Почистване на въздушният филтър

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
batVenci
Автомобил:
Двигател:

Почистване на въздушният филтър

Мнениеот batVenci » Пон 16 юли 2012 11:13

Наскоро на работата идва представител на Керхер за да ни запознае с новостите, които фирмата предлага на пазара. Когато взе да ни представя прахосмукачките Керхер, ми направи впечатление, че използваните там въздушни филтри са подобни на използваните в нашите автомобили. В отговор, посоченият по-горе специалист сподели, че хартията им дори била една и съща, с поставени еквивалентни изисквания и параметри. Нещо по-вече въпросните филтри позволявали неколкократно измиване с вода и неагресивен миящ препарат (веро, течен сапун, шампоан и т.н.), в процеса на правилната експлоатация на прахосмукачките Керхер. Така според инженера от Керхер не било проблем да се мият по същият начин и използваните в автомобилите въздушни филтри.
Реших да опитам наученото на лекцията напрактика. Няма да изпадам в подробности, каква черна катранена вода потече от накиснатият във вода с течен сапун мой въздушен филтър. Имах известни опасения относно хартията на филтъра, дали няма да се разпадне във водата. Но явно теорията на Керхер и в тази област за почистване бе отлична - филтърната хартия остана устойчива и непокътната от миянето с вода и течен сапун. След това филтъра го изплакнах и наистина се изми идеално (не съм очаквал да стане чист "като нов"). После го отцедих и дори го монтирах още влажен на колата. Сега Голфа определено диша и върви много по-леко, и не на последно място гори по-малко. В тези летни жеги и прахоляци, мисля след месец да повторя тази бърза и лесна процедура с легена. Мои познати (дори с други марки автомобили) направиха процедурата и са също много доволни. Препоръчвам и на колегите от форума, да си измият по посоченият по-горе начин зацапаните си стари въздушни филтри. Според мен определено ще има положителен ефект...

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Re: Почистване на въздушният филтър

Мнениеот airjohn » Пон 16 юли 2012 11:19

Това го пректикувам от години с това допълнение че ползвам Мелио и ултразвукова пералня в легена с филтъра.Ефектът е много добър и позволява често почистване на филтрите (+ на салона.

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Пет 20 юли 2012 12:45

Ми да или миеш, или сменяш :)

Потребителски аватар
aliyatin.com
Автомобил: HONDA CR-V
Двигател: 2008

Мнениеот aliyatin.com » Пет 20 юли 2012 14:36

По-лесно е да се обдухват с въздух.Става бързо и не чакаш да съхне!

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пет 20 юли 2012 14:40

Стар,стар колко да е стар...?Това е консуматив,който се сменя редовно...

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Пет 20 юли 2012 15:46

aliyatin.com написа:По-лесно е да се обдухват с въздух.Става бързо и не чакаш да съхне!

Така е, преди и аз редовно си обдухвах филтъра. Но измиването наистина почиства филтъра "като нов". Опитай колега, няма нищо страшно, така и така старият филтър е за боклука. Но определено ще си много доволен, както и колата. По въпроса за съхненето, в тези жеги това не е проблем, а даже предимство. Влажният филтър по-добре филтрира, макар че за бързо изсъхва, обдухван от тропическия въздух...

mladeja
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladeja » Пет 20 юли 2012 18:40

Ако е атмосферен мотора може да се съглася.Мръсотията - това не са чаршафи в крайна сметка.Всичко се измерва - слагат се датчици преди и след филтъра - нов измерва се, след изпирането отново се мери ако пропускливостта се запази добре но много ме съмнява.Някой ако е пробвал да пере пясък ще разбере.С висока скорост частиците запълват порите на филтъра и не е задължително да са черни.Но пък присъстват там вътре в микро порите на филтъра.Шанс има относителен да се духа с компресор в обратна посока та да се освободят тия микро пори.

Потребителски аватар
aliyatin.com
Автомобил: HONDA CR-V
Двигател: 2008

Мнениеот aliyatin.com » Нед 22 юли 2012 11:00

mladeja написа:Ако е атмосферен мотора може да се съглася.Мръсотията - това не са чаршафи в крайна сметка.Всичко се измерва - слагат се датчици преди и след филтъра - нов измерва се, след изпирането отново се мери ако пропускливостта се запази добре но много ме съмнява.Някой ако е пробвал да пере пясък ще разбере.С висока скорост частиците запълват порите на филтъра и не е задължително да са черни.Но пък присъстват там вътре в микро порите на филтъра.Шанс има относителен да се духа с компресор в обратна посока та да се освободят тия микро пори.

