Как да почистим тапицерията най-лесно.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
polo_vw
Автомобил:
Двигател:

Как да почистим тапицерията най-лесно.

Мнениеот polo_vw » Съб 01 авг 2015 7:18

Някой знае ли как се почиства най-лесно и ефикасно тапицерия на кола?
Колата ми е със светла(бежова) тапицерия от плат и до сега съм я чистил със спрейове,които стават на пяна.Имаше един спрей от Кауфланд на ниска цена,който вършеше работа,но нещо от известно време го няма.Със другите марки като Sonax и Turtle ми излиза скъпичко.
Чудя се дали няма начин да си направя домашен препарат и да го налея в шише с пръскалка от оригинален спрей.
Нека всеки да сподели как си чисти тапицерията,но без да използва от мощните прахосмукачки защото аз не разполагам с такава.Не знам дали оригиналната тапицерия от колата може да се сваля и да се пере,иначе ще е добър вариант.

mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Re: Как да почистим тапицерията най-лесно.

Мнениеот mitko23 » Съб 01 авг 2015 21:02

Колега, аз ползвам само на Turtle Wax спрей зелен с една жълта четка вярно е, че e доста скъп, но на мен ми стига за цяла година . При положение ,че си с бежова тапицерия бих те посъветвал да не правиш експерименти със самоделни препарати, понеже може да останат петна които да не се изчистят после.Не случайно всички почистващи препарати за дамаска с във вид на пяна.
Най-хубавия начин да си почистиш седалките е да им свалиш тапицерията и да ги изпереш ръчно(иначе ще запушиш пералнята), като ги накиснеш във Vanish комбиниран с малко прах за пране и омекотител, за да ти мирише на някоя приятна есенция за известно време и после изплакваш и сушиш на простора :mhihi (само киснеш и изплакваш в НИКАКЪВ случай не ги стискай,увъртай или нещо подобно както при дрехи за да отцедиш водата). Най-големия минус обаче е, че дунапрена който е в дамаската, при прането е почни сигурно, че ще се разпадне целия или поне на 70%, което просто е неизбежно поради многото му години.Прал съм тапицерията на Голф 3 и на Голф 4(двуврат салон) и мога да кажа, че тапицерията на задните седалки и при голф 3 и голф 4 не е кой знае колко трудно(може би при Голф 4 е една идея малко по-трудно), но предните седалки особено при Голф 4 е зверска хамалогия, понеже трябва да махнеш куп пластмаси, за да се добереш до тапицерията.

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Съб 01 авг 2015 23:24

Според мен най-добрият начин е да се извадят седалките навън и съответно да се изперат. Сега е горещо лято, т.е. ако ги изпереш сутринта по хладината, до вечерта ще бъдат изсъхнали под лъчите на това изгарящо Слънце. Разбира се, още след изпирането дунапрена на седалките изцеждам, като гъба, чрез своеобразен "масаж" на седалките. Иначе за перилен препарат съм ползвал какви ли не перилни препарати, било то прах за пране или гел за пране, веро, пур, циф, мелио и т.н. добри миещи продукти. След такова цялостно изпиране, накисване и изплакване с маркуча, после седалките стават идеално изпрани и свежи, като цветовете им изгряват като нови...
Досега съм прал моите седалки няколко пъти, но дунапрена им не се е разпаднал, но щом колеги споделят за такава опасност, явно с това трябва да се внимава...

polo_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polo_vw » Нед 02 авг 2015 6:40

Може ли да ми кажете на Polo 6n2 каква е процедурата със свалянето на седалките ако знаете?

mitko23
Автомобил: VW Golf MK3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот mitko23 » Нед 02 авг 2015 23:31

Понеже няколко хора ми питаха кой дунапрен се разпада да поясня- разпада се дунапрена на самите дамаски под бялата мрежичка ако мога да се изразя такаИзображение(понеже ги сгъваш и дърпаш, за да ги извадиш, той е червен на цвят и дебел около 5 милиметра и предполагам изгорял от годините и става на прах от тези упражнения), а не този дебелияИзображение, който оформя самата седалка, той си е непокътнат(извинявам се, че ползвам снимките на колегата bahyr,ако пожелае ще ги махна).

Иначе този метод на пране, който е посочил колегата batVenci е доста удобен и ефикасен и така няма как да се разпадне дунапрена или да объркаш нещо друго, а и човек си спестява мъките по свалянето на тапицерията от седалките.

polo_vw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polo_vw » Пон 03 авг 2015 6:58

Ами за сега метода,който измислих си работи-поне за не много замърсени тапицерии.
Смесих малко вениш и течен прах за пране,разредени с вода и ги налях в шише с пръскалка.Напръсквам седалките и ги търкам с гъба и като изсъхнат изглеждат добре и няма петна.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

koeff
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот koeff » Нед 23 авг 2015 7:51

В магазините на Würth има специалиален спрей. По сервизите много го ползват като бутнат с омаслени ръце. Пръскаш изчакваш 1-2 минути и забърсваш с кърпа. Премахва всички петна.
Внимавай, че тапицерията става по чиста от колкото е била като нова :)

Върни се в “Направи си сам!”