Парно Golf 3 Kлапи .

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
kasabov_g

Парно Golf 3 Kлапи .

Мнениеот kasabov_g » Пон 31 окт 2011 22:39

Стана време за ремнт на парната.Този път наред е моето Vento.Във форума има много теми посветени на клапи парно и борбата с дупките по тях.Прочел съм доста от темите и макар да съм направил 4-5 парна на приятели винаги намирам интересни решения в публикациите на колегите.Вчера слваляйки таблото се замислих: Неможе ли клапи без дупки??? Може разбира се стига да има ,кой да ги направи.Потърсих в указателя на телефона и открих човека.Вземах едни стари клапи за мостра и в работилницата.Майстора ги погледна,измери дебелината,почеса главата и вика ела утре в 16 часа,клапите ще са готови.Да си кажа чесно бях доста скиптично настроен относно това начинание.Понеже се разбрахме за по 5 лева на клапа викам си 15 лева,каде ли не съм ги дал???Беше ми доста любопитно,какво ще излезе от тази идея за клапи без дупки.Ето и резултата.Предварително се извинявам за лощото качество на снимките,наложи се да бързам.Чакаще ме разглобяване на кутията,вадене на клапите от нея и монтирането на новите.Резултата:Клапите вече са в кутията и работят перфектно.утре ще пусна и снимка на кутията.Равносметката:Радиатор парно от КОСЕР 48 лева цена на дребно. Клапи 15 лева,труд от мен.Всичко:63 лева.

Изображение

Uploaded with ImageShack.us
Изображение

Изображение

Изображение

Последна промяна от kasabov_g на Пон 29 окт 2012 16:39, променено общо 8 пъти.

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: Клапи за парно без дупки.Решение.

Мнениеот mupk0 » Пон 31 окт 2011 22:48

Незнам дали си забелязал,но ако поставиш така голи клапите и с размери 1:1 като старите дори при нагласяне да ти духа на прозорежа,ще духа и през централната конзола.Това е поне при Г2.При Г3 може и да се уплътнява супер добре,но на 2ката самата изолация излиза 2-3мм отвън клапата.

kasabov_g

Re: Парно Golf 3 клапи и врътки

Мнениеот kasabov_g » Пон 31 окт 2011 22:53

При ремонта на парното се натъкнах на още проблеми.Работеше само четвърта степен. Смених съпротивлението.Причината не беще в него,така стигнах до врътките.Отне ми доста време да търся читави врътки.Понеже задачата се оказа непосилна се наложи да сглобя от два проблемни панела с врътки един работещ.За донор използвах панел с врътки от Пасат Б 3.Панелите на Пасат Б 3 и Голф МК 3 са напълно съвместими,елементите по тях са взаимозаменяеми.Единствената разлика е в разположението на крушката за осветление на панелите.Ето малко снимки:

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/232/dsc04952y.jpg/]Изображение[/URL]

Изображение
Изображение

Изображение

Изображение

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/573/vratki2.jpg/]Изображение[/URL]

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/11/saprotivlenie1.jpg/]Изображение[/URL]

Потребителски аватар
kcars
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Парно Golf 3 Kлапи .

Мнениеот kcars » Чет 17 ное 2011 20:48

:да: Добра идея.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 17 ное 2011 21:08

Много оригинално и генерално си решил проблема с клапите. Браво :да:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 17 ное 2011 22:18

Това с нитоването на ламарина е приложимо само за клиамтик или обикновено парно,защото там калпите са на жила и няма луфтове в крайните си положения.При климатроник лапите се управялват от ел. моторчет и пластмасови предавки,по които с времето се получава луфт и клапите в крайно положение дрънкат :) Аз бях с нитовани ламаринки на Пасат-а около 6 месеца и подивях от подрънкване,разглобих го и ги облепих с алуминиево фолио и заспа :) (а бях натрескал много нитове по ламарината,за да държи плътно двете ламарини заедно) .
Иначе идеята не е лоша,но е трудоемко.Аз ползвам алуминиево самозалепящо се фолио,с което се облепят въздуховоди.Издържа до над 100 градуса,не се къса и ляга супер,ширината е чудесна за тези клапи и става перфектно.Клапите си остават лекички и не затормозяват механиката и не дрънкат в крайните положения :drinking:

