Наскоро на работата идва представител на Керхер за да ни запознае с новостите, които фирмата предлага на пазара. Когато взе да ни представя прахосмукачките Керхер, ми направи впечатление, че използваните там въздушни филтри са подобни на използваните в нашите автомобили. В отговор, посоченият по-горе специалист сподели, че хартията им дори била една и съща, с поставени еквивалентни изисквания и параметри. Нещо по-вече въпросните филтри позволявали неколкократно измиване с вода и неагресивен миящ препарат (веро, течен сапун, шампоан и т.н.), в процеса на правилната експлоатация на прахосмукачките Керхер. Така според инженера от Керхер не било проблем да се мият по същият начин и използваните в автомобилите въздушни филтри.
Реших да опитам наученото на лекцията напрактика. Няма да изпадам в подробности, каква черна катранена вода потече от накиснатият във вода с течен сапун мой въздушен филтър. Имах известни опасения относно хартията на филтъра, дали няма да се разпадне във водата. Но явно теорията на Керхер и в тази област за почистване бе отлична - филтърната хартия остана устойчива и непокътната от миянето с вода и течен сапун. След това филтъра го изплакнах и наистина се изми идеално (не съм очаквал да стане чист "като нов"). После го отцедих и дори го монтирах още влажен на колата. Сега Голфа определено диша и върви много по-леко, и не на последно място гори по-малко. В тези летни жеги и прахоляци, мисля след месец да повторя тази бърза и лесна процедура с легена. Мои познати (дори с други марки автомобили) направиха процедурата и са също много доволни. Препоръчвам и на колегите от форума, да си измият по посоченият по-горе начин зацапаните си стари въздушни филтри. Според мен определено ще има положителен ефект...
Почистване на въздушният филтър
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- airjohn
- Автомобил: 2020 Skoda Karoq
- Двигател:
Re: Почистване на въздушният филтър
Това го пректикувам от години с това допълнение че ползвам Мелио и ултразвукова пералня в легена с филтъра.Ефектът е много добър и позволява често почистване на филтрите (+ на салона.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Ми да или миеш, или сменяш 

- aliyatin.com
- Автомобил: HONDA CR-V
- Двигател: 2008
По-лесно е да се обдухват с въздух.Става бързо и не чакаш да съхне!
- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Стар,стар колко да е стар...?Това е консуматив,който се сменя редовно...
aliyatin.com написа:По-лесно е да се обдухват с въздух.Става бързо и не чакаш да съхне!
Така е, преди и аз редовно си обдухвах филтъра. Но измиването наистина почиства филтъра "като нов". Опитай колега, няма нищо страшно, така и така старият филтър е за боклука. Но определено ще си много доволен, както и колата. По въпроса за съхненето, в тези жеги това не е проблем, а даже предимство. Влажният филтър по-добре филтрира, макар че за бързо изсъхва, обдухван от тропическия въздух...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Ако е атмосферен мотора може да се съглася.Мръсотията - това не са чаршафи в крайна сметка.Всичко се измерва - слагат се датчици преди и след филтъра - нов измерва се, след изпирането отново се мери ако пропускливостта се запази добре но много ме съмнява.Някой ако е пробвал да пере пясък ще разбере.С висока скорост частиците запълват порите на филтъра и не е задължително да са черни.Но пък присъстват там вътре в микро порите на филтъра.Шанс има относителен да се духа с компресор в обратна посока та да се освободят тия микро пори.
- aliyatin.com
- Автомобил: HONDA CR-V
- Двигател: 2008
mladeja написа:Ако е атмосферен мотора може да се съглася.Мръсотията - това не са чаршафи в крайна сметка.Всичко се измерва - слагат се датчици преди и след филтъра - нов измерва се, след изпирането отново се мери ако пропускливостта се запази добре но много ме съмнява.Някой ако е пробвал да пере пясък ще разбере.С висока скорост частиците запълват порите на филтъра и не е задължително да са черни.Но пък присъстват там вътре в микро порите на филтъра.Шанс има относителен да се духа с компресор в обратна посока та да се освободят тия микро пори.
Това имах в предвид колега.Когато е влажен филтъра всички миниатюрни частици се наблъскат във филтъра и той става като тапа който в последствие няма да пропуска никакъв въздух.
- Barandy
- Автомобил:
- Двигател:
Пичове, в тая връзка да ви питам - вие перете ли си презервативите за многократна употреба и как ги сушите - с лицето навън или наопаки?

