Проблем постянно светещи светлини

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Ivalin
Автомобил:
Двигател:

Проблем постянно светещи светлини

Мнениеот Ivalin » Съб 26 мар 2011 5:41

Колеги помогнете със съвет. Имах Пасат и му бях слжил допълнителна електроника свързана към ключа за светлините, която палеше и гасеше светлините защото нямаше фабрично такава опция. Много бях доволен от това решение. Сега си взех Хюмдай Елантра 1999 г. на който постоянно му светят фаровете още преди да е запален двигателя само като се даде на контакт и те се включват, а сами се сещате че това не е добре... Говорим само за фаровете те се гасят автоматично, но когато се включат светлините за нощно каране с габаритите тогава няма кой да ги гаси автоматично и се рискува да бъдат забравени. Абе гадна и недомаслена история...Някой може ли да даде съвет как се излиза от тази ситуация. Лошото е че не съм в България. Тука фаровете са задължителни целогодишно, а зимно време са големи студовете и при -20 -30 гр. е убийствено за акумулаторите за това ги сменят и много често, но те пък струват и доста $.

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Re: Проблем постянно светещи светлини

Мнениеот apa6o » Съб 26 мар 2011 19:05

Зумер?

metalqgata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот metalqgata » Съб 26 мар 2011 20:11

Това което разбрах е че искаш да ти се гасят и палят всякакви светлини. Когато запалиш да сепускат, а като загасищ двигателя да гаснат :) Тогава ги прекъсни от копчето за светлините и си ги направи както си знаеш ти :) Вземи си едно реленце дето действа 5сек. след като му подадеш напрежение, а като загасиш двигателя (изключиш от контакт) просто спират фаровете :)
Нещо ей такова ми се върти в главата! :)Ако мога да помогна с нещо...? :)

Потребителски аватар
Ivalin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ivalin » Нед 27 мар 2011 23:51

Идеята е добра само трябва да се изчисти и да се адаптира към модела... Изниква един нов въпрос... На модела Хюмдай Елантра 1999 г. как се командват светлините и от къде в смисъл с отделно реле или от компщтъра, т.е. дали може да се риголира времето на релето само или трябва да се ръчка в настройките на компютъра на колата или идвете...?!

Потребителски аватар
Koksan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Koksan » Пон 28 мар 2011 7:07

А сигурен ли си, че не е направено от Хюндай това, сиреч .... колата да е произведена за твоя пазар, където е задължително карането с включени светлини?!?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 28 мар 2011 11:50

В студено време някой някъде лансираше идеята че е било по - хубаво като дадеш на контакт да светнат фаровете, с което един вид се "събужда" акумулатора и било по - добре отколкото директно на стартер. Докато въртиш обаче на стартер мисля автоматично се гасят всякакви консуматори. Та в този ред на мисли, май както е направено на колата е най - добрия вариант.

dyni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dyni » Пон 28 мар 2011 16:10

Ползвай,реле от подгряващи свещи.То има опция,да изключва при завъртане на стартера.

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 28 мар 2011 16:28

Къде живееш колега? И тука има ниски Т но чак пък да хвърлям акумулатор всяка година. Тия коли май си имаха и зумер за забравени светлини. Освен това колко струва нов аку?

russlan_z
Автомобил: Golf 3 TDI
Двигател: AFN

Мнениеот russlan_z » Пон 28 мар 2011 16:39

К.Одаджийски написа:В студено време някой някъде лансираше идеята че е било по - хубаво като дадеш на контакт да светнат фаровете, с което един вид се "събужда" акумулатора и било по - добре отколкото директно на стартер. Докато въртиш обаче на стартер мисля автоматично се гасят всякакви консуматори. Та в този ред на мисли, май както е направено на колата е най - добрия вариант.

:да:

От личен опит

Потребителски аватар
Ivalin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ivalin » Пон 28 мар 2011 21:53

Да за студено време е хубаво да се активират за малко електрохимичните процеси в акумулатора чрез включване на консуматор, но колко и за колко време е хубаво сам да избираш. В България го правехме с прецъкване на светкавицата както му викахме. Но тук в Канада не е така фаровете се включват с даването на контакт и след изключване се гасят. Така е само за дневно каране при нощно се ключват светлините от ключ на лостчето на волана и след изключване от контакт не се гасят автоматично, те това е другата половина на проблема защото се забравят, няма зумер, няма нищо, което да те подсети. Зумер има само за коланите. Да сигурен съм, че тези "екстри" са от завода производител. А що се отнася до температурите тука са около - 20, -30 градуся през зимата без да отчитаме действието и на вятъра... когато има вятър нещата са още по-комплексирани. Що се отнася до цената на акумулатора най-евтините са от 100$ и нагоре, Но не искам да коментирам, ако искаш да икономисаш парички за смяната, защото тя струва пари, при -30 гр. как се сменя акумулатор... без коментар... death scare. Оплаках се... сега, ако родим и някаква идейка да се спася от положенето ще е още по-добре... Надеждата умира последна!

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Вто 29 мар 2011 18:31

Идеята е зумер, има много писано за тях. Всичките коли които съм карал имат такава екстра, не знам защо твоята няма. Най-ниската температура тази зима беше -28 без вятъра и три годишния ми акумулатор запали(то вятъра него не го бърка де). Фаровете не се включват при вдигната ръчна спирачка.
Ако си наблизо и се чудиш как да вържеш въпросния зумер се обади. Иначе акумулатора не го мисли много, така или иначе в един момент свършва. Моят е с 3 години гаранция и сървис асистант на пътя ако откаже, така че за $105 не е зле. Пък на жената й купих за $67.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 29 мар 2011 19:31

dandan написа:Моят е с 3 години гаранция и сървис асистант на пътя ако откаже, така че за $105 не е зле. Пък на жената й купих за $67.

Тук са същите парички приблизително, обаче гаранцията им е 2 години и няма асистанс, между 2 до 2,50 лева за ампер струват.

Върни се в “Направи си сам!”