Вентилация на капака на клапаните на Поло 1.4 АЕХ

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Вентилация на капака на клапаните на Поло 1.4 АЕХ

Мнениеот freestyler911 » Пет 23 юли 2010 18:42

Необходими материали:

1. 2 броя Г колена за компресор (вкарваш мъркучето и то си се заклинва!) - 8 лева.
2. 2 метра шлаух 6 мм. (син , нали е тунинг :mrgreen: ) - 2.90 лева
3. Филтър прозрачен, пак със вход 6мм. - 4,20 лева.
4. Капчица - 2 лева.

Изпълнението е ясно. Дупчи се капачката на маслото централно, както и кутията на възд. филтър отдолу, на удобно място , да не опира някъде Г-рамото, и да е от вътрешната страна на самия филтър. Газовете да не минават през хартията.
Какво доведе до подобрението. От известно време наблюдавах че колата прави газово налягане в капака на главата. После обърнах внимание на това че повечето автомобили имат вентилация на тоя капак, както ФВ така и други марки. После си смених гарнитурката на капака на главата и пак установих , че има газово налягане там, и надува тая гарнитурка на капака и след време тя поддава и си течурка... След подобрението минаха 2 седмици и повече , през които колата се кара всеки ден. Масло до филтърчето не е стигнало. Но и под капачката има една тенекия която немеца е сложил да пази от пръски масло капачката , или любопиткото който я отваря на работещ двигател.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Дано съм ви бил полезен.!

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Re: Вентилация на капака на клапаните на Поло 1.4 АЕХ

Мнениеот fox_vt » Пет 23 юли 2010 22:35

Хмм интересно изпълнение сигурен ли си че няма отдушник нейде по системата може да е някъде по на ниско все пак картера и главата би трябвало да са свързани.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пет 23 юли 2010 22:38

Не схванах, какъв е смисъла?

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Съб 24 юли 2010 6:46

muns61 написа:Не схванах, какъв е смисъла?

Няма и да схванеш докато не прочетеш темата. 8) . Но след 30+ години стаж върху автомобилите , ти би трябвало да знаеш много по добре от мен какъв е смисъла. И да се замислиш , щом си виждал толкова много автомобили. И да установиш че при малолитражките почти не слагат такава зла гад!
Аз си имам начин да проверя налягането на газовете в капака, и мога да кажа , че след смяна на гарнитурата на капака, и гарнитурките на болтовете, както и поставянето на тая зла гад, просто въпросната гарнитура няма да протече никога.!

Потребителски аватар
Bobcho_82
Автомобил: Golf 2
Двигател: GU+

Мнениеот Bobcho_82 » Съб 24 юли 2010 12:34

freestyler911 написа:
muns61 написа:Не схванах, какъв е смисъла?

Няма и да схванеш докато не прочетеш темата. 8) . Но след 30+ години стаж върху автомобилите , ти би трябвало да знаеш много по добре от мен какъв е смисъла. И да се замислиш , щом си виждал толкова много автомобили. И да установиш че при малолитражките почти не слагат такава зла гад! Аз си имам начин да проверя налягането на газовете в капака, и мога да кажа , че след смяна на гарнитурата на капака, и гарнитурките на болтовете, както и поставянето на тая зла гад, просто въпросната гарнитура няма да протече никога.!

Ами колега несъм съгласен за злата гад дето викаш че не я слагали http://etka.auto2.ru/epc/cat/vw/POC/199 ... 946859/#19 Или по точно погледни позиция 19 :wink: Там се крие проблема при теб :beer

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Съб 24 юли 2010 13:10

Колега. Тия позиции хубаво си ги гледал.
Това е масления отделител за картерната , повтарям КАРТЕРНАТА вентилация! Ако си прочел какво точно пише в ЕТКА ще разбереш.
Това за което аз ти говоря може ясно да го видиш на един АЕК в лявата част на капака, прилича на гъба.

Има тема в поло раздела , казва се БОЛТОВЕ, картер. Прочети я , ще разбереш че позиция деветнадесет, е демонтирана, почистена с гореща вода и обезмаслител, уплътнена със силикон и монтирана наново. Държи се на 3 болта и стои точно под дросела. И от този маслоотделител се качва мъркуч в кутията на възд. филтър. Не съществува бутален двигател с централно мазане , без отдушник! НЕ СЪЩЕСТВУВА.

