Автоматично превключване на бензин при привършване на газта

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Автоматично превключване на бензин при привършване на газта

Мнениеот mafiota » Съб 08 окт 2011 15:59

Става въпрос за автомобили с обикновена газова уредба.
От известно време ми се върти из главата да си направя такава екстра, защото много често ми се случва да свърши газта на кръстовише :? , и се сещате че не е много приятно когато най-много имаш нужда от ряс колата ти да прехълца.
Електрически ми е ясно как да си преработя ключа, но ще трябва и елемент който да следи количеството или по-скоро налягането на газта в бутилката. Най-вероятно ще е някакъв датчик за налягане, но ако някой знае в какъв диапазон трябва да работи този датчик за да се реализира решението на проблема, или пък да препоръча нещо което в случая би свършило работа??
Желателно е датчика да бъде с правоъгълна характеристика (т.е. под определено налягане да сработва електически- прагово), за да може схемното решение да се реализира по-елементарно.

Очаквам вашите мнения и препоръки!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Автоматично превключване на бензин при привършване на газта

Мнениеот fox_vt » Съб 08 окт 2011 20:45

Да речем някакъв пресостат с подходящото налягане или датчик за налягане на масло примерно но нз газта на какво налягане е.Но ми се струва че най добре е ако бутилката ти има нивомер на газта там да се направи датчика като падне под определено ниво да минава на бензин,щото с налягането малко ще е тегаво да се нагласи ако може де.А и какъвто и датчик за налягане да използваш трябва да се помисли за херметичноста и устойчивоста към самата газ.

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Съб 08 окт 2011 21:30

да пресостата е добра идея. Не съм се сещал. Тъкмо си има възможност за настройка. Мисля си, че ще е най-добре да се вземе налягане от тъбичката която отива към изпарителя, напр. с някаква модифицирана тетка с щуцери.

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Нед 09 окт 2011 0:50

Мен лично ме съмнява дали промяната в налягането когато започне да си свърша газта е кой знае колко осезаема...

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Нед 09 окт 2011 10:28

ZeroCool написа:Мен лично ме съмнява дали промяната в налягането когато започне да си свърша газта е кой знае колко осезаема...

Именно затова настройката ще бъде трудна ако не и невъзможна и датчика трябва да е доста прецизен.

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Нед 09 окт 2011 11:05

Като идея не е лошо НО:
Първо налягането на газта е относителна работа виждал съм по бензиностанции да вкарват на 12бара и на 8бара.
Второ от некачествена газ ми се е случвало да ми падне налягането.Половин бутилка пълна а двигателя работи като на свършване тоест ако се сложи пресостат може да те подведе в подобен случай(макар и не толкова често срещан)

Ако ще го правиш по добре си вземи сонда с електронно измерване на нивото на газта(на самото копче за превключване има диоди които показват колко газ е останала) и от самото копче да се направи така че като намалеят диодите/газта да се превключва автоматично.

НО при начина с електронното измерване при клатене или изкачване/спускане на баир нивото се променя и също така може да превключва когато си поиска(че и беля може да си направиш)

Според мен е неуместно да се прави каквато и да е автоматизация по газовата уредба
(освен автоматичното превключване бензин газ при запалване)
По добре да имаш контрол от колкото да се повреди "автомата" и да гледаш като теле

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Нед 09 окт 2011 19:23

Zerga3GT написа:.................. от колкото да се повреди "автомата" и да гледаш като теле

След като аз си го разработвам този "автомат" това никога не може да се получи 8), т.е. да го гледам и нищо да не мога да предприема при повреда.
Затова идеята е да е елементарно. Според мен идеята с електронния нивомер не е добра.
А при ГИ как го правят ?

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 09 окт 2011 21:23

Според мен най-стабило ще работи контрол по налягане!Минусът е,че винаги ще ти остава малко количество не усвоена газ,но това не е особен проблем!Вероятно винаги ще има някакви колебания м/у топло и студено време,но и за това ще се намери решение!

П.П Варианта с нивото също може да стане,но в случая ще трябва да настроиш състемата така,че при оставащи напр.5 литра да ти превключва на бензин!Остава проблема при спиране или движение под наклон!

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 10 окт 2011 8:02

Слагаш един електроконтактен манометър - ЕКМ и ще ти превключва, като падне налягането на газта в бутилката. Друг въпрос е, че зима и лято са различни нещата.
Леко позадръстен филтър на клапана е идеален индикатор - като падне налягането в бутилката, при подаване на газ се усеща. Така, като ми дойде този момент, мога в града да стигна до колонка, без да ползвам бензин.
Ала как да улучиш, колко мизерия да вкараш на филтърчето? :lol:

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Пон 10 окт 2011 12:09

явно ще трябва първо с манометър да се види как стоят нещата

Върни се в “Направи си сам!”