- venll-vr
- Автомобил:
- Двигател:
Barandy написа:Пичове, в тая връзка да ви питам - вие перете ли си презервативите за многократна употреба и как ги сушите - с лицето навън или наопаки?![]()
![]()
![]()
Защо винаги ще се намери някой критик? Колегата е пуснал темата и който иска да го прави, който не иска си купува нов!
- predat0r
- Автомобил: Mercedes-Benz W203
- Двигател: C270CDI
venll-vr написа:Barandy написа:Пичове, в тая връзка да ви питам - вие перете ли си презервативите за многократна употреба и как ги сушите - с лицето навън или наопаки?![]()
![]()
![]()
Защо винаги ще се намери някой критик? Колегата е пуснал темата и който иска да го прави, който не иска си купува нов!
+++++++1

- Barandy
- Автомобил:
- Двигател:
Но колеги, моля ви - аз питам сериозно! Гледам сте намерили цаката на всичко, икономийки, рационализации... Защо да не правим и това, нали целта е да пестим всяка стотинка. 

Пуснах темата, във връзка с наученото от специалиста от Керхер. По въпроса за прането на презервативите, обещавам на следващата лекция да питам. Все пак Керхер по въпросите на почистването са едни от най-добрите, нищо чудно да са работили и по тази много важна за цивилизацията тема...
Сега не на шега, и въздушният филтър на климатика вкъщи го пера всеки месец. Така ме посъветва монтажника на климатика, за да няма зловонни натрупвания и да не се трови въздуха в помещението. Наистина помога климатика да работи по-лесно, съответно да изразходва по-малко ток. Както постнах по-горе така стоят нещата и при колата.
Що се касае до пясъчинките, то последните (поне при мен) не са "циментирани" във филтърната хартия. Все пак натрупванията във въздушните филтри на прахосмукачките Керхер, не са по-малки от тези в автомобилния филтър. Водата просто измива миниатюрните пясъчинки и мръсутии, затъкнали се във въздушният филтър. Последиците от това са само положителни по отношение на мощност, разход, експлоатационни разходи и т.н...
Сега не на шега, и въздушният филтър на климатика вкъщи го пера всеки месец. Така ме посъветва монтажника на климатика, за да няма зловонни натрупвания и да не се трови въздуха в помещението. Наистина помога климатика да работи по-лесно, съответно да изразходва по-малко ток. Както постнах по-горе така стоят нещата и при колата.
Що се касае до пясъчинките, то последните (поне при мен) не са "циментирани" във филтърната хартия. Все пак натрупванията във въздушните филтри на прахосмукачките Керхер, не са по-малки от тези в автомобилния филтър. Водата просто измива миниатюрните пясъчинки и мръсутии, затъкнали се във въздушният филтър. Последиците от това са само положителни по отношение на мощност, разход, експлоатационни разходи и т.н...
batVenci написа:Пуснах темата, във връзка с наученото от специалиста от Керхер. По въпроса за прането на презервативите, обещавам на следващата лекция да питам. Все пак Керхер по въпросите на почистването са едни от най-добрите, нищо чудно да са работили и по тази много важна за цивилизацията тема...

Наскоро пак мих въздушният филтър. Този път водата в легена бе "бозяна", а не "катранена" както преди два месеца и половина. Явно лятото за толкова малък период замърсяването става сериозно, а как стоят нещата, както официално се препоръчва смяната на филтъра на една година - няма нужда от коментар. При мен преди измиването Голфа извънградско гореше с половин литър по-вече, а най-вече на високи обороти двигателя се задъхваше...