са с размер като на газова печка.А човека който имаше такъв каза "за да духа по студено от това което е в момента трябва отзад в отделението да се сложи лед".Ти да не си мислиш за ония големите колонните в заведенията.

Колега, метнали са те нещо с тоя лед, това са пълни глупости! При тези климатици топлият въздух се издухва навън през един дебел маркуч, това е.
http://www.klimatici.abc-bg.net/index.php?ref=5

не бъди толкова сигурен колега аз имам такъв" климатик "на колела и наистина му се слага лед или вода но те са по стари и нямат марку4 за топъл въздух а от тези дето им се извежда топлия въздух има съседат ми и са по нови от това което имам аз!!! :012:

Потребителски аватар
KokoBoxer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KokoBoxer » Чет 03 мар 2011 23:50

Роля на охладител в тези евтини охладители за вода , както и в някой хладилни чанти и микро-хладилници за коли играе т.н. елемент на Пелтие. Съвсем по диагонал казано - квадратна пластина в повечето охладители голяма около 30х30 мм и дебела около 6-7 мм. От нея вирят 2 кабела с който към елемента се подава напрежение ... От едната страна на започва неимоверно да грее , а от другата почва да образува скреж...така че за да получи студено се налага обилно да отвеждаш топлината от другата страна и обратно ... Мощността хич не е достатъчна за да охлади купето на автомобил .. а и гълта ток яко ... Попитайте чичко Гугъл - има доста писано ..........

Потребителски аватар
Велосираптор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Велосираптор » Чет 03 мар 2011 23:54

kostadin_spasov написа:Та въпросът ми е може ли от това да стане на 12 волта компресора за охлаждане - един климатик за "ГОЛФУ" за по-дълги разстояния разбира се/за малки растояния дебита е малък/ .И от тази за затоплянето в гаража да се застопори на мрежовото да подгрява двигателя в студа с една помпичка.

мисля че на тези машини комресорчето не е с голяма консумация и може директно с един инвертор за 220В да си свършиш работата.тоя номер и аз със си го мислил,но само с варианта за охлаждането,наистина е важно комресора и радиаторът му да са извън охлажданото пространство.аз си мислех да го сложа в багажника на пасата, но ти си с голф и там няма такова делене май...
Успех с проекта!

Потребителски аватар
kostadin_spasov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kostadin_spasov » Нед 06 мар 2011 19:47

scare Колеги, 10 от 11-те мнения са "нема да стане" death .
Помолих некой, ако е в час с климатици и компресори дали ще се :screwy да помогне за реализацията на тази "самоделка".
Но ще се "уча" на мойта каляска. :да:
Благодаря на всички за мненията все пак. :applause:

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Нед 06 мар 2011 20:09

Пелтие е на евтините бе приятел,за това ги разграничихме :)

Върни се в “Направи си сам!”