Бюджетно пролетно почистване на джанти

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Бюджетно пролетно почистване на джанти

Мнениеот Чудомир » Съб 10 май 2014 23:42

Привет,

за всички, които искат да си позволят в топлите месеци да изгубят доста свободно време и да се занимаят с никому ненужни неща - подготвил съм им идеално предложение ;-)

Предисторията:
Тъй като имам един комплект джанти, на който от 2 години все ме му идва времето, реших, че....сега или никога...и този сезон ще ги карам най-накрая. Принципно джантите са в добро състояние и още като ги купих ги измих от мръсотията от външната страна.

Сега обаче, измъквайки ги след 2 години от мазето, реших, че е кощунство да почна сезона с неизмита вътрешна страна :-) И така се стигна до това да споделя с вас какъв бюджетен вариант за почистване на джантите успях да спретна.

И така, да представя главните герои:
Домакинско мляко за почистване
Спрей за почистване на спирачките (там, където млякото не се справя)
Произволна течност за чистене на джанти (почти не ми беше необходима)
Трупче за шкурка + шкурка 2000 (може и допълнително и 1000, на мен ми дойде обаче прекалено агресивна)
Кухненски керамичен нож, изкрънкан с обещанието да бъде заменен с нов
+ един таен инструмент :-), който ще покажа малко по-надолу

Изображение

Изходното положение изглежда както всички сме го виждали вече:

Изображение

Поливаме обилно с млякото, защото то е леко абразивно:

Изображение

Идва ред на тайния инструмент... Купува се от Икеа, защото тамошните пасват идеално за целта, след което трябва да бъде леко модифициран:

Изображение

Изображение

Резултатът е налице след съвсем кратко време:

Изображение

След което се посвещаваме на леглото на джантата. Условно то се състои от 3 части - самото легло (широката част), тясното легло (малко преди края на джантата) и ръб, които на снимката е с най-наситено черно. Широкото легло е лесно - него успявам с млякото и четката бързо да го изчистя.

Изображение

За "тясното легло" ползвам шкурката. При търкането тя отнема и горния слой от гума, полепнала по вътрешната част на ръба.

Изображение

След тази стъпка по ръба остават по-устойчивите частици.....

Изображение

Изображение

които остраняваме с помощта на върха на керамичния нож. Хващаме го като химикал и внимателно точка по точка "отшлюпваме" мръсотията:

Изображение

Последната стъпка е премахването на остатъците от лепенките на тежестите от вътрешната страна. Принципно може да се пробвате пак с керамичния нож, но вероятността от надраскване е прекалено голяма, изисква страшно много време и ефекта за мен не беше задоволителен.

Затова прибягваме към правилния инструмент за целта, а именно т.нар. "Премахвач на фолио" или "Гума за мръсотия":

Изображение

Важното при него е да го ползваме на бавни обороти (аз ползвах винтоверт на бавни скорости), защото иначе гумата по инструмента прегаря и не се получава желания ефект. В перфектния случай трябва да се получи така...

Изображение

...за да може с ръка да махнем останалото. При мен това обаче стана само веднъж, в останалото време просто ги изтрих търпеливо. Накратко в картинки:

Изображение

Изображение

Изображение

Това е - перфектният начин за губене на време и правене на ненужни неща, с цел "лекуване на нервите".

Успех в чистенето!

Потребителски аватар
Rumbata_1
Автомобил: Golf mk2 1.8 RP
Двигател:

Re: Бюджетно пролетно почистване на джанти

Мнениеот Rumbata_1 » Нед 11 май 2014 8:33

Айдеее... Още един "откачен" в сектата на перфекционистите :mhihi Супер са станали! :a045

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Re: Бюджетно пролетно почистване на джанти

Мнениеот dontaskdontsay » Нед 11 май 2014 17:34

Много добре са станали :th_up

Аз правя ги чистя по следния начин:

За 5лв си взимам 1л. препарат за миене на джанти от автомивките чист концентрат.
После взимам четка за зъби или домакинса гъба за миене (с грапава повърхност) и започвам да търкам.
Също се получава добре.

Мръсотията от вътрешната страна на джантата (леглото на гумата) го чистя с телената четка и пада всичко.

Върни се в “Направи си сам!”