Изправяне на подбити прагове

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
svedbg
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABF
Контакти:

Изправяне на подбити прагове

Мнениеот svedbg » Съб 18 юни 2011 21:35

Реших да сложа малко информация за колеги, които имат проблеми с колата, причинени от нечовешко слизане от бордюри или подхлъзнати крикове и тежко огънати прагове. Моя случай беше точно с едно слизане от бордюр, доста ми се огънаха в предната част двата прага, един "майстор" ме посъветва да ми ги смени, за скромната сума от 200лв., като ми каза, че има опасност да ми се огъва купето, ако не ги сменя. Реших да се разтърся във форума за майстор и попаднах на teneketo (имаше доволни потребители, които го препоръчаха). Уговорихме среща видя проблема, успокои ме, че не е фатално и ми помогна да оправя праговете. Точно за 1 следобед придобиха предишния си вид и в момента не си личи, че изобщо са били подгъвани :)
Така сега прилагам подробен снимков материал в какво състояние са били, как точно ги оправи той и финално как изглежда.

Снимки на нагънатите прагове:
Изображение - ляв праг
Изображение - ляв праг
Изображение - ляв праг
Изображение - ляв праг
Изображение - десен праг
Изображение - десен праг
Изображение - десен праг
Десния праг не беше толкова зле, но левия беше много смачкан навътре, както се вижда от снимките.

Започнахме с почистване на каналите, доста мръсотия, кал и боклуци излезнаха оттам. Откачихме декоративните лайстни (държат се на няколко болта) и под тях вече се виждат праговете (За моя радост, лайстните ми са незасегнати външно. Знае си германеца работата.)
Изображение

След това включените инструменти бяха няколко крика, дървена дъска, една доста стабилна греда, гаечен ключ и едни крокодилски клещи. Започна се със закачането на крокодила към гредата и към края на подгънатия праг, после идва един крик върху гредата и се опира една дъска на носача, която се бута от крика, така колата се надига, а прага взе, че почна да се изправя за мое успокоение.
Цялата процедура се повтаря, като клещите се местят през малко разстояние, докато не минат през целия праг. Лош недостатък е, че ако няма декоративни елементи по прага, ще трябва да се минава и през боя, понеже, клещите при стискането доста свалят боята. При моя случай, имам пластмасова лайстна и тя закри ожуления праг :). Левия праг се изправи точно за около 40 минути, докато при десния отиде час и половина. След цялото изправяне ми беше намазано обилно целия Голф отдолу с боди кит, за да не хваща ръжда :). Добре е също през дупките на прага да се вкара парафин, за да не загнива вътре, моя е тръгнал и на есен ще посетя teneketo, да свърши работата докрай. Никак не е добре да се слага силикон или пяна, понеже това ускорява процеса на гниене :012:

Ето пълни снимки на работния процес:
Изображение
Изображение - Цялата работна инсталация
Изображение - Отново
Изображение - Преместване на крокодила
Изображение - Почти готов праг
Изображение - Защитата против ръжда
Изображение - Затягане на крокодила
Изображение - Добре се вижда поражението тук
Изображение
Изображение
Изображение - Почти готов

Ето и финалния резултат, от който съм доволен, даже получих и почерпка от него. :bowdown
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Като цяло не е сложна процедура, просто трябва добра ръка, малко инструменти и опит как да не продъним пода, да не преобърнем колата и да не се изръси 1 тон върху майстора. Надявам се темата да е полезна,за някой новак в тенекиите и се чуди как да оправя такива проблеми, причинени от глупост :)

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Re: Изправяне на подбити прагове

Мнениеот lion_heart002 » Съб 18 юни 2011 22:45

Супер е тамата,но лошото е,че метода е неприложим при някой видове огъвания... Като при мен примерно както е на едно място.Но пък на доста хора ще им е полезно! :drunk

Потребителски аватар
skary9
Автомобил: Vw MK3
Двигател:

Мнениеот skary9 » Пон 20 юни 2011 1:51

Добре свършена работа, браво :)

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Пон 20 юни 2011 11:12

моите бяха на същото положение даже малко по - зле ...имах ръжда.Изрязах старите и си направих нови прагове изцяло от вътре и вънка с дебела хубава ламарина и си после си хакнах и аз едни прагове и не смятам да се занимавам с тях повече :)

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 23 юни 2011 21:35

Ох,ще стигна и аз до "тенекето",ма все излизат някакви непредвидени ангажименти...записал съм му телефона,ай да не се заричам-другия месец.....то при майстор се ходи с "подготовка"..."тъй,ам'че как инък" :D Ама като гледам снимките,май ще бъда "лек случай",или така си мисля!Сега ме "събори" аспуфа,та малко криза,като се подготвя-право там.Па после и бояджийче ще се намери...

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Нед 26 юни 2011 22:19

Аз пък останах разочарован от услугите на "тенекето". След като няколко месеца ме подмята и все отлага... Както и да е , имам и спомен че ника му беше оцветен в "измамник" , незнам защо...

Потребителски аватар
svedbg
Контакти:

Мнениеот svedbg » Пон 27 юни 2011 10:31

Измамник в смисъл взел ти е парите и те е въртял или просто не сте се разбрали заради пълна програма от негова и твоя страна :). Наскоро се обсъждаше такава тема във форума, как нарекоха човек измамник, затова, че няма време :banana

er40
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот er40 » Пон 27 юни 2011 20:17

крика направо на пода ли го подпира докато изпъва прага не мога да видя добре на снимките,че твоите прагове изглеждат супер пред моите,аз сам със спортно и картинката при мене е много по-лоша от край до край са смачкани.къде е този [color=#FF0000]тенекето

Потребителски аватар
svedbg
Контакти:

Мнениеот svedbg » Пон 27 юни 2011 22:12

не е на пода на дъска е която е голяма и захваща голяма площ. В София се намира.

toni777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот toni777 » Вто 28 юни 2011 11:21

Браво за добре сършената работа !
ПС:Иначе не мисля,че е имало опасност да се огъва купето (освен ,ако не натиснеш колата в някоя стена примерно :)) .

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 28 юни 2011 15:56

freestyler911 написа:...

Никога не му е бил оцветяван ника.
Никога до сега не е давал повод за подобно нещо

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Вто 28 юни 2011 18:15

Върти ми се една идея и на мен за моят праг.... Не разполагам с подобни инструменти , но пък разполагам с елктро повдигач :mrgreen: Та идеята ми е дали мога да хвана клещите за прага , и да ги завържа за вилиците на повдигача. Повдигайки колата и подпирайки я на трупчета , просто с повдигача да издърпвам надолу подбитите прагове. Как мислите дали ще стане галимацията, струва ми се доста по лесно и можеби и доста по прецизно, защото ще мога да контролирам издърпването само с ръчки mhihi

Потребителски аватар
maman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maman » Вто 28 юни 2011 19:21

Колега,Polo Pavleti,ако имаш предвит електро/мотокар,не е сигурно,че ще стане,защото поне мотокарите имат сила нагоре,да дърпат надолу ..не мисля..
Може и да съм в грешка,не съм 100% сигурен.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Вто 28 юни 2011 19:24

Е ти като го окесиш на вилиците надолу мотокара... Няколко тона са,няма накъде да ходят праговете!

Потребителски аватар
Toni_Kazi4ane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Toni_Kazi4ane » Съб 02 юли 2011 20:20

А иначе ако не е тайна какви пари ти е взел за изправянето на двата прага ако не е тайна

Върни се в “Направи си сам!”