Тонколони в таблото, смяна на покритието под капаците Голф 2

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
PeshoVW
Автомобил: VW Golf II
Двигател: EZ
Контакти:

Тонколони в таблото, смяна на покритието под капаците Голф 2

Мнениеот PeshoVW » Сря 29 яну 2014 19:52

Здравейте нали знаете, че "капаците", които стоят над говорителите в таблото имат една черна да я наречем "хартия",
която ги предпазва от навлизането на прахоляци, а и същевременно ги скрива да не се виждат и да не ги пече слънцето.
Както знаете тази "хартийка" с годините прегаря и се разпада и стой грозно и дразнещо (поне за мен е така) и се пълни
с прахоляци и стои на дупки, абе грозна картинка, всеки знае за какво говоря.
Аз в таблото нямам говорители, имам пищялки, но много ме дразнеше това обаче не съм се замислял да правя нещо по въпроса.
Обаче преди две седмици времето беше много хубаво и ми хрумна една идея, да сложа на мястото на "хартията" парче плат.
Става дума за този плат, с който облицоват басс-касите, но от този може би най-тънкия плат, един такъв гладък, не от другия
дето стърчи навсякъде... Понеже разполагах с доста от този плат и си казах "Защо пък да не пробвам"
И така взех платът, изкарах колата, свалих капаците и работата потръгна.

Тук вече съм свалил капака, всеки знае как... Снимка отгоре да се види, колко грозно стои с тези дупки.

Изображение
Изображение

Задната страна на капака.

Изображение
Изображение

Тук вече съм го почистил, "хартийката" се изронва много лесно от капачето. Вече има вид нали?
Обаче не мога да го оставя така, ще се вижда пищялката ми, както и ще се пълни с боклуци.

Изображение

Снимка отзад след като е почистено.

Изображение

Ето го изрязаното парче плат вече, готово да се монтира. На първия капак сложих на парчето плат
малко двойно-залепваща лена, но установих, че няма смисъл от нея и на другата не сложих.

Изображение
Изображение

Тук парчето плат е сложено да, вижда се как стои... Сега е много по-добре нали?

Изображение
Изображение
Изображение

Първия капак вече е готов, минаваме на следващия. Вече е свален, но реших да щракна какво се крие под него.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

При втория капак не съм снимал процедурата, тя е същата като при първия.
Ето го крайния резултат сниман отвън, не се вижда много от слънцето, но става ясно всичко.

Изображение
Изображение

Ето го и самият плат, който ползвах.

Изображение
Изображение
Изображение

А ето тук се вижда и каква точно е дебелината му.

Изображение
Изображение

След това понечих да направя същата процедура и на задните говорители на оригиналните места, отстрани на кората.
Тук обаче гайките държащи говорителя взеха, че превъртяха и се отказах за този етап да го правя.
Но скоро като се затопли ще го оправя и там. Обаче ми хрумна друга идея и ще видим какво ще се случи.

Докато върших всичко това умишлено снимах всичко точно за да направя тема и да я споделя с Вас колеги,
но след това се замислих дали да го правя. Не защото не искам да го споделя с Вас, а защото не съм
направил кой знае какво, даже изобщо. Замислих се, че може да не се приеме от Вас.
Както и да е в крайна сметка го направих, много ми е приятно да описвам подобни неща, направени от мен.
А и не само от мен изобщо да правя подобни теми, кеф ми прави да ги пиша. Гледам да са максимално
добре написани, да улесняват хората, които я четат и да са разбрано написани без излишни и повтарящи се неща.
Мисля, че се справям с писането, дано и Вие да смятате така и най-вече да Ви е приятно докато четете.

п.п.Интересно ми е каква ще бъде следващата ми тема... не съм я измисли още. :stan:
п.п2. Ако все пак се сметнете, че темата е глупава и не заслужава да е тук, знаете какво да правите. Поздрави :ok: :hello:

MITAKA_STZ
Автомобил:
Двигател:

Re: Тонколони в таблото, смяна на покритието под капаците Го

Мнениеот MITAKA_STZ » Сря 29 яну 2014 20:15

Много полезна тема колега.Направо отваряй сервиз да правиш тонколоните ни приятелю. :love.vwclub :beer

Потребителски аватар
ninkotv
Автомобил: [Golf 2] [Tiguan 5N] [Audi A3 8L]
Двигател: [HK 1983] [CBAB 2010] [AGN 1999]

Мнениеот ninkotv » Сря 29 яну 2014 21:22

Имай в предвид, че платовете за колони са два вида - едните са за облицовка на кутията, а другите са звукопропускливи за защита на говорителя. Тези за облицовка заглушават до известна степен високите честоти. Направи сравнение като чуеш пищялка със и без плат отгоре.

Потребителски аватар
PeshoVW
Автомобил: VW Golf II
Двигател: EZ
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Сря 29 яну 2014 22:39

Да имаш право, в началото не се бях сетил за това. Карам така вече две седмици+ и не мисля, че съм усетил някаква разлика обаче. Но това което каза, много лесно мога да го проверя. Ще го направя в най скоро време. Иначе ще се търси друг вид плат/мрежа нещо което да не заглушава. Но аз и така съм доволен, но ако има по добър вариант защо да не го направя... Ако имате някакви предложения ще се радвам да ги чуя. :rolleyes

Върни се в “Направи си сам!”