Помощ "жичкаджии" за интерком !?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
SixKillerVR6
Автомобил:
Двигател:

Помощ "жичкаджии" за интерком !?

Мнениеот SixKillerVR6 » Пон 27 апр 2015 10:24

Здравейте,
Имам нужда от компетентна помощ от хора, вещи в електрониката, за създаването на така наречения интерком... В случая става дума за разговорно устроиство за автомобил, като се използват слушалки с микрофон в две каски. Предварително се извинявам на вещите хора ако говоря глупости в отговорите си, но електрониката не ми е най-силната страна. На кратко ще изложа какво се иска от устройството и предположения какво може да се направи. Знам че е правено и схема мога да изровя, но и за нея ще трябва помощ за изпълнението й.
Та ето:
-трябва да има два входа за микрофон и два изхода за слушалки (да се ползва от пилот и навигатор).
-трябва да има два потенциометъра за регулиране силата на звука в отделните слушалки
-трябва да работи със захранването на автомобила
Идеята ми е дали може да се осъществи с продаваните по магазините за хоби електроника платки, усилвателчета и т.н.
Има готов интерком кит в един такъв магазин, но сработва с натискане на бутон, което в случая е крайно неудачно и звука се регулира със смяна на съпротивления...дали може да се замени със потенциометри.
За сега толкова...ако нещо съм пропуснал ще добавям и отговарям на въпроси.
Естествено има много професионални такива устройства на цени от около 100 до няколко стотин лева, но идеята ми е направи си сам...не само заради цената. Всякакви безжични такива устройства (блутуут и др.) Не са вариант за мен... Идеята е за възможно най-просто жично устройство.
Благодаря предварително на всеки отзовал се и ще ви държа в течение с развитието.

Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP

Re: Помощ "жичкаджии" за интерком !?

Мнениеот nii » Пон 27 апр 2015 10:55

продава се готово изделие за пилот-навигатор - http://www.prospeed.bg/bg/product/5769/0

п.с. сега дочетох последното изречение.
http://www.circuit-finder.com/categories/telephone-related/intercom/137/high-quality-intercom

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 27 апр 2015 11:50

Най-просто и сигурно е пълен дуплекс. Просто два микрофона с по два микрофонни усилвателя и на другия край слушалки. Кръстосани двете неща ще осигуряват едновременно говорене и слушане без никакви бутони. Ще има по един поренциометър усилване и готово. Микрофонни усилватели трябва да има готови и като китове в магазините за части, просто трябва да се избере подходящ за избраните микрофон и слупалки :th_up .
Бутон все пак е добре да има, иначе без нужда ще се чува непрекъснато как отстрещният диша :icon_lol .

Идеята е подобна на тази в горната схема, но крайното стъпало и високоговорителят отпадат.

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Вто 28 апр 2015 9:35

Потребителски аватар
SixKillerVR6
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SixKillerVR6 » Сря 29 апр 2015 11:21

Евала за съдействието ама нали съм си бос по темата пак ще питам. Как да избера микрофона, или по-скоро как да избера усилвателя спрямо микрофона. Имам съвсем бегла представа за видовете микрофони и грам не мога да ги различавам кой какъв е и дали върши работа. На някои предусилватели има сложен микрофон...може ли да се замени с друг и съответно да се удължи с кабел към каската. Защото в описанията пише, че трябва линията на проводника да е къса и екранирана. Екранирана ясно ама къса какво значи :gruebel 10см. 50см. 2 метра :yahoo_09 Другото което не разбирам е освен предусилвателя, трябва ли да ползвам усилвател? На някои предусилватели изрично е упоменато това.
Оня ден жената на бързо ми купи едни платки от магазин до университета й. Едното е 2-у канален усилвател (интегрална схема) 2 х 18 вата. Другото е предусилвател с тонкоректор... идея нямам тоя предусилвател върши ли някаква работа и за какво е този тонкоректор. Някой има ли идея дали върши работа такава джаджа ? Иначе тия работи са по 2-3 лева и определено ще си накупя една торба да си експериментирам :Mr Green Fun Все някога трябва да уцеля комбинацията. :mhihi
Следващия въпрос е трябва ли и какво е редно да използвам като защита в захранването. Щото всички сме наясно, че волтажа на колата не е строго фиксирана цифра. Иначе тия дрънкулки които имам работят на 9 до 18 волта по спомен, като на усилвателя мисля даваха оптимално 14,4.
Колкото до това да има бутон... ще има само бутон ON/OFF на захранването...колата е достатъчно шумна, че да не може да се чуете без разговорно, та ще си трябва постоянно :mrgreen
Имам и някви усилвателчета останали ми от ученическите експерименти, ама грам не знам какви са им характеристиките и що за стока са, та ще си пазарувам нови схеми.

