Днеска видях в един магазин , едни спрейчета матови черни за около 10 лв. и ми хърмна дали да не си боядисам пластмасите под вратите отвънка дето са и предната решетка с такъв спрей.И имам въпрос чисто любителско мога ли да постигна добър резултат с тия спрейчета? И преди да пръскам със спрей какво трябва да направя по пластмасите за да се задържи дълги години боята и да няма лющене и такива проблеми?
Ако пръсна направо върху изчистените повърхности ще стане ли ?
Боядисване на елементи по колата със черен матов спрей.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: Audi s4 b5 Avant
- Двигател: 2700
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Re: Боядисване на елементи по колата със черен матов спрей.
Пластмасови детайли се боядисват със спрей специално за пластмаса. Предварително повърхността трябва да е добре обработена - изшкурена, китосана при нужда ( с кит за пластмаса естествено) и грундирана със грунд за пластмаса (пластификатор). И си трябва ръка за такова нещо. Успех с начинанието.
- Golf2GTISLIVEN
- Автомобил: VW GOLF 2
- Двигател: 1.8 EV GTI + 16V KR
Чак пък толкова много , според мен ако е добър спрея ( но трябва да е за пластмаса ) с едно старателно почистване на това върху което ще пръскаш , и малко сръчност в китката ще стане . Аз лично преди години с спрей за пластмаса струваше нещо от сорта на 21-25 лв. пръсках едни брони които бяха пластмасови , нито китове , нито шкурения само ги забърсах и станаха чудесно и до ден днешен , не са мръднали
-
- Автомобил: vw passat b5.5
- Двигател: AVF 2001
- Контакти:
Колегата по горе е прав. Моя пасат б 5.5 лайстните на бронята бяха пръскани с такъв спрей от предишния собственик. След 5 автомивки стана краставо изпълнение много дразнещо. Свалих лайстните и на бояджия. Търкане, грундиране, прахова боя мат 2 слоя и вече 2 години нямам проблем. Боядисани са и решетките долу на халогените. Като пари 60 лв ми излезе. Не си заслужава за 40-50 лв разлика да се осакати фасадата. Чистенето на стара боя е трудоемко после.
- nasko1978
- Автомобил:
- Двигател:
Много ми стана интересно как точно я направи с ПРАХОВА боя пластмасовата броня?
Иначе ако детайлите за боядисване не са чак толкова отговорни,защо пък не- с един спрей ще си ги освежи колегата.

Иначе ако детайлите за боядисване не са чак толкова отговорни,защо пък не- с един спрей ще си ги освежи колегата.
-
- Контакти:
Прахово е колега защото като докосна лайсните дращи като мн. финна шкурка. Някоя мацка ако мине покрай нея ще си скъса чорапогащника :)Така са всички елементи. Майстора каза че има някакви частици в боята за здравина.
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Праховото боядисване не се ли прави по електростатичен начин? Питам, защото не съм съвсем запознат. А иначе по темата - наистина смятам, че за да стане качествено, трябва да се шкурне, грундира и боядиса. Просто когато повърхността е гладка, боята не се захваща и след време се лющи - виждал съм такова боядисване директно върху стария лак. После гледката хич не е приятна.
-
- Контакти:
Или грунда който е нанесен отдолу да е абразивен и да ме заблуждава че е прахово боядисване. Ще отида да го попитам на бояджията. Иначе има спрей с основа и после пръсни черния мат. Така мисля че ще е по издръжливо. Иначе стане ли на люспи след време е адски грозно.
- Piqndurnik
- Автомобил: Passat Variant
- Двигател: CBAB 2010
Pet_rov написа:Праховото боядисване не се ли прави по електростатичен начин? Питам, защото не съм съвсем запознат. А иначе по темата - наистина смятам, че за да стане качествено, трябва да се шкурне, грундира и боядиса. Просто когато повърхността е гладка, боята не се захваща и след време се лющи - виждал съм такова боядисване директно върху стария лак. После гледката хич не е приятна.
Може предварително да обработиш (намажеш) пластмасата с нещо, което я разтваря.
-
Елементите, които искам да пръсна с матов черен спрей са пластмасови и нямат лак.Поне така ми изглеждат, че не са лъскави лачени.Идеята ми е малко да освежа.Ако взема спрей - основа и след това с черен мат дали няма да стане? Като мина даден елемент 3 4 пъти със спрей ( 1-ва ръка засъхва и после 2-ра ръка и т.н. ) дали няма да стане.Май ще трябва да се пробва при свободно време.Не смятам, че е толкова философия, то ,че китосване, че грундиране охоо :D Ще пробвам някой път.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не е прахово боядисване...прави се със структурна боя или спрей за брони със структура.Целта е максимално наподобяване на оригиналния вид на пластмасовите детайли.
Успех.
Успех.
- beuchat
- Автомобил: 1990 Golf 2
- Двигател: 1.6 EZ
Аз си боядисвах страничните лайсни преди 2 или 3 години,не помня...
Още си стоят както си бяха,нито са се налюпили,нито избелели.
-
beuchat написа:Аз си боядисвах страничните лайсни преди 2 или 3 години,не помня...
По какъв начин ги боядиса може ли да кажеш?
- bodil4o
- Автомобил:
- Двигател:
denyodeniz, минаваш решетката и емблемата с една водна шкурка и отгоре пръскаш с обикновен черен спрей било то мат или гланц. Не ти трябват никави специални спрейове за пластмаса.
-
bodil4o написа:denyodeniz, минаваш решетката и емблемата с една водна шкурка и отгоре пръскаш с обикновен черен спрей било то мат или гланц. Не ти трябват никави специални спрейове за пластмаса.
Аха, ще пробвам скоро :) може да кажа снимки преди и след.