kasabov_g

Мнениеот kasabov_g » Чет 17 ное 2011 23:48

Рязането на новите клапи става лазерно.Машината сканира клапата и я прави 1 към 1.Ъгловата клапа /топло студено/ е машинно сгъната,като ъгълът напълно отговаря на този от заводската клапа.Получиха се перфектно без никаква разлика от оригинала.Можех да се постарая още и да напръскам калпите със спреи.Щеше да бъде по естетски издържано да са боядисани.Обаче пусти мерак да видя всичко ли пасва..Предполагам не е трудоемко за този,които ги прави.Човешкият фактор е сведен на ниво оператор.Ако трябва да се изреже клапата без необходимата техника,на ръка: да мериш,да пилиш и да пасваш си е голям филм.Трудно бих склонил майстор да губи време и усилие за нищо пари.Що се касае до нитоване правил съм го на парно без клима или климатроник.Имах известни притеснения относно шумовете,които ще издават калпите но всичко се оказа наред.В случая можех да нитовам клапите без проблем, отнема 30-40 минути.Човъркаше ме мисълта да го направя по начин различен от досегашните. .

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пет 18 ное 2011 9:10

Да,аз видях нитованите на една снимка и за това казах,понеже при климатроник не се получава добре.За изрязването и т.н. не е никакъв проблем,така стават напълно вечни,само че ако го прави човек,който не се занимава с това,не знам какви пари ще му излезе,защото рязане,ламарина,сгъване,си е с пари,а фолиото е доста евтинко (една голяма ролка,която аз ползвам половин година, а правя по 2-3 табла на седмица, струва 25-30лв).
:beer

kasabov_g

Мнениеот kasabov_g » Пет 18 ное 2011 13:16

Умишлено сложих нитована клапа на снимката за да се направи съпоставка.Варианта с фолио е оправдан при теб. Досега съм напаравил две мои коли и няколко на приятели.Инцидентно се случва да се занимавам с тези неща,но ми е интересно да експериментирам.

Потребителски аватар
G3
Автомобил: Vw Sharan 7M
Двигател: 2.8 v6 204ps 4motion Ha METAH

Мнениеот G3 » Пет 18 ное 2011 14:29

АЗ винаги съм изолирал дупките , но с тиксо от по читавото резултата е същия, а парното славя грим. В миносовите температури парното на краката е повече от Рай

kasabov_g

Мнениеот kasabov_g » Пет 18 ное 2011 19:54

Не отричам методите използвани от колегите за справяне с дупките по клапите.Всеки от нас по уникален начин е поБългарил парното с единствената цел топло.Без значение какъв материал сме вложили за направа на клапите, важен е краиният резултат.Тук е ред да отбележя и уникалната роля на форумът.Място на ,което споделяме идеи, обменяме опит и намираме отговор на въпросите,които ни вълнуват. :applause:

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пон 29 окт 2012 22:17

Мда,но уникалното в този възел е не решенията,а пълната олигофрения на така уважавания от нас немски...ай да не го наричам "конструктор"-ама като не му знам името...!Ще ми залага той дунапрен...в кофти за ремонт конструкция...ама-ха!Ще икономисва ламарина чрез дупки..хм..!
Аз една зима го реших на паркинга чрез "якото тиксо"...така си е досега,макар че нямах достъп до делителя "стъкло/крака/фронтално",ВАЖНОТО Е ЧЕ ИМА ТОПЛО/СТУДЕНО.Някога качих и снимки на това улично ремонтче.

Потребителски аватар
Ivan_GT
Автомобил: BMW E39
Двигател: M52B20 98

Мнениеот Ivan_GT » Вто 30 окт 2012 13:20

Мойте един приятел ги прави с балатум от 2-те страни на клапата....станаха перфектно,неговите са правени по същия начин преди 6-7 години и не са мръднали.

Върни се в “Направи си сам!”