Направа на резонатор за АЕЕ двигател

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Ton4o_84
Автомобил: Шкода Октавия 97
Двигател: AEE

Направа на резонатор за АЕЕ двигател

Мнениеот Ton4o_84 » Пет 20 дек 2013 14:54

Искам съвет за резонатор, но в стил "направи си сам", защото от купешките чета само отрицателни мнения.
Колата е Октавия 1 с двигател АЕЕ, 1.6, 76к.с., нов внос и заради което и беше махнат катализатора и продаден.
-Като натисна газта и се чува като затваряне на капак на тенджера и преминава като акустична вълна. Четох на много места за такива готови решения, но най-доброто било направеното от свои ръце и от човек със същия двигател.
Баща ми е тенекиджия и е на "ти" с гърнетата, но ни трябва съвет за най-доброто решение по въпроса.
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Направа на резонатор за АЕЕ двигател

Мнениеот kris11 » Съб 21 дек 2013 19:06

На Голчо съм сложил права тръбичка вместо катализатора /той е упакован и на топло място/ Има леко избръмчаване на над 3800-4000 об/мин.
По-добре не пипай засега.Вчера мернах в тукашния вестник - местна наредба за данъка. накратко - признава се намалението след представяне на документ за действащ катализатор.
Ако ще го махаш изчакай април , май догодина.

Последна промяна от kris11 на Нед 22 дек 2013 17:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ton4o_84

Мнениеот Ton4o_84 » Съб 21 дек 2013 20:33

Не си ме разбрал.
Никакъв катализатор не съм махал, махнали са го тъпите джамбази още като е слезла от автовоза колата.
-Имам външния корпус от стар катализатор, който може да се отвори да се направи отвътре схемата на резонатор и да мине хем за истински катализатор на пръв поглед, хем да се махне акустиката която се получава от тръбата която е сложена на мястото на катализатора.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 21 дек 2013 22:19

Аз на АЕЕ-то бях с изтърбушен катализатор и си сложих резонатор,че дрънчеше ужасно.
Резултата беше отличен,чак в началото ми беше странно колко е тихо в купето.
Според мен си сложи нов такъв като спазите посоката,не са много скъпи около 20-30 лв.

Потребителски аватар
Ton4o_84

Мнениеот Ton4o_84 » Съб 21 дек 2013 23:11

Говори конкретно; какъв резонатор купи, марка, производител, кой го постави. Интересува ме точна информация.
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Нед 22 дек 2013 9:55

Ton4o_84 написа:Говори конкретно; какъв резонатор купи, марка, производител, кой го постави. Интересува ме точна информация.
Благодаря предварително.

нищо лично, Тончо, ама много императивно се изказваш. и тук, и в шкода форума хора пишат в темата ти в отговор на зададените от теб въпроси, а ти им се караш. по-спокойно, все пак никой от нас не е виновен за сегашното състояние на генерацията ти, нали? icon_idea

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 22 дек 2013 10:19

Щом имаш корпус от катализатор, вкарай му една надупчена тръба и си готов.

Потребителски аватар
Ton4o_84

Мнениеот Ton4o_84 » Сря 25 дек 2013 0:04

joro_kem написа:нищо лично, Тончо, ама много императивно се изказваш. и тук, и в шкода форума хора пишат в темата ти в отговор на зададените от теб въпроси, а ти им се караш. по-спокойно, все пак никой от нас не е виновен за сегашното състояние на генерацията ти, нали? icon_idea

Е, не, моля..
-Просто на моменти забравям за "задкомпютърния" синдром и отговарям на човека като човек, а не като на акунт от единици и нули. Моя грешка, благодаря за напомнянето.
-В Шкода форума пък ти се бях извинил, като изтъкнах причината (смартфона не ми показа линка който беше посочил), но коментара не се появи.

muns61 написа:Щом имаш корпус от катализатор, вкарай му една надупчена тръба и си готов.

Здравей.
-Точно това смятах да направя с една малка доработка.
Освен надупчената тръба по цялата дължина; смятам да сложа една преграда в средата на тръбата, но не абсолютно плътна, а известно количество едри стружки (около 10мм);или да сложа вместо стружки да направя няколко перпендикулярно пробити двойки отвори по дължината на тръбата и да прокарам перпендикулярно парчета от друга тръба например с диаметър 30мм и като погледнеш през тръбата да се виждат как стоят перпендикулярно и едвам да се вижда светлина. Иска ми се преградите да са от толкова широка тръба, за да не свири от скоростта на потока от изгорели газове.
Искам да сложа тава полупреграда, от една страна да намалява скоростта на газовете и от друга страна газовете минавайки през множеството по-малки отвори, да правят П-образно движение при високи обороти и така смятам, че ще се запази едно малко налягане между изпускателния колектор и резонатора, от което зависели по-ниските разход и шум.

Ти какво ще кажеш по въпроса. Има ли смисъл от такава полупреграда или надупчената вътрешна тръба е достатъчна.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Съб 04 яну 2014 17:42

На АЕЕ то нито се е увеличил нито се е намалил разхода. На ГТО си в нормите , не гори масло.
Излизшно св вкарваш във филми.
Октавията е доста по-тежка от Г3 така,че чудеса с малък разход не очаквай. ПО-малък разход от 11л/100 в град не очаквай.
Сложи си изпразнения катализатор за да можеш да минеш доказване на действащ катализатор.

Върни се в “Направи си сам!”