Това имах в предвид колега.Когато е влажен филтъра всички миниатюрни частици се наблъскат във филтъра и той става като тапа който в последствие няма да пропуска никакъв въздух.

Потребителски аватар
Barandy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barandy » Нед 22 юли 2012 14:34

Пичове, в тая връзка да ви питам - вие перете ли си презервативите за многократна употреба и как ги сушите - с лицето навън или наопаки? facepalm :screwy scare :banghead:

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Пон 23 юли 2012 16:38

Barandy написа:Пичове, в тая връзка да ви питам - вие перете ли си презервативите за многократна употреба и как ги сушите - с лицето навън или наопаки? facepalm :screwy scare :banghead:

Защо винаги ще се намери някой критик? Колегата е пуснал темата и който иска да го прави, който не иска си купува нов!

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Пон 23 юли 2012 16:40

venll-vr написа:
Barandy написа:Пичове, в тая връзка да ви питам - вие перете ли си презервативите за многократна употреба и как ги сушите - с лицето навън или наопаки? facepalm :screwy scare :banghead:

Защо винаги ще се намери някой критик? Колегата е пуснал темата и който иска да го прави, който не иска си купува нов!

+++++++1 :да:

Потребителски аватар
Barandy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Barandy » Пон 23 юли 2012 19:38

Но колеги, моля ви - аз питам сериозно! Гледам сте намерили цаката на всичко, икономийки, рационализации... Защо да не правим и това, нали целта е да пестим всяка стотинка. :D

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Вто 24 юли 2012 22:47

Пуснах темата, във връзка с наученото от специалиста от Керхер. По въпроса за прането на презервативите, обещавам на следващата лекция да питам. Все пак Керхер по въпросите на почистването са едни от най-добрите, нищо чудно да са работили и по тази много важна за цивилизацията тема...
Сега не на шега, и въздушният филтър на климатика вкъщи го пера всеки месец. Така ме посъветва монтажника на климатика, за да няма зловонни натрупвания и да не се трови въздуха в помещението. Наистина помога климатика да работи по-лесно, съответно да изразходва по-малко ток. Както постнах по-горе така стоят нещата и при колата.
Що се касае до пясъчинките, то последните (поне при мен) не са "циментирани" във филтърната хартия. Все пак натрупванията във въздушните филтри на прахосмукачките Керхер, не са по-малки от тези в автомобилния филтър. Водата просто измива миниатюрните пясъчинки и мръсутии, затъкнали се във въздушният филтър. Последиците от това са само положителни по отношение на мощност, разход, експлоатационни разходи и т.н...

rani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rani » Сря 25 юли 2012 0:20

batVenci написа:Пуснах темата, във връзка с наученото от специалиста от Керхер. По въпроса за прането на презервативите, обещавам на следващата лекция да питам. Все пак Керхер по въпросите на почистването са едни от най-добрите, нищо чудно да са работили и по тази много важна за цивилизацията тема...
Сега не на шега, и въздушният филтър на климатика вкъщи го пера всеки месец. Така ме посъветва монтажника на климатика, за да няма зловонни натрупвания и да не се трови въздуха в помещението. Наистина помога климатика да работи по-лесно, съответно да изразходва по-малко ток. Както постнах по-горе така стоят нещата и при колата.
Що се касае до пясъчинките, то последните (поне при мен) не са "циментирани" във филтърната хартия. Все пак натрупванията във въздушните филтри на прахосмукачките Керхер, не са по-малки от тези в автомобилния филтър. Водата просто измива миниатюрните пясъчинки и мръсутии, затъкнали се във въздушният филтър. Последиците от това са само положителни по отношение на мощност, разход, експлоатационни разходи и т.н...

:да:

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 30 сеп 2012 13:55

Наскоро пак мих въздушният филтър. Този път водата в легена бе "бозяна", а не "катранена" както преди два месеца и половина. Явно лятото за толкова малък период замърсяването става сериозно, а как стоят нещата, както официално се препоръчва смяната на филтъра на една година - няма нужда от коментар. При мен преди измиването Голфа извънградско гореше с половин литър по-вече, а най-вече на високи обороти двигателя се задъхваше...

Върни се в “Направи си сам!”