Смени си сам

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
kopsa
Автомобил: Passat B 5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Смени си сам

Мнениеот kopsa » Съб 23 фев 2013 17:43

Здравейте колеги дойде ми на ум да оборудвам един гараж с инструменти преса за избиване и набиване на тампони и всичко необходимо за ремонт на автомобили,ще има разбира се и канал.И който иска да може да си ремонтира колата сам и да използва каквото му е необходимо срещу заплащане.Защото знам,че има много хора които могат но нямат инструменти и място където да си ремонтират и затова ходят в сервизи и дават страшни пари.
Ще съм благодарен да чуя мнения свързани с темата.И да разбера дали изобщо да се захващам с това.
Благодаря предварително :redface

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Re: Смени си сам

Мнениеот genata82 » Съб 23 фев 2013 17:49

По принцип идеята е много добра и съм сигурен, че ще имаш клиенти. Дотук с позитивното обаче...аз почти винаги като дам мой инструмент на някой и ми го чупи, какво правим тогава? Просто понякога хората ползват като за последно ако ме разбираш, без да се мисли за утре.

Потребителски аватар
kopsa
Автомобил: Passat B 5.5
Двигател: AVF 2001
Контакти:

Мнениеот kopsa » Нед 24 фев 2013 15:59

прав си колега това ще е пречка

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Пон 25 фев 2013 1:02

Добра идея, в Канада има такива гаражи. Наема започва с наемането на подемника и помещението, нататък се плаща отделно за наем на инструменти. По принцип качествен инструмент се чупи трудно, но не и невъзможно. Все пак трябва и ти да си направиш сметка за цените така, че да покриват и евентуални загуби.
Успех

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пон 25 фев 2013 1:12

Не си първият, който е мислил за такова нещо...Не искам да те разубеждавам, но според мен не си мислил сериозно какво те чака...

Канал / подемник
Стандартни инстурменти, но що-годе качествени - цифра
Нестандартни (разбирай специфични) инструменти - голяма цифра, само с тел и чук няма да стане
Ако някой е с две леви ръце и си отнесе някой пръст с чука или нещо му падне на канчето.. :banghead

Интересно е колко мислиш са готови хората да платят да ползват нещата ти?

П.С. viewtopic.php?f=60&t=371648

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Пон 25 фев 2013 17:10

Kaраш всеки да оставя депозит 200-300 лв. Ако счупи нещо удържаш от депозита.

Потребителски аватар
Emo19888
Автомобил: Golf 4
Двигател: ALH TDI

Мнениеот Emo19888 » Пон 25 фев 2013 17:28

Супер идея - идеална за хората в големите градове, вместо да чакам да стане топло за да си ида на вилата да си полирам джантите, идвам при теб и си върша работа в затворено помещение, на спокоиствие и тн... Пред блока не става нищо - трябва си гараж - а и примерно ако трябва нещо отдолу да се бърка, много по-добре с подемник или канал в сервиз - отколкото да чакаш някой да си сменя тепърва маслото в неделя на някой обществен канал (в София май знам само два такива)... Много благородна идея, дано да стане факт, успех ти пожелавам :)

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Пон 25 фев 2013 21:39

x15 написа:Kaраш всеки да оставя депозит 200-300 лв. Ако счупи нещо удържаш от депозита.

Точно така ще стане :Mr Green Fun
Идва някой, иска да си смени свещите, свещите си ги носи естествено, плаща си 10 лв за 1 час (мин. ставка), взима динанометричния ключ, да кажем 10-100 нм, дето полумарков е към 150 лв, и след смяната на свещите удря по една контра на железните джанти, като - естествено без да иска - го превърта.
Искам да видя на такъв човек как ще му вземеш 200 лв или по-скоро как ще го убедиш, че за да ти направи 10 лв оборот трябва да ти остави първо 200 лв на тезгяха

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 25 фев 2013 21:45

По принцип винаги има начин! Аз предлагам, освен депозит, всеки който ползва тази услуга, да му се търси лична карта, още при влизането в сервиза, и вече ако направи беля, трябва да си плати, иначе няма взимане на личната карта, което води после и до разправии и нищо чудно до бой, за което си иска или охрана или паник бутон до СОТ или полиция, което си е разход всеки месец! Но идеята е супер, и ако има кой да я направи (типично по нашенски) ще се развива, но едва ли по тази насока която искаме!

П.п. Пример : Един колега ме вика да го дърпам с колата, добре ама той няма въже, взима от друг човек, някакво ластично, аз му казах, че ще се скъса, той вика карай бавно и няма страшно, да ама не, още на 1-вия болевард се скъса, защото нямаше как да тръгна в пик час, и после разбира се, аз не го платих! Макър, че така е правилно да го палтим и двамата или само той! Та колегите са горе доло прави, има шанс да стане, но си иска доста строги мерки!

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Пон 25 фев 2013 23:07

С депозит нищо няма да стане, поне според мен. Всичко е до самосъзнание - всеки клиент трябва така да се отнася с оборудването като със собствено, щото ако е собсвено и го строши утре няма да го ползва.
Който не работи той не греши, и аз съм трошил инструменти в сервиза, но не е като да ги наритам в ъгъла и да кажа след това "де**а и пе***те дето са го строшили", а отивам при шефа и казвам - ми ей го на, строших го. Щото утре аз няма да мога да работя.

ifch0

Мнениеот ifch0 » Пон 25 фев 2013 23:51

Много добра идея!

