Въпрос за помпа

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Въпрос за помпа

Мнениеот fox_vt » Вто 24 май 2011 17:06

Здравейте,интересува ме бензинова или дизелова подкачваща помпа на какъв принцип е с мотоерче или вибрационна с мембрана?Трябва ми помпа на 12 волта без значение дали от кола за продължителна работа като ще се помпи антифриз в отворена система а температурата ще е макс 60-65 градуса.Прерових нета но всички помпи са все на 220 волта и не ми вършат работа-инвертори и тем подобни не ми се занимава.Не се гони дебит или налягане просто трябва да движи антифриз на не повече от 50 см височина.Ако някой има инфо да пише.Не е проблем дали ще е със два щуцера или потопяема (стига да не е твърде голяма ако е потопяема)

пп щях да забравя да е еФтина scare

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Въпрос за помпа

Мнениеот stefan4o » Вто 24 май 2011 17:14

Ако става дума за същата помпа, която си мисля мога да те насоча при кои коли се среща - Passat b3 с двигател RA (82к.с.), за Голф Мк2/Джета Мк2 не съм сигурен дали при SB (82к.с.) я има, но тая помпа охлажда турбината, нали?

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Вто 24 май 2011 20:16

Хм тая наистина може и да свърши работа макар че няма да я ползвам за това но дали ще мога да я намеря по моргите.А тя центробежна или мембранна е?

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 25 май 2011 9:22

Ако някой ти изрови от ЗАЗ за печката -помпата е мембранна и много здрава. + това беше евтина. Ама много трака :mrgreen:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 25 май 2011 9:26

Крис, зависи на кое викаш евтино. Скоро търсих такава помпа в магазин за руски авточасти за моята кола да подменя помпата за бензина с нея. Обадиха ми цена от 70 лева за чисто нова. Колкото струва и една китайска ел.помпа за Фолксваген :wink: Иначе е идея, да, викат, че била вечна зазовската. Също сега се сетих за Мерцедес, парното им работи с ел.помпа която движи антифриза, имам някакъв такъв спомен, по-добре е да се пита в техния форум или някой колега, който продава авточасти (като например golfmk1) :beer

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 25 май 2011 9:31

stefan4o написа:Крис, зависи на кое викаш евтино. Скоро търсих такава помпа в магазин за руски авточасти за моята кола да подменя помпата за бензина с нея. Обадиха ми цена от 70 лева за чисто нова. Колкото струва и една китайска ел.помпа за Фолксваген :wink: Иначе е идея, да, викат, че била вечна зазовската. Също сега се сетих за Мерцедес, парното им работи с ел.помпа която движи антифриза, имам някакъв такъв спомен, по-добре е да се пита в техния форум или някой колега, който продава авточасти (като например golfmk1) :beer

Ами как няма да е вечна като е 1 железен кютюк.Трака от механизма, който движи мембраната. Има голяма електроника - 1 цял 2 ватов резистор паралелно на контактите за искрене.То и контактите са почти като на съвременно контакторче.
Имах такава помпа заедно с печката, но ги продадох на някой от форума преди 3-4г. А китайка ще те изкара макс. 2 г.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 25 май 2011 11:19

Ел помпите (подкачващите в резервоара) в новите дизели са на зъбен принцип - както и на всички бензинови помпи.
Работното им налягане е 0.5 бара

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 25 май 2011 16:25

lrlmodo написа:Ел помпите (подкачващите в резервоара) в новите дизели са на зъбен принцип - както и на всички бензинови помпи.
Работното им налягане е 0.5 бара

Като маслената помпа ли :roll: а иначе казват че помпа от инжекцион става но ако мине вода и предава богудух :? но ако е антифриз дали ще има проблеми мисля,че ще бъде защитена от ръжда например.Иначе имах и друга идея да ползвам цяло казанче за чистачки барабар с помпичката и евентуално да и намаля оборотите ноо четковите мотори като цяло не са много за продължителна работа.В нета видях схема за управление на мембранна помпа която подава импулси и по този начин избягва контакта който е слабото и място.Именно затова търсех точно мембранна помпа.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Сря 25 май 2011 16:51

Има и т.н- Перисталтични помпи!Един приятел продава такива на 12 и 24 в!Ползват се за химикали по пречиствателните станций!Да го питам ли за цена?

Потребителски аватар
kaloqn84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kaloqn84 » Сря 25 май 2011 16:59

аз мисля че една помпа за точене на гориво от резервоар ще стане продават ги на всички авто части тя е потопяема и работи на 12 волта прави доста голям дебит и цената и беше 30 лева чисто нова.

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Сря 25 май 2011 22:09

@pas1.8mi дали няма да са твърде големи тези помпи щом за пречиствателни станции помпата е за в колата и количеството на цялата течност ще е не повече от 6-7 литра.
@kaloqn84 някъде ги гледах тези помпи за тях не се бях сетил ще се разтърся да ги видя :да:

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Сря 25 май 2011 23:00

Мембранната с контакт може да се направи да управлява един транзистор и така контакта няма да се износва електрически.
За инжекциона също са с четки, но определено за по-продължителна работа. Проблема с водата е че мокри и всички намотки, потопена е в бензина и се охлажда от него. Ако не е тайна за какво ще я ползваш?

Потребителски аватар
pas1.8mi

Мнениеот pas1.8mi » Чет 26 май 2011 8:49

Тези помпи се използват за дозиране на химикали в малки размери!Външно на размер са като две помпички за чистачки!

Потребителски аватар
fox_vt

Мнениеот fox_vt » Чет 26 май 2011 11:53

Ще се ползва да върти антифриз от разширителен съд през радиаторче на парно и после топлообменник към елемент на пелтие и пак във разширителния съд,един вид принудително охлаждане на пелтието :wink:
колега @pas1.8mi щом е толкова малка и държи на продължителна работа питай ако не ти е проблем за цената.
Тук мисля че трябва да поясня,че мисля внасям малко недоразумение под продължителна работа имам предвид най много 2-3 часа то като се замисля не е кой знае колко ама като ще бъде да е със хубава помпа :roll:

Потребителски аватар
pas1.8mi

Мнениеот pas1.8mi » Чет 26 май 2011 17:07

Нещо ориентировъчно като дебит на час!Утре ще питам за цената!

Върни се в “Направи си сам!”