Направи си:индикатор за напрежението на алтернатора:duostyl

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Направи си:индикатор за напрежението на алтернатора:duostyl

Мнениеот mupk0 » Пон 16 яну 2012 12:12

Здравейте.От няколко дена се занимавам с намиране на комплекти и информация как да си направя нещо подобно на :
Изображение

Целта е нещо подобно(не същотото естествено),за да мога да си гледам напрежението в системата.Правя го заради монтирането на свещите за антифриз,които харчат добре ток :D

Намерих нужните фирми за изработка на копчето.Сами разбирате ,че няма как да изрежа малки дупки за правоъгълни диоди и да напечатам на ръка схема.

За индикатор намерих тази схема в интернет от неомонтана.Само дето си купих всичко насипно от магазин за електроника до нас:
Изображение
Изображение
Изображение

В момента всичко е налично,но не съм го сглобил заради ,това че копчето все още с обработва от фирмата отговорна за това.Днес получих снимка на изделието как ще стане и ми допадна.

Ето как ще изглежда копчето като ми го върнат:
Изображение

Като го взема ще снимам как се сглобява и монтира.Ако някой го интересува колко долу/горе ще идва като цена е 25-30лв.Просто услугата за рязане и печат е доста по-скъпа от платката с електроника.

До 1-2 дена предполагам ще пристъпя към монтиране в колата.

Ето къде ще е постнато също: http://www.mk2mods.hit.bg/

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Re: Направи си:индикатор за напрежението на алтернатора:duostyl

Мнениеот mccoy » Пон 16 яну 2012 15:32

и едно предложение от мен:
http://www.dealextreme.com/p/led-displa ... -24v-68179
показва доста точно
остава да измисля как да го монтирам да не е в запалката

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 16 яну 2012 15:43

Да съгласен съм ,че и това е вариант.Просто исках да е по показания начин.Иначе всеки е свободен да експериментира :) Аз ще меря напрежението директно на алтернатора,а не на разни запалки и прочие за по-сигурно,че има падове.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 16 яну 2012 17:12

Защо напрежението от 12 до 13 волта е зелено трябва само горното от 13 до 14,4 да е зелено след това жълто,оранжево и накрая червено.Това примерно го казвам де щом вече е изрязано и оцветено няма как.Иначе е хубаво като идея.Колега mccoy само едно ли си си купил такова :roll: ако имаш повече да купя едно :) че ми хареса като модел.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 16 яну 2012 19:19

fox_vt написа:Защо напрежението от 12 до 13 волта е зелено трябва само горното от 13 до 14,4 да е зелено след това жълто,оранжево и накрая червено.Това примерно го казвам де щом вече е изрязано и оцветено няма как.Иначе е хубаво като идея.Колега mccoy само едно ли си си купил такова :roll: ако имаш повече да купя едно :) че ми хареса като модел.

Според описанието от кита дето взех за пример се дава като приемливо.Да не забравяме,че акумулатора в покой е далеч от 13в постоянни :) Иначе цветните диоди са нарисувани..тоест там ще има дупки и поставени диоди.НИщо не ми пречи да сложа 2бр жълти,но няма ;)

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Пон 16 яну 2012 19:33

Здравей колега.Според мен това с подгряването на антифриза не си заслужава.Аз минах по този път и имам работеща системаза подгряване на антифриза с 2+1 дизелови свещи.С генератор 90А съм.А сега равносметката бавно загряване ,много ток харчи,много гориво,скапа акуто,риск от повреда на генератора.Извода е много ниско К.П.Д..Стигнах до извода,че трябва да се мисли в посока как изпускателния колектор да топли антифриза.Имам опит който бих споделил с вас.А и бих се радвал на оригинални идеи.Желая ти успех,а и съм от зарата.

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Пон 16 яну 2012 19:44

един приятел си купи такава джаджа от магазин за авточасти, извадихме я от фабричната кутия за запалка , и я вградихме точно в такова копче на Голф 2. Пробихме симетрични дупки на самото капаче(копче) диодчетата влезнаха в дупките и отгоре на копчето просто залепихме предното панелче от оригиналният уред. Стана почти същото като това от първите снимки, и дори диодчетата бяха жълт ,зелен, червен. :beer Дано да съм бил полезен, въпреки че няма как да ви покажа точно къв уред използвахме :banghead: помня само че го купихме от един магазин за авточасти до езерото в Дружба 1 :mrgreen: и беше некви десетина лв. :да:

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 16 яну 2012 20:23

mmkosev написа:Здравей колега.Според мен това с подгряването на антифриза не си заслужава.Аз минах по този път и имам работеща системаза подгряване на антифриза с 2+1 дизелови свещи.С генератор 90А съм.А сега равносметката бавно загряване ,много ток харчи,много гориво,скапа акуто,риск от повреда на генератора.Извода е много ниско К.П.Д..Стигнах до извода,че трябва да се мисли в посока как изпускателния колектор да топли антифриза.Имам опит който бих споделил с вас.А и бих се радвал на оригинални идеи.Желая ти успех,а и съм от зарата.

