Лупи във фаровете на Мк2 - Готови !!!

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Лупи във фаровете на Мк2 - Готови !!!

Мнениеот stefan4o » Съб 23 май 2009 23:47

Здравейте отново, скъпи съфорумци. В тази тема искам хем да ви покажа какво смятам да направя с фаровете си, хем да взема и някои съвети от вас. Ето и малко резюме. Никога не съм харесвал кръглите фарчета на Голф Мк2 понеже карам Джета и съм свикнал някак с "физиономията" й. От известно време планирам да направя нещо, за да я освежа и това е едно от нещата, с които се захванах. Черпя вдъхновението си от един наш колега, който за съжаление не обича да стои пред компютри, още по-малко да пише по форумите. Сигурно някои от вас го познават, на първата снимка, която ще прикача е колата му, която ме надъха да преобразя предницата на Джетата. Благодарение на него успях да се сдобия и с фарове-донори от Мерцедес еС-клас последно поколение :applause: толкова перфектно измислен фар поне аз не съм виждал през живота си, бъкан с какви ли не механизми и ел.моторчета и всичко това захванато с една торба болтове и пластмаси mhihi . Малко преди това си закупих от местна автоморга фарове, решетка и маска от Голф на доста изгодна за мен цена.
Започнахме с разлепяне на стъклата от фаровете на Голфа, оказа се сравнително сложна задача, тъй като ми е за пръв път. Голямо духане падна с пистолета за ТВ. Както и да е, стъклата бяха отстранени. Малко след това ми "доставиха" и донорите, които както се забелязва от снимката са с по две лупи всеки. Засега реших да ползвам по-голямата и функционалната от тях, тъй като смятам, че би ми вършила по-добра работа от другата, която така и не знам все още за къси, дълги или фар за мъгла го играе :?:
Както и да е. Стъпка две беше да се разглобят мерцедесовите фарове, което предвид тяхната възраст не беше особено трудно, понеже силиконът все още беше като дъвка и дори не се наложи да се ползва пистолетът за ТВ, малко игра с отвертката и бяха вече на части.
След известно умуване решихме, че близо 1/3 от цялата дължина на осветителното тяло - в случая рефлектор и лупа трябва да е вътре във фара, останалото се надявам да не опре до акумулатора, където мястото е малко по-ограничено. Така или иначе се наложи да се резне малко от рефлектора на голфовския, за да може лупата да влезе спокойно в него. Частта, на която се държи Н4 крушката беше изрязана с флекс, така че да остане само никелираната част на рефлектора в чието дъно зейна дупка с диаметър около 8 см. С малко доизкусуряване и наместване успяхме за днес да завършим деня с един полуготов фар и с много питанки покрай него.
Доколкото разбрах, зад тази лупа е имало някаква ксенонова крушка, чийто модел вече забравих :banghead: но отворът за нея е доста малък (дори и 10 стотинки са малко по-големи като размер).
Каква крушка да търся за този рефлектор? Доколкото съм запознат моята кола е с едносекционен фар =>когато се превключи на дълги, късите спират да работят. Но тук принципът не е като при халогенната крушка тъй като дългите светлини се "включват" посредством някакво ел.моторче с котвичка, която с помощта на пружинка издърпва нещо като метална преграда и освобождава по-голям сноп от светлина предвидено като "дълги", когато й се спрат 12В съответно пружинката я връща в положение къси светлини. Кой е най-добрият вариант за този случай? Ясно е, че няма да постигна толкова добра осветеност като при мерцедеския фар с ксенон, но бих бил доволен и на 80-90 процентов резултат като осветеност.
Към този момент въпросът с крушката стои на най-преден план, тъй като съм в невидение, каква точно да използвам.
Другият ми въпрос е свързан с боядисването на рефлектора на голфа в черен мат, тъй като не е желателно да има отблясъци от него при фар тип лупа, както е при останалите автомобили със заводски такива фарове. Преди да пръсна с черната боя предполагам трябва да нанеса някаква основа, кофти моментът е, че единият ми рефлектор е от алуминиева сплав, а другият - от тенекия => ще ми трябват два различни вида основи предполагам?
И последното ми (засега) питане е относно стъклата на фаровете. Тъй като са обикновени, които играят ролята на рефлектор, има ли вариант някой стъклар да ми ги "изглади" и да станат като кристални или направо да си търся вариант за кристални фарове или стъкла? Доколкото разбрах има вариант да се шлифоват по някакъв начин, но не съм съвсем сигурен дали е така наистина.
Приемам вашите критики и коментари с отворени обятия, тъй като предполагам биха спомогнали доста за осъществяването на тази моя... идея mhihi
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Последна промяна от stefan4o на Нед 07 юни 2009 20:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Re: Лупи във фаровете на Мк2

Мнениеот ZeroCool » Нед 24 май 2009 1:30

Първо идеята е много добра.

Второ какъв цват ти е джетата?

