Задачка закачка - "Автоматични" седалки Поло

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Задачка закачка - "Автоматични" седалки Поло

Мнениеот GAD » Чет 22 фев 2007 17:09

Става за въпрос за Поло с 2 врати...

От доста време имам една идея, но все нямам време да я осъществя, та затова реших да я споделя тук та дано някой колега се заеме и да види бял свят...

Идеята е със прост механизъм със велосипедни жила при накланяне на облегалката напред да се освобождава и шейната на седалката.

Знаете, че Полото си е тесничко когато някой трябва да седне на задната седалка се оказва, че е най-трудно да си промуши краката под предната седалка, която по дефолт винаги е отпусната на макс...

Ето защо първо се навеждам и освобождавам шейната, после местя седалката напред, после човека влиза и сяда отзад, после аз местя седалката назад и сядам...

Със предложената екстра след като се натисне копчето за освобождаване на облегалката и облегалката се наклони напред - шейната се плъзга свободно и човека влиза и излиза лесно без трудни гимнастики...

На този принцип са седалките на Пежо 106 например....

Ми това е дано някой оцени идеята и се навие да я осъществи :)

Потребителски аватар
Vladko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vladko » Чет 22 фев 2007 21:48

Тази система се казва Easy entry и я има в доста модели коли,но идеята ти си я бива.Друг вариант е да ползваш системат готова взета от морга и да я приспособиш на твоята кола.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Чет 22 фев 2007 23:57

При ЗАЗ-а се вдига долната част на седалката заедно с облегалката. Не е най-добрия авто пример, но е сравнително удобно :lol:

stilko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stilko » Пет 23 фев 2007 0:10

В Сеата ми я има тази система, но не по този начин. Седалката не се освобождава от плъзгача а се надига и премества напред. При Ситроен Берлинго с 3 врати го има точно този вариант който предлагаш ти, но е доста неудобно. Като започнеш да връщаш седалката нали плъзгача ще се заключи и пак ще трябва с ръчката да си наместваш седалката назад!

Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Пет 23 фев 2007 8:29

При Toyota-та ми я има тази система и е направена по следният начин:
Успоредно на долната рейка има поставена една пластина която закрива частта с дупките в които се заключва механизма. Когато регулираш седалката напред назад тази пластина се движи заедно със седалката като предният й край е точно до щифта. Ако натиснеш копчето за Easy entry пластината остава върху плазгача и бутайки седалката напред щифтовете се плъзгат по нея тъй като няма каде да защипят. После се плъзгат обратно назад докато стигнат предният й край. така седалката се връща там кадето е била.

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Пет 23 фев 2007 23:24

stilko написа:В Сеата ми я има тази система, но не по този начин. Седалката не се освобождава от плъзгача а се надига и премества напред. При Ситроен Берлинго с 3 врати го има точно този вариант който предлагаш ти, но е доста неудобно. Като започнеш да връщаш седалката нали плъзгача ще се заключи и пак ще трябва с ръчката да си наместваш седалката назад!

Мисля, че ако седалката се плъзне първо назад, а после се вдигне облегалката - няма как да се заключи седалката... Иначе идеята за Сеата ми харесва... Как мислиш дали е възможно да паснат седалките на Поло?

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Пет 23 фев 2007 23:25

stilko написа:В Сеата ми я има тази система, но не по този начин. Седалката не се освобождава от плъзгача а се надига и премества напред. При Ситроен Берлинго с 3 врати го има точно този вариант който предлагаш ти, но е доста неудобно. Като започнеш да връщаш седалката нали плъзгача ще се заключи и пак ще трябва с ръчката да си наместваш седалката назад!

Мисля, че ако първо се плъзне назад, а после се вдигне облегалката - няма как да се заключи седалката... Иначе идеята за Сеата ми харесва... Как мислиш дали е възможно да паснат седалките на Поло?

stilko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stilko » Съб 24 фев 2007 0:14

Незнам дали захващането е еднакво, но дори и да е така ме съмнява да намериш седалки.

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Пон 26 фев 2007 9:19

Вчера ми хрумна и нещо друго... По принцип ръчките за плъзгане и на двете седалки са от страната на скоростния лост огледално разположени... Ако успея да ги преместя и двете така че да са от външната страна (откъм вратите) упражнението с влизането отзад би било доста по-лесно...

Не мога да си обясня защо заводски не са така поставени?

Да не би при мен да са сгрешени?!

При вас как са?

Някой от вас пробвал ли е да ги обърне?

Потребителски аватар
POLO GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO GTI » Пон 26 фев 2007 13:53

А врътката за вдигане/сваляне на облегалката от коя страна е?

Потребителски аватар
GAD
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GAD » Вто 27 фев 2007 9:20

POLO_SPORT написа:А врътката за вдигане/сваляне на облегалката от коя страна е?

Тя си е нормално от страната на вратата...

Върни се в “Направи си сам!”