А как ще обясниш пониженият ми разход от 16/100 газ на 11.5/100 газ?Вярно,че аз съм с 2свещи,но колата загрява осезаемо по-бързо и колата зарежда добре.Затова даже правя и този уред...да видя ако нещо сдаде багажа по с време.

POLO PAVLETI написа:един приятел си купи такава джаджа от магазин за авточасти, извадихме я от фабричната кутия за запалка , и я вградихме точно в такова копче на Голф 2. Пробихме симетрични дупки на самото капаче(копче) диодчетата влезнаха в дупките и отгоре на копчето просто залепихме предното панелче от оригиналният уред. Стана почти същото като това от първите снимки, и дори диодчетата бяха жълт ,зелен, червен. :beer Дано да съм бил полезен, въпреки че няма как да ви покажа точно къв уред използвахме :banghead: помня само че го купихме от един магазин за авточасти до езерото в Дружба 1 :mrgreen: и беше некви десетина лв. :да:

Нямах този късмет аз в Стара Загора :) Въпреки това ще го направя..почнах вече ;)

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Пон 16 яну 2012 20:30

Ако си обърнал внимание при включване на свещите двигателя се натоварва подобно на климатика.От там следва,че щом двигателя се товари значи че и се увеличава разхода.А ти как я засичаш не знам а и нямам желание да споря.Успех с проекта.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 16 яну 2012 20:37

mmkosev написа:Ако си обърнал внимание при включване на свещите двигателя се натоварва подобно на климатика.От там следва,че щом двигателя се товари значи че и се увеличава разхода.А ти как я засичаш не знам а и нямам желание да споря.Успех с проекта.

Засичам я до пълно вече 3-4 пъти..не ми се е променил стила на каране,а времето за загряване.Колкото по-бързо загрява до 40гр,толкова по-малко излишна газ се изпарява.Колата не се кара на бензин.За бензина там не знам.На газ определено гори по-малко ;) Да не говорим,че за 2-3мин и е подминала 40гр.

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Пон 16 яну 2012 20:52

Една свещ харчи 20 ампера+фаровете и др.консуматори грубо 50-60 ампера= на разреден акумолатор и скъсен живот.На дизелите ги слагат но там компа следи напрежението на акуто и от там заряда на акуто.И ако падне под определен праг ги изключва.А и печките са със по 120 А генератори.Има теми че само фаровете кото дърпат ток около 10А и вдигат разхода а за 50А ?.Аз вече хвърлих един акумолатор и ми мина мерака,но ти си знаеш.А да те питам нещо с каква кубатура ти е двигателя и с колко ампера ти е генератора.

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 16 яну 2012 20:56

Една свещ не харчи 20ампера,а около 12.С 25ампера бушон и 2 свещи и бушона не гори,а е ТЕСЛА и с тях проблеми няма повярвай ми.Първо бях с 30,сега с 25 и няма проблем.1.6 е мотора с карбуратор.Генератора е около 60Ач по спомен,а колата когато е студена до 40гр държи 1600-1800 оборота и с фарове,парно и подгрев пада на 13.6-13.8 по спомен.Отделно всяка седмица пътувам и акумулатора се зарежда 1 час най-малко като не броим всеки ден дето се кара след като е загрял.За половин месец никакви признаци на заслабнал акумулатора.

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Пон 16 яну 2012 21:03

Закона на ом казва друго

Потребителски аватар
mupk0
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Пон 16 яну 2012 21:04

mmkosev написа:Закона на ом казва друго

За кое по-точно казва друго..за консумацията на свещите ли ? Казах,че гореспоменатото е за разход на газ.Там целта е по-бързо достигане на оптимална температура за работа -35гр.При тебе идея си нямам защо не ти се е получило.На мене при тези обороти на смукач имам доста добър заряд.Иначе като съм на ПХ и ги включа принудително доста пада напрежението.

Потребителски аватар
mmkosev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mmkosev » Пон 16 яну 2012 21:08

Ами 13 волта делено на съпротивлението на свещта =20А

Върни се в “Направи си сам!”