Помощ за уред за обезвъздушаване на спирачки

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Помощ за уред за обезвъздушаване на спирачки

Мнениеот icefire » Сря 21 дек 2011 0:18

Колеги, мисля да си направя уред за обезвъздушаване на спирачки. По принцип след около 2 седмици ще сменям ABS модула, като това искам да го комбинирам със смяна на цялата спирачна течност. Ясно, че спирачките могат да се обезвъздушат с цикъла на vcds или пък по стария метод, при който помощник натиска педала, само че ми се иска да си направя уред, с който да става по-бързо и по-лесно.

Моделът ми за подражание е ето това: http://www.motiveproducts.com/

Идеята ми е, да взема някакъв пластмасов съд, примерно малка туба за бензин (5 литра) или нещо подобно, и да му навия по един щуцер от всяка страна. От едната страна ще свържа маркуч от компресора, който ще пусна на един бар, а от другия край ще свържа една капачка за спирачното казанче, на която също е навит щуцер. Капачката се навива на казанчето, пластмасовият съд се пълни с течност и се започва обезвъздушаването. Понеже съдът е пълен с течност, допълването на казанчето става автоматично.

Ето една схема, която се получи доста некадърно, но все пак онагледява какво искам да направя:
http://prikachi.com/images/729/4167729A.png

Дали ще проработи? Идеята е, че компресорът симулира налягането, което се получава с педала, само че го поддържа постоянно. Освен това, така влиза спирачна течност в новата помпа и така цялото обезвъздушаване става по-лесно и по-бързо. Някой пробвал ли е подобно нещо :screwy

Последна промяна от icefire на Вто 19 ное 2013 23:55, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Re: Помощ за уред за обезвъздушаване на спирачки

Мнениеот ABSOLUT » Сря 21 дек 2011 1:29

Колега, за какво ти е изобщо този междинен съд, да имаш повече запас от спирачна течност ли?
Намираш си още една капачка за резервоарчето за спирачна течност и й монтираш един щуцер, с бърза връчка за маркуч на компресор.
Пълниш резервоарчето до горе, затваряш, включваш маркуча от компресора и си обезвъздушаваш едната спирачка.
Течността в пълното до горе резервоарче е достатъчна за поне един спирачен апарат, за следващите доливаш пак до горе.
Верно ще долееш 2-3-4 пъти, ама е много по просто изпълнение.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 21 дек 2011 1:46

Да, напълно съм съгласен, така е много по-просто. Идеята беше да не се пипа казанчето и да се долива автоматично и за 4-те апарата. Но дори да го направя както ти казваш - идеята си остава същата. Та въпросът е.. според вас ще работи ли тази система, независимо със или без междинен съд?

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Сря 21 дек 2011 10:04

Да, ще работи, на мене пред очите ми са го правили на моят Пасат като ми обезвъздушаваха спирачките.
Само не съм сигурен дали беше намалено по някакъв начин налягането по маркуча от компресора или си беше стандартното.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 21 дек 2011 22:31

да, ще работи. Без междинен съд. Само съобрази налягането- не прекалявай, да не вземе да изфръкне казанчето от помпата, че там с едни гумени пръстени се държи. А и не само това де....

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Сря 21 дек 2011 22:41

А какъв е проблема с нормалното обезвъздушаване че е нужна и такава джунджурийка

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Сря 21 дек 2011 22:49

Да кажем, че си направиш такъв уред с междинен съд. Започваш да обезвъздушаваш. Задно дясно, задно ляво, предно дясно, предно ляво. Обезвъздушил си, но уреда с междинния съд все още е закачен и казанчето е пълно до горе. Какво правим? Със спринцовка ли ще се вади излишната спирачна течност? No offence, ама за мен е излишно, удължаваш си работата и разходите за спирачна течност. Не че е скъпа де, теоретично казано. Абсолюта го е казал, виден форумен гении го прави така е дооста ефикасно. Говоря си само, не се заяждам :talk:

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Сря 21 дек 2011 23:17

Тогава няма да слагам междинен съд.. Ще следя нивото в казанчето и ще доливам своевременно, като стане преакелно ниско.
А след като сложа новия ABS модул, който е пълен с въздух, едно такова обездъздушаване с компресора достатъчно ли е? Или след обезвъздушаването да пусна помпата да работи (от Output Test-a) и после пак да обезвъздуша? Според мен няма смисъл, ама да питам все пак..

