Поставяне на междинен вал скоростна кутия

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Борис
Автомобил:
Двигател:

Поставяне на междинен вал скоростна кутия

Мнениеот Борис » Нед 19 авг 2012 9:14

Моля помагайте колеги, закъсах го здраво.
На моя Голф 3 беше счупен палеца, натискащ оста на съединителя. Като беше свалена капачката на скоростната кутия извадих междинния вал (мисля, че така се казва - наричат го още балансиращ) и сега не мога да го поставя обратно. Отвора си стои - по-малка ос влиза, въпрос на части от милиметъра е, обаче не мога да си върна вала обратно. Сигурно има някакъв чалъм, който не знам?
Нямам снимка, става въпрос за вала, който е най-отпред на снимката от Уикипедия:
Изображение.
Първото непреодолимо засядане е на планката към скоростния лост (първият й отвор според схемата). Накрая, на около 5 сантиметра от края, подозирам че ще има второ засядане (ако успея да го вкарам дотам де). Предполагам, че там е отвора в корпуса.
Благодаря ви много за съдействието.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Re: Поставяне на междинен вал скоростна кутия

Мнениеот vwpnss » Нед 19 авг 2012 14:44

Ако разбирам правилно най-отпред на снимката е оста, на която са подредени вилките. Нея ос ли извади?

Борис
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Борис » Нед 19 авг 2012 15:03

Точно тази, на която са вилките (аз ги кръстих "планки" :))). С пружината в края

Идеята, която ми хрумва на мен е да дам да струговат леко под конус върха на оста, така че като я пъхам да може тя да си вдигне нагоре вилката (мисля, че най-вероятно е пропаднала надолу). Не знам обаче няма ли да я съсипя. И едно пояснение: скоростите също блокираха, т.е. в началото си включваха, но докато ги местех, за да се опитам да напъхам някак си оста в крайна сметка блокираха.

vwpnss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vwpnss » Нед 19 авг 2012 19:04

Тази ос дето държи вилките на скоростите стои между две пружини. Сега няма как да включват скоростите, защото вилките са паднали. Няма да стане със струговане на конус на оста, няма как да се улучат всички дупки на всички вилки.
Не знам ако извадиш избирача дали няма да можеш от там да задържиш някакси вилките и да буташ оста. Другия начин е да се свали кутията и да се разглоби и да се наредят вилките. Изчакай още някой да видим какво ще предложи.

Борис
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Борис » Нед 19 авг 2012 23:16

Да, подозирах, че съм направил голяма беля и няма да я оправя лесно. Благодаря за разяснението, особено за пружината от другия край. Това означава, че ако "подшиля" оста, наистина ще направя беля. Иначе по-малка ос влиза, дори и тази успях да вкарам един път почти до края (онези 5 см. накрая, за които казах, че най-вероятно ще ми заседне и там), обаче наобратно, т.е. с пъпката, на която се държи пружината от към капачката (пружината, която се вижда на картинката). Тази пъпка е по-тънка и успях да си проправя път с нея. Затова все си мисля, че вилките просто са се разместили леко, отворите са си в положение и бих могъл да вкарам някак си оста. Обаче ако вилките са изскочили от зъбните колела... Тогава значи съм съсипал Голфа, няма кой да сваля и разглобява скоростната кутия! 250-300 лв най-малко, предполагам...

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Вто 21 авг 2012 21:57

Разгледай тази тема viewtopic.php?p=1141172 не зная каква е твоята кутия но има и препратка към руския форум с повечето кутии.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 22 авг 2012 18:39

Като разглобиш и сглобиш отново кутията ще си дойде на мястото.

Борис
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Борис » Сря 22 авг 2012 22:34

Иронията е, че свалях скоростната кутия. Безсмислено. Пропадна съединителя и ме подведоха, че оста е пробила диска. След като я свалих се оказа, че е счупен палеца от другата страна на оста, който я притиска. Можех да мина само с отваряне на капачката... Както и да е, качих я отново, маншони полуоски нови, пръстени месингови начупени нови, ново масло и т.н. Стигнах до момента да слагам маслото и за да развия пробката, пукнах капачката... Нова капачка (с още един палец вътре, станаха ми много)и като тръгнах да я монтирам, издърпах оста, за да наглася пружината в леглото на капачката. Бях го правил няколко пъти преди това, сигурно е била изключена от скорост ли, знам ли... Та я издърпах и сега викате: разглобявай кутията... След като бях стигнал до маслото... Бая ще се почудя! Не че е невъзможно, но докато се чудя ще го оставя да се пържи на слънцето, голфа му с голф! А аз ще си пътувам удобно с градския транспорт... :)

Върни се в “Направи си сам!”