Прочетох няколко теми из форума. Едната беше за Икономичност при колите на газ.Други за въпросното подгряване на антифриза, но за Голф 4 не намерих. До колкото разбрах такава екстра имат някои от автомобилите и не е масова. Тази система съм я виждал на снимки на дизеловите двигатели на Голф 4. Идеята ми е да се взаимства от такива системи и да се разясни как може да се осъществи при голф 4.
Това което аз знам е, че са ми нужни тройник, свещи и управление.
- В тройника се монтират подгревните свещи, които по принцип се управляват от ЕКУ-то кога и колко да се включват.
Въпросите ми са:
- Дали този тройник от дизеловите двигатели става и на бензиновите? ДА
- Къде точно трябва да се монтира? При термостата или някъде другаде? ->
- Какви релета и други устройства трябва да използвам за да управлявам свещите? по избор
П.п.: Двигателя е 1.6 АКЛ
Благодаря!
Малко по темата:
Оказва се че идеята е възможна!
Взема се фланеца с тройника и свещите от дизелова 4-ка, които изглеждат така:
Той се монтира в задната част на двигателя (т.е. като застанете срещу фаровете на автомобила - вдясно).
Там на негово място има пластмасово разклонение, което често протича.

Това разклонение трябва да се замени с новия фланец, като ви е нужно и едно уплътнение с номер 037 121 688 , което се намира между блока и фланеца. Най-вероятно може да ви е нужно и едно уплътнение за датчик с номер N 903 168 02. След като се монтира новия фланец, маркучите се нареждат по почти същия начин, с едно изключение. Този който отива към парното трябва леко да се удължи и да влезе отстрани на фланеца (от към лявата гума на колата).
След монтажа остава управлението на свещите. Това още не съм го измислил как ще стане. Тук всеки може сам да си избере начин на управление. Дали с реле за време, с термореле или по друг начин.
По-подробни снимки ще кача като ги монтирам на колата, но това ще стане като се затопли.