Премахване оребрение на фар

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
pakumba
Автомобил:
Двигател:

Премахване оребрение на фар

Мнениеот pakumba » Пон 11 юни 2012 18:56

Колеги, с какво мога да премахна оребрението на фара си, не е стъкло, а е слюда/пластмаса някаква. Сложих си лупи и не искам да ми разсейват светлината. На ръка знам как, ама предпочитам да си купя някаква приставка, но не знам точно какво да търся и как се казва. Не уточнявам за какво да е приставката, защото може да е за шлайф, за дрелка, за мини дрелка, няма значение, имам ги всичките. Просто ми трябва подходяща приставка.
Мерси

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Re: Премахване оребрение на фар

Мнениеот ch2mod » Пон 11 юни 2012 19:09

ще ги прецакаш
по-добре си търси чисти и направо ги смени

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пон 11 юни 2012 19:30

ch2mod написа:ще ги прецакаш
по-добре си търси чисти и направо ги смени

Няма такъв вариант, ако имаше хич и нямаше да го мисля. Няма вариант дори за цял фар с вградени лупи някакви афтърмаркет боклуци. Махане на оребрението е единсвения ми шанс

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Пон 11 юни 2012 20:36

Каква е колата....или по точно какъв е фара :)

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пон 11 юни 2012 20:39

ZeroCool написа:Каква е колата....или по точно какъв е фара :)

http://www.avto.bim.bg/Far-lqv-H4-elMAR ... 7m281.html

Потребителски аватар
ZeroCool
Автомобил: ImamDa
Двигател: sVatreshnoGorene
Контакти:

Мнениеот ZeroCool » Пон 11 юни 2012 21:18

Ммм да....ланчия либра...афтърмаркет фарови едва ли :)

Има вариант да се изработи изцяло ново "стъкло" тоест знам че може, но незнам кой може да го направи

иначе щом е акрилно това, би трябвало да може да се изтърка както си се търкат стъклените, но със обикновенна шкурка и да се полира

Потребителски аватар
apchih
Автомобил: Ford Mondeo MK4 TDCi
Двигател:

Мнениеот apchih » Пон 11 юни 2012 22:06

Вземи от тези приставките за кръглите шкурки с котешкото езиче (лепящите шкурки). Има различни големини 115мм например. Занеси я на стругар да ти я намали на 50мм или колкото си прецениш, купуваш си шкурки (лепящи)от 40 до 400 например и режеш кръгчета по 50мм и ги лепиш на приставката. Тази приставка става за флекс, а с удължение навиващо се на приставката става и за бормашина. С такава приставка махнах оребрението на стъклени фарове, но шкурката беше за камък. Със същата приставка и същата шкурка (поради липса на друга) започнахме да махаме оребрението и на пластмасови фарове от един пасат. Става, дори не се нагрява толкова колкото стъклото, но в момента колегата който ги прави няма време за да ги довърши и да кажа на 100%, че ще се получи работата и при пластмаса.
Това на бормашината е приставката за която ти говоря.
Изображение

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 12 юни 2012 7:33

apchih написа:Вземи от тези приставките за кръглите шкурки с котешкото езиче (лепящите шкурки). Има различни големини 115мм например. Занеси я на стругар да ти я намали на 50мм или колкото си прецениш, купуваш си шкурки (лепящи)от 40 до 400 например и режеш кръгчета по 50мм и ги лепиш на приставката. Тази приставка става за флекс, а с удължение навиващо се на приставката става и за бормашина. С такава приставка махнах оребрението на стъклени фарове, но шкурката беше за камък. Със същата приставка и същата шкурка (поради липса на друга) започнахме да махаме оребрението и на пластмасови фарове от един пасат. Става, дори не се нагрява толкова колкото стъклото, но в момента колегата който ги прави няма време за да ги довърши и да кажа на 100%, че ще се получи работата и при пластмаса.
Това на бормашината е приставката за която ти говоря.

благодаря ти!

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2mod » Вто 12 юни 2012 12:34

за махане ще ги махнеш оребренията но ще си разфокусираш фаровете
то е същото като да си полираш пластмасовите стъкла на очилата - не става

щом няма готови стъкла - вакуумно формоване на пластмаса
в софия знам три места

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 12 юни 2012 14:14

ch2mod написа:за махане ще ги махнеш оребренията но ще си разфокусираш фаровете
то е същото като да си полираш пластмасовите стъкла на очилата - не става

щом няма готови стъкла - вакуумно формоване на пластмаса
в софия знам три места

По принцип има хора, направили го /на конкретния модел фарове/. Според тях проблема след премахването на оребрението е неравномерното изтъняване на слюдата, което дава малко разсейки. Иначе самия фокус идва от лупата и ми се струва мноооооооого по-точно фокусирано от убития рефлектор.
Иначе варианта с изработка на ново стъкло/пластмаса е най-добър определено, но малко ме притеснява цената на начинанието, да не се окажа % от стойността на колата,
Все пак дай контакт на някоя фирма ако знаеш, но ми трябва тел, че от известно време не живея в Сф.

Потребителски аватар
ch2mod
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ch2mod » Вто 12 юни 2012 16:41

точно за тези разсейки ти казвам - променя се лещата ако е неравномерно изшлайфана
иначе телефона ще го потърся но си прав че цената може да не ти хареса
защото трябва да се направи матрица по оригиналното стъкло, което ускъпява яко

сега се сещам
може да опиташ с резец от макетен нож да "изциклиш" само оребренията и да полираш
по-трудоемко е но ще ограничиш вероятните щети по стъклото(пластмасата)

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 13 юни 2012 8:33

писах на една фирма, която се занимава уж с шлайф, па да видим. То начини да го махна бол, въпроса е да стане читаво.
Колко ли би ми излязло формоването, дали ще успея да се спра до 100 кинта за двете слюди

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 13 юни 2012 8:44

А като идея мислил ли си за нещо от рода на фреза да изреже до определено ниво и оттам почваш да полираш. Поне там ще можеш стриктно да кажеш каква ще да е дебелината.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 13 юни 2012 9:00

azrod написа:А като идея мислил ли си за нещо от рода на фреза да изреже до определено ниво и оттам почваш да полираш. Поне там ще можеш стриктно да кажеш каква ще да е дебелината.

а дали няма да го надере прекалено надълбоко и после да се чудя как да го изгладя със ситните шкурки?

grishitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот grishitu » Сря 13 юни 2012 10:57

Шом ти е палсмасово стъклото, пробвай с шкурка 240 или 320 леко с трушче на ръка иначе рискуваш да се стопи и замаже ако е с повече обороти. И след това с водни 1000 и нагоре, като краен резултат може и някаква полир паста но да не разяжда пласмасови елементи. Подобно нещо правих с плексиглас от Практикер, който надрах и след това почти полирах, но целта ми беше да извадя надраното, а не да го пилирам.

Върни се в “Направи си сам!”