Потребителски аватар
bad racer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bad racer » Съб 11 фев 2012 13:28

Темата е старичка ама ще я раздвижа малко че ми е интересно.Значи това което съм виждал става не с налягане а с вакум.Изтегля се въздуха от системата и се пуска течността.От каде вакум ли.Ми просто.От смукателния колектор на двигателя.Малко въображение и може да се сглоби доста прилично устройство.Като съм готов ще го снимам.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Съб 11 фев 2012 14:22

С вакуум също става. Продават се готови устройства, които работят на този принцип (само че образуват вакуум с помпа, вместо от смукателния колектор).

Независимо от начина, по който се постига вакуумът, този метод има един сериозен недостатък: Образуват се понякога малки балончета въздух и така не може да се разбере със сигурност дали тези балончета идват от спирачната система или от вакуума. Не знам така ли е наистина, ама това го четох в няколко различни форума.

С компресора ми се вижда по-добра концепцията. Големият недостатък е, че трябва компресор, а това е нещо, което не всеки има. Но налягането може да се постигне и с помпа, просто периодично трябва да се донапомпва.

Даже има готови системи с помпа - в щатите се търгуват за около 50 долара.
Ето клипче: http://www.youtube.com/watch?v=d0h5bMoW-aw

hristopenov78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristopenov78 » Нед 12 фев 2012 21:20

Вместо с компресор става с накрайник към резервна гума с намалено налягане на 0.8 бара.Проблема с такъв уред е че първоначално маркуча които свръзва допълнителния съд и капачката на казанчето има въздух който се вкарва в казанчето от идващата по маркуча течност.Ако помислите ще разберете за какво говоря.

Потребителски аватар
icefire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icefire » Нед 12 фев 2012 21:43

Ако първо закачиш капачката към казанчето, след това налееш течността в допълнителния съд, изправиш го, за да потече спирачната течност към казанчето и чак тогава пуснеш налягането от компресора, този проблем се решава. Няма да вкараш никакъв въздух отвън.

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 12 фев 2012 22:46

Колега, аз сменям спирачна течност, като първо със спринцовка с маркуче за чистачки изсмуквам старата течност от казанчето. После свалям казанчето и го измивам най-идеално (ползвам циф, вода и малко кореселин). При мен гумените уплатнителчета на връзката казанче - помпа бяха много размекнати и остарели, и благодарение на приятел, който ми намери нови ги смених. После казанчето го набих внимателно на помпата, като много леко намазах новите гумени уплатнителчета с грес. Напълвам казанчето с нова спирачна течност. На всяка капачка на казанче за спирачна течност има малък отвор за изравняване на налягането в казанчето с атмосферното. Точно този отвор ползвам за създаване на налягане от външен източник с гумен маркуч. Просто маркуча се натиска върху отворчето и надува казанчето. За създаване на компресия съм ползвал ръчна помпа за гуми (махам накрайника и така директно върху отворчето на капачката на казанчето). Ползвал съм също компресор от хладилник, с който си помпя и гумите на колата, като отново махам накрайника на маркуча. Трябва да се внимава да не се нагнетява излишно много системата, защото през посочените по-горе гумички може да протече течност. Преди да започна помпането на системата, отвивам съответния щуцер на апарата, на който ще сменям течността. За да не се олива апарата с течност, върху щуцера поставям маркуче от чистачки, а маркучето в пластмасова бутилка. Така нагнетявайки казанчето (трябва да се следи винаги да е пълно с течност), през маркучето изтича старата течност. Хубаво е че маркучето за чистачките е прозрачно, така се вижда кога идва новата течност, с което трябва да завием щуцера и процеса по смяната на течността приключва. Така се постъпва с четирите колела. Накрая се установява нивото на спирачна течност в казанчето. Това е няма нищо сложно и целия процес може да се извърши от сам човек. Разликите при различните начини за смяна на спирачна течност идват от начина на създаване на налягане в системата. При описания от теб начин се използва допълнителен съд, а използването на допълнителен съд с течност според мен води до известни трудности, описани от друг колега по-горе. Затова по-добре директно внимателно създай налягане върху отворчето на капачката на казанчето.

hristopenov78
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hristopenov78 » Нед 12 фев 2012 23:06

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Пон 13 фев 2012 0:00

а може ли някой да каже процедурата през vag-com как става?

Върни се в “Направи си сам!”