Това за което аз говоря е съвсем съвсем друго нещо. !
Проблема не е при мен. Проблема е при всички , но ще го осъзнаете късно, а някои и никога.Сменяйте си гарнитурки. Айде със здраве.

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Пет 12 ное 2010 22:04

Над 3000 километра, изобретението работи отлично.

Потребителски аватар
vasko__2
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko__2 » Съб 13 ное 2010 0:01

Не,че нещо но работи ли ти картерната вентилация- тоест не е запушена, няма смисъл от това творение.Инак браво за ентусиазма! :applause:

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Пон 10 яну 2011 22:34

Смисъл има. Няма как газ който е в главата да се смъкне надолу и да си мине по отдушника.

Потребителски аватар
Ivan4u
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivan4u » Вто 11 яну 2011 10:50

Хитро :) а пробвал ли си с капак от АБД ? Те си имат заводска тръбичка , и на теория капака трябва да е като твоя :)

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 11 яну 2011 19:53

freestyler911 написа:Смисъл има. Няма как газ който е в главата да се смъкне надолу и да си мине по отдушника.

Ама съвсем сигурен ли си?
Ако отдушника на картере е наред, тези глупости са безсмислени. Мога да ти покажа какво има в буренцето на отдушника.

Потребителски аватар
ivan.karadenizov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivan.karadenizov » Сря 12 яну 2011 10:04

Идеята е добра, и реализацията много ми хареса.
И аз доста пъти съм се замислял да направя нещо подобно на мойта. Не знам какви са плюсовете и минусите на въпросната вентилация на капака на клапаните, но съм виждал на няколко мотори (на VW и други) заводско да го има това. Явно си трябва...
muns61 написа:Ама съвсем сигурен ли си?
Ако отдушника на картере е наред, тези глупости са безсмислени. Мога да ти покажа какво има в буренцето на отдушника.

Един въпрос не по темата:
Аз като вадих моето да го чистя, освен мръсотия друго нямаше в него. Още тогава ми се стори съмнително да е кухо и да няма нищо. Та трябва ли да има някакъв филтър или друго?

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 12 яну 2011 11:05

Моя двигател на външен вид е същия.Просто съм извадил маркуча на картерните газове от самия филтър и съм го извел под купето,зада не ми цапа дросела :да: Пробвах веднъж да го запуша с пръст докато двиг. работеше и стана такова налягане,че щеката отскочи и взе да хвърля масло.Дане би проблема ти да е в черната кутийка от която излиза самия маркуч?Май маслен сепаратор се казваше.Мойта я чистих веднъж и втре беше страшно :shock Просто не е нормално да ти прави такова налягане в капака :roll:

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 13 яну 2011 21:20

По принцип по-предните генерации на някои двигатели на ФВ имат такъв отдушник на капака. Но не всички. По-старите мотори с малкия блок при Мк2 примерно нямат, след това от 1986г. натам всичките, които споделят еднакъв блок мотори 1.3 при Мк2 и 1.4 и 1.6 при Мк3 са с такива отдушници. И аз съм също на мнение, че щом са сложени значи трябва да ги има. Моят пък е замазан от някой умен италианец, който така е решил. Появило се е омасляване, вероятно от някой семеринг, но не знам дали той е вследствие на по-голямо налягане в главата на мотора, може и да е чисто съвпадение. В интерес на истината карам така колата вече 3-та година и все се каня да й сменя капака с читав такъв и не мога да се наканя :Mr Green Fun Иначе има писано за картерната вентилация на тия мотори, че се позапушва, особено зимата с кондензите и после като позамръзне става бая неприятно - хвърчат щеки на маслото, тече като лейка и т.н.

Потребителски аватар
freestyler911

Мнениеот freestyler911 » Чет 13 яну 2011 22:28

АЗ като си сменях гарнитурата на картера си почистих идеално и масления сепаратор но си направих и тая системка . Филтърчето в момента е много задръстено и ще го снимам да видите за какво иде реч

Върни се в “Направи си сам!”