И трето, ако ще го правиш точно така както е на колегата, боядисай и тая ламаринка около лупата черна

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 24 май 2009 7:54

Ето снимка на цвета на Джетата. А тази ламаринка на лупата ще бъде скрита от капачка, която е сребриста на цвят. Не ми се иска да я боядисвам черна или зелена, понеже ме е страх да не я осера.
Изображение

Потребителски аватар
Mamaligar
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Mamaligar » Нед 24 май 2009 16:24

крушката за ес класата е D1S осрам ксенарк 35 вата. баласта е по-специялен защото той не само светва крушката а също управлява моторчето за къси дълги моторчето за нагоре надолу и евентуално ако има система за завиване наляво надясно. Крушката е ето такава
Изображение
Изображение
на баласта не мога да намеря снимки но оня ден ми се въртя в ръцете.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 24 май 2009 21:25

А има ли вариант да се нагоди някаква обикновена халогенна крушка, понеже не искам да си слагам ксенон? Като размер ми е само зора, другото ще се преправи разбира се...
p.p. Май ще е Н7, утре ще отида малко на покупки :Mr Green Fun

Потребителски аватар
maniaka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maniaka » Съб 30 май 2009 10:52

Какво стана колега намери ли крушка? А и доколкото си спомням незнам на твойте лупи как е но на тези който имам аз рефлектора е пласмасов и си мисля че ще се скапе от халогенна крушка.Според мен отдели някой лев и земи направо оригиналния си ксенон за тия лупи и тогава вече идва удоволствието от карането вечер :D Ако може нещо да помагаме пиши лс :beer

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 30 май 2009 12:44

Здравей, колега. Да, крушки намерих. Ще се ползват халогени Н7, стават почти идеално с много малко напасване, за да не мърдат... Трябва и да се похваля, че днес благодарение на колегата илкомотор се сдобих с чисто нови китайски кристални фарове на много добра за мен цена. Надявам се утре да ми остане време, за да се наврем с баджанака в гаража и да пооправим малко фаровете. Иначе самите рефлектори са си метални, не са пластмасови, тежат си доволно, така че сигурно няма да имам проблем с халогенна крушка на тях...

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 31 май 2009 12:35

Ето малко ъпдейт от днес. Кристалните стъкла са вече отделени от фаровете и ще бъдат скоро монтирани на оригиналните немски рефлектори mhihi . Ето малко снимки на китайките и на демоверсията на фаровете със сложена декоративна пластмасова капачка на лупата. Разбира се рефлекторът на фаровете ще е боядисан всеки в черен мат, няма да остане така. Капачката ще изпъкне доста добре надявам се на черен рефлектор и ще стане красиво според моите виждания. :bishop

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 31 май 2009 20:01

Фаровете вече са боядисани и лупите с рефлекторите са фиксирани за тях. Ето и малко снимки от днес. Остана много малко, за да ги завърша :banghead:
Прикачени файлове
7.jpg
8.jpg

Потребителски аватар
ZeroCool
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Пон 01 юни 2009 1:02

Така и така си ги отворил набутай и едни очички вътре :)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 01 юни 2009 6:40

Никога :screwy :Mr Green Fun

Потребителски аватар
ZeroCool
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Пон 01 юни 2009 21:32

stefan4o написа:Никога :screwy :Mr Green Fun

А габарита къде тогава?
в мигачите?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 01 юни 2009 21:47

Да, той и в момента си е там. Нямам планове да вкарвам габарит във фара, колкото по-малко неща има вътре, толкова по-добре според мен:

Потребителски аватар
ZeroCool
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Пон 01 юни 2009 21:51

stefan4o написа:Да, той и в момента си е там. Нямам планове да вкарвам габарит във фара, колкото по-малко неща има вътре, толкова по-добре според мен:

Вярно

И все пак аз бих боядисал и капачката мат.
Но нали си е твойта кола твойте фарове. Евала за идеята и изпълнението иначе.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Re: Лупи във фаровете на Мк2 - Готови !!!

Мнениеот stefan4o » Нед 07 юни 2009 20:47

Най-накрая ги монтирахме на колата. Радвам се че успяха да се съберат без да преправям разни неща като планката за акумулатор примерно :Mr Green Fun
Колата е мръсна, за което се извинявам, колата е висока, но засега ще е така понеже ми е единствена и с нея возя не само себе си, иска едни хубави джанти, но ще видим по-нататък след като се бракувам ако събера жълтици :Mr Green Fun . Искам да благодаря и на своя баджанак, който ми оказа голяма помощ (да не кажа, че частта с рязането и напасването беше само и единствено негова), без него нямаше да се справя най-вероятно. Жените ни се нацупиха, заради прекарания цял ден в гаража, затова трябва да отида да пием ракийка и салатка, че да ни се отсърдят :beer :kissy:
Ето снимките:

Върни се в “Направи си сам!”