Какъв резистор да бодна за св.диоди на копчета за ел.стъкла?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
tankishev
Автомобил:
Двигател:

Какъв резистор да бодна за св.диоди на копчета за ел.стъкла?

Мнениеот tankishev » Чет 12 апр 2007 9:30

Здравейте,

Започнал съм процеса по слагане на ел.стъкла на колата и едно от нещата е да се смени осветлението на копчетата (тъй като вече го смених по другите джажи по таблото). Гледах как се прави смяната на осветлението на БлауерТахо (не се сещам сега за линк-а), но реших да го направя малко по-културно. Смятам да махна фабричните зелени диоди и да сложа 2/1 (лява/дясна) червени 3мм + резистори. Моята идея обаче е да не слагам резисторите вътре в копчетата (запоени за диодите), а да ги вържа директно на кабела за осветлението на копчето.

Та ... в тази връзка моля някой колега да ми каже какви резистори трябва да взема. На дясната врата имам само един диод, а на лявата 2, които ще са вързани успоредно (доколкото разбирам) ...

а) лява врата
.................................диод.............
.12+----резистор----<..........>-------.
.................................диод.............

б) дясна врата
...............................................
.12+----резистор----диод-------.
...............................................

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Чет 12 апр 2007 10:57

Ти не си от вчера за да питаш такива неща.Точно за това е писано .
Ама нали съм пекън http://forum.vwclub.bg/viewtopi ... 8%EE%E4%E8
Нещо да кажеш ??

Потребителски аватар
tankishev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tankishev » Чет 12 апр 2007 11:08

хммм ... с други думи "не вързвайте паралелно" ... ок ще мисля друг вариант ... мерси за линк-а ... може да :lock:

Потребителски аватар
afrikalion
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот afrikalion » Пет 13 апр 2007 10:15

там си има само ги смениа6 сапротивлението на голф3 е в куча за фаровете

Потребителски аватар
tankishev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tankishev » Пет 13 апр 2007 10:28

afrikalion написа:там си има само ги смениа6 сапротивлението на голф3 е в куча за фаровете

в ключа на фаровете има потенциометър за промяна на осветеността ... при максимално светло обаче напрежението което излиза от него по сиво-синия кабел би трябвало да е 12 волта (или 14 при запален двигател) ... ако разчитахме само на това дето си го има в ключа нямаше да слагаме съпродивления на всеки диод свързан с осветлението на колата (джамци, ел.огледала, парно, и тн.) ....

... а по темата ... за да не се размива проблема си го реших даже вчера вечерта смених осветлението на копчетата за ел. стъклата и сега си светят в червено ... в дясното сложих дирекшън един 3мм червен диод и добавих съпротивление 1.2к.ом на масата (пин 6 в буксата) ... а на левият сложих 2 3мм червени вързани последователно и добавих съпротивление 1к.ом на масата (отново пин 6) ... това е ... яко някой счита че ще му е полезно мога да направя и някоя снимка на разглобеното копче с телефона довечера ... иначе :lock:

Върни се в “Направи си сам!”