На коя скорост сме ???
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
bestlap
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На коя скорост сме ???
Здравейте искам да ви попитам възможно ли е да се направи едно малко дисплеиче което да показва на коя скорост караш? Защото се сетих че виждах на един китайски мотор (с 3 скорости) имаше на километража едно мн малко дисплейче и пишеше на коя скорост си
и ми е интересно може ли да се направи и при колата
примерно нещо по лоста да се прави да докосва някакви пластини или ддз и да показва на коя скорост караш ?Ако някой знае как може да се направи това ще съм благодарен ако драсне на бързо 
- mafiota_a4
- Автомобил: VW Passat B5
- Двигател: AFN 09.1998
Re: На коя скорост сме ???
Това ми се струва че ще е доста трудна работа!
- dragnev
- Автомобил:
- Двигател:
Колега защо ти е да си отплесваш погледа на страни към някакво си дисплейче,
за да видиш на коя се движиш - не уещаш ли колата ти на коя скорост е.
Ако питаш мене по-добре си завърти главата да видиш някоя мацка от колкото към този дисплей.
Иначе ние Българите сме способни на всичко.
за да видиш на коя се движиш - не уещаш ли колата ти на коя скорост е.
Ако питаш мене по-добре си завърти главата да видиш някоя мацка от колкото към този дисплей.
Иначе ние Българите сме способни на всичко.
-
zdravko_jett
- Автомобил:
- Двигател:
,или бърка скоростите, жерно че това е трудна работа,нещо ми се сърти в главата е в направи си сам в този раздел имаше нещо с дисплеи,имаше и една друга с ламарина ако намеря линка ще го качаWr450f написа:Колега ти до като караш да не би да не знаеш на коя скорост си ?
-
bestlap
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ОО не става на въпрос че не знам на коя скорост е колата и т.н но просто искам возих се преди в едно BMW 318 Е30 старото купе и нямаше нищо освен един оборотомер и ето такова дисплейче и от там ми хвана окото и искам да си направя аз
. Онова неговото беше много малко с 2 цифри и като го угасиш стой 88 се едно тия цифрите са такива електрони където има на някой фризери за сладолед
Ето като на този кондензатор само че с 2 или с 1 цифра беше не си спомням точно :

- apa6o
- Автомобил: Skoda Octavia 1Z
- Двигател: BKD
С малко лаични разсъждения стигнах до идеята за поставяне на копченца, които лоста да ги натиска, когато е поставен в различно положение, но не знам дали изобщо е приложимо, а иначе не може ли да се ползват данните от VSS и от оборотомера, ако са електронни, и чрез тях да се изчислява спрямо предавателните отношения на всяка скорост
Това второто е плод на нещата които учиме в даскало, ужким съм информатик 
- vw_golf_4_tdi
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
apa6o написа:С малко лаични разсъждения стигнах до идеята за поставяне на копченца, които лоста да ги натиска, когато е поставен в различно положение, но не знам дали изобщо е приложимо, а иначе не може ли да се ползват данните от VSS и от оборотомера, ако са електронни, и чрез тях да се изчислява спрямо предавателните отношения на всяка скоростТова второто е плод на нещата които учиме в даскало, ужким съм информатик
ти хубаво си информатик, ама на C+i386 нещата са далеч по - лесни отколкото на практика, някой да ровичка по таблото, да го свързва с изчислителна платка, която да смята и показва на дисплей.
на Г4 лостчето за управление на ел. стъклата представлява лостче, което докосва пластинки разположени на кръст. ако намериш подобни платинки за скорости и начин да ги поставиш ще си решиш казуса.
- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
Не разбрах много идеята но аз лично с докосване на скоростния лост разбирам веднага на коя скорост съм ако имам някакви съмнения. С времето се свиква да ги познаваш. Иначе и аз си мислих за това да се сравнят данните от скорост и обороти. Евентуално със задната няма да се получи лесно.
Ако се сложи рид ампула на полуоската( да отчита скороста) и оборотите да се вземат от бобината може да стане, но пак трябва някой дето програмира микропроцесори. Идеята е че за всеки оборот на колелото ще се получават определен брой импулси от бобината при различните скорости, но въпросът със свободната остава пак да виси...
Ако се сложи рид ампула на полуоската( да отчита скороста) и оборотите да се вземат от бобината може да стане, но пак трябва някой дето програмира микропроцесори. Идеята е че за всеки оборот на колелото ще се получават определен брой импулси от бобината при различните скорости, но въпросът със свободната остава пак да виси...
- apa6o
- Автомобил: Skoda Octavia 1Z
- Двигател: BKD
То само един бърз поглед към таблото ти стига да се сетиш на коя предавка си, но колегата иска дисплейче
Пък и първата ми идея и на мен беше за такива "копченца" които да затварят верига на някоя скорост и примерно да светят диоди или нещо от рода
А за програмата и платките и тн : човек стига да има желание много може да направи и на много да се научи, така че проблема тука е с желанието, ама ако ше се прави така, трябва да се направи и сензор за неутрално положение, за да си е всичко както си му е реда (май вече съм
) 
) 
рид-ампули срещу всяка предавка и нещо като магнитна гривна нанизано на лоста ? и естествено някакъв контролер + софт за него. Частите ще излязат около 25-30лв и трябва някой да ти напише програмата за контролера,а това което си го видял на китайската тротинетка не е дисплей има светодиоди в килийки и мисля ,че ги светва според скороста с която се движиш защото съм виждал като спре оставям го на свободна и след 2-3 сек ми показва "N" .
- dandan
- Автомобил: Passat B5-5
- Двигател: AHA 2003
hp7909 написа:рид-ампули срещу всяка предавка и нещо като магнитна гривна нанизано на лоста ? и естествено някакъв контролер + софт за него. Частите ще излязат около 25-30лв и трябва някой да ти напише програмата за контролера,а това което си го видял на китайската тротинетка не е дисплей има светодиоди в килийки и мисля ,че ги светва според скороста с която се движиш защото съм виждал като спре оставям го на свободна и след 2-3 сек ми показва "N" .
Ако успее да направи това с ампулите няма да му е нужен контролер-няколко резистора и малко диоди + LED дисплей.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Преди време имаше подобна тема...само че там беше пуснато видео на топка за скоростен лост на която там където пише скоростите имаше дисплейче и топката "сама"разбираше на коя скорост е в момента и се исписваше на дисплейчето...ама си беше бая сума тва чудо
ако някой се сеща за темата нека я пусне тук 
ако някой се сеща за темата нека я пусне тук Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 29 госта