Всеки път като трябва да ръчкам нещо и си мисля, колко по-приятно щеше да ми е, ако имаше оборудван гараж...

И да, основно засягате темата със счупения инструмент, но, допускам, че проблем би възникнал и ако някой се контузи.
Ако бай Пешо ти премаже пръста с чук, докато забивате пирони на село е едно, ама ако е фирма, която предлага DIY услуги, предполагам трябва да има и някакви законови изисквания за безопастност. Или декларация "сам съм си виновен" би оправила тази точка?

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Вто 26 фев 2013 0:28

Колегата с темата:

Направи един списък, почвайки с малки неща, които се правят редовно:

Смяна гуми (само качване/сваляне на колата)
Смяна свещи
Смяна масло - източване (накъде със старото масло?), махане маслен филтър (пак боклук), слагане нов филтър, наливане на ново масло (пак една 5л туба за изхвърляне)
...

След това постепенно качвай сложността, като накрая на списъка завършваш с неща от рода

Смяна на ремък на 6/8 цилиндъра
Смяна на носачи пасат
<друго такова, дето обикновено носи "...мамата...">

Сега от дребните неща махни тези, които са жълти стотинки и никой няма да иска да се цапа да си го прави сам (при мен това например е смяна на маслото).
От едрите неща махни тези, за които трябват машини (надяване на гуми на джанти + баланс) или специфични инструменти.

Дай тогава остатъка на списъка и да го мъдрим ще става ли нещо или не :mrgreen

Потребителски аватар
Achew
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Achew » Вто 26 фев 2013 0:37

Проблемът с чупенето на инструменти според мен е най-малкият... Много бързо ще започнат да ти липсват най-различни неща... По нашите географски ширини, за съжаление, просто е невъзможно да се работи на доверие... Идеята е страхотна, но неосъществима тук.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 26 фев 2013 1:45

my heart iS iCe написа:По принцип винаги има начин! Аз предлагам, освен депозит, всеки който ползва тази услуга, да му се търси лична карта, още при влизането в сервиза, и вече ако направи беля, трябва да си плати, иначе няма взимане на личната карта, което води после и до разправии и нищо чудно до бой, за което си иска или охрана или паник бутон до СОТ или полиция, което си е разход всеки месец! Но идеята е супер, и ако има кой да я направи (типично по нашенски) ще се развива, но едва ли по тази насока която искаме!

П.п. Пример : Един колега ме вика да го дърпам с колата, добре ама той няма въже, взима от друг човек, някакво ластично, аз му казах, че ще се скъса, той вика карай бавно и няма страшно, да ама не, още на 1-вия болевард се скъса, защото нямаше как да тръгна в пик час, и после разбира се, аз не го платих! Макър, че така е правилно да го палтим и двамата или само той! Та колегите са горе доло прави, има шанс да стане, но си иска доста строги мерки!

По принцип, само по принцип го казвам, защото дефакто не е така, за да ми видиш ти личната карта трябва да си регистриран за работа с лични данни, а оставянето на документ за самоличност като залог е наказуемо. Пак казвам това по принцип, защо все пак държавата е..... нашата си

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Вто 26 фев 2013 4:50

Чудомир написа:
x15 написа:Kaраш всеки да оставя депозит 200-300 лв. Ако счупи нещо удържаш от депозита.

Точно така ще стане :Mr Green Fun
Идва някой, иска да си смени свещите, свещите си ги носи естествено, плаща си 10 лв за 1 час (мин. ставка), взима динанометричния ключ, да кажем 10-100 нм, дето полумарков е към 150 лв, и след смяната на свещите удря по една контра на железните джанти, като - естествено без да иска - го превърта.
Искам да видя на такъв човек как ще му вземеш 200 лв или по-скоро как ще го убедиш, че за да ти направи 10 лв оборот трябва да ти остави първо 200 лв на тезгяха

Колега, няма нужда да се убеждаваме, всичко е въпрос на желание, искаш да ползваш динамометричен ключ - оставяш си депозита, ако ли не връткаш докато скъсаш свещите :Mr Green Fun

Колкото до самосъзнанието, дадох на един близък познат комплект сециализирани инструменти за 300 кинта (при това не бяха и мои) с условието много да ги пази! Свършил си той работата и се сетил че нещо трябва да се зачука, и вместо да си намери чук за 5лв. нашият почнал бой с инструмента.
Връща ми го той засмян засмян че си свършил работата и ми вика, малко се поизкриви че си зачуках нещо ама да не те бърка и така става :screwy

На запад има някой магазини за авточасти които ти дават да ползваш специализирани инструменти за без пари, но трябва да оставиш депозит 2-3 пъти пазарната цена. Ако си съвестен човек и върнеш инструмента читав си ти връщат всичките пари, ако си тъпанар дето не ти пука си плащаш за тарикатлъка!

Върни се в “Направи си сам!”