Поздрави и мерси на всички за съдействието :th_up

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 30 апр 2015 11:11

На единия кит, който ти е предложен по-горе има електретен микрофон. Можеш да го разпоиш от платката и с кабел (по възможност екраниран и не повече от 1м да речем) да го удължиш. Може и микрофон като за Skype, те също са електретни. Ако след предусилвателя свържеш стандартни слушалки, би трябвало да се чува, ако е слабо, може да се добави и едно китче крайно стъпало, някакво дето пише на него 2-3W, не 50W :biggrin .
Можеш да ползваш стандартни слушалки с микрофон.

ПП Бордовото напрежение на колата си е предостатъчно стабилно за случая, няма нужда да го стабилизираш. Като търсиш китове, гледай да стават за кола (14.4V ), но и да пише че са за 12V, няма да има проблем. То ако нещо по генератора дефектира, и напрежението стане над 14.4V, има далеч по-скъпи неща по колата, за които би трябвало да се притесняваш повече :biggrin .

Потребителски аватар
SixKillerVR6
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SixKillerVR6 » Чет 30 апр 2015 17:32

Е това очаквах да чуя за микрофоните :bowdown :th_up Вече сглобих един микрофонен предусилвател с вграден микрофон и един усилвател 2 х 18W. Ще се пробват различни комбинации да се види кое е най-работещото :Mr Green Fun Имаше грешка в схемата на усилвателя и на хартийката + и - на един елемент се разминаваха с означеното на самата платка... запоил съм го както е изобразен на самата платка и се надявам грешката да е била само в отпечатаната брошура :mhihi
Сега остава и да ме светнете за правилното свързване на потенциометрите...първо как да избера правилните и второ как е правилно да се свържат...към кой вход/изход/+/- ???
После идва и въпроса за свързване на жаковете (стерео/моно/ ала бала) :banghead Ама първо проби с кабели и четене из нета... после пак ще питам :redface

Много много благодаря на всички за помощта... отварят ми се очите лека полека :beer

Потребителски аватар
Vasseto
Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
Двигател: CFFB AVF BXE

Мнениеот Vasseto » Пет 01 май 2015 8:52

Разгледай и това :
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%A5%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%81%D1%84%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+06

Ще е по добре да не ползваш микрофон а ларингофон. В силно зашумени среди е по добре да е ларингофон. Няма да се чува шума от дишането или външен шум.

Потребителски аватар
SixKillerVR6
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SixKillerVR6 » Вто 12 май 2015 14:35

Такаа... това с ларингофона може би е добър вариант, но първо трябва да подкарам елементарно устройство с какъвто и да е микрофон за проба, а после ще ъпгрейдваме нещата :Mr Green Fun . За сега нищо не свърших :redface На кратко взех кит за сглобяване микрофонен предусилвател с електретен микрофон, сглобих го и му дадох жега с едно малко акумулаторче и.... нищо :banghead ни микрофон ни слушалка... нямаше ни звук ни стон. После сглобих стерео предусилвател, пробвах да вържа микрофон и слушалки, ама пак греда... слушалките припукват леко при включване и изключване на захранването, има ги, ама от микрофона нищо няма :gruebel Още не съм убеден дали не греша някъде при свързването на микрофона. Имам и едно усилвателче сглобено 2 х 18W ама него не съм пробвал още да пускам под напрежение.

Въпросите които ме мъчат сега са следните:
1) Ако подкарам стерео предусилвателя да извади звук и реша да го вържа през усилвателя и тогава в слушалките, то кое как трябва да се върже :redface предусилвателя е с по 3 извода (и за вход и за изход...ляво/дясно/земя), а при усилвателя влиза +/- и излиза +/- за съответните канали :banghead
2) Дайте съвети с какви микрофони да се пробвам... тези от китовете електретни или да си експериментирам с такива от разни PC слушалки (има наличност за прецакване :mhihi ).

П.п.: микрофона от кита също е само с две крачета, а тези от слушалките са с три ... стерео ли еее... мерео ли е.... съраунд ли саа :screwy ... Ше ме извинявате ама определено има мноо хляб да рупам с тия елементарни схеми :icon_lol

П.п. 2: Сега забелязвам и още нещо странно за мен...накупил съм няколко мъжки и женски за жак 3,5мм, стерео с по 3 крачета. Заглеждайки се в женската буксичка, при включен жак в нея, забелязвам че една от пластинките не контактува никъде...т.е. второто (средно) изводче на жака не играе сякаш по никакъв начин :banghead Разгледах всички женски които съм купил (два модела) и все са така. Аз ли бъркам някъде или и трите пластинки е редно да контактуват, всяка в неговата си зона.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Вто 12 май 2015 15:27

SixKillerVR6 написа:... Още не съм убеден дали не греша някъде при свързването на микрофона. ....

Първо приеми, че проблемът е в теб :biggrin , защото тези китове се правят серийно и е малко вероятно да са по неработеща схема или има дефектен елемент, макар и да не е невъзможно. След това седни и прегледай всичко, а накрая, ако пак не става, отиди при някой дето има и други уреди освен поялник и за 5 мин (или около 5мин :icon_lol ) ще ги подкара.

Върни се в “Направи си сам!”