още миналата есен бях взел задни ел.моторчета + бутоните за електрифициране на задните стъкла, но чак сега ми остана време да се занимая...
Идеята беше проста - по две релета на мотор, да обрщат посоките, а бутоните само да дават команди. Да не са силови, както в доста "добавяни" решения.
Смятах да работя по тази схема:

В нормално състояние, двата НЗ (87А) контакта на релетата "заземяват" двата полюса на мотора.
В слуай, че някой натисне бутона в някоя посока, задейства съответното реле и съответния полюс на мотора получава (+) и имаме отваряне или затваряне...
Задните бутони (чиято схема е точно като бутончето на горната схема) щяха да дублират предните.
Детската защита щеше да се реши, като с ключето просто им "спирах" входящия плюс.
Да, ама не.
Бутонът е добре познатият на всички:

А схемата му е такава:

Да разгледаме схемата:
Осветлението е от три диода - излизат на пинове 1 и 2. Тук чудно няма.
Детската защита - най-обикновен ключ, с пинове 3 и 5. Също нищо странно.
Вижте сега, двата бутона за стъклата - имаме два "входа" - 4 и 6. Но само два изхода - 7 и 8.
Т.е. на който и от двата бутона да натиснем "нагоре" или "надолу", винаги "излиза" сигнал на краче 7 или 8.
Грозна картинка.
Явно комфорт модулът "усеща", през кой "вход" е подаден сигналът и така си избира ляв или десен прозорец.
Падна едно мислене, малко мента, малко джин, водка и уиски. Май и бира имаше.
В крайна сметка, с малко помощ от приятел се стигна до тази схема:

Изглежда страшно, но не е така.
Идеята е следната:
Имаме две релета, които управляват посоките на мотора. Точно както на първата схема от поста ми. И двата мотора, обаче, са вързани към тези две релета.
Условно съм ги кръстил "Direction Relay UP" (DRU) и "Direction Relay Down" (DRD).
Какво става? Който и от бутоните на централната конзола натиснем - вдига или сваля и двете стъкла.
Това, обаче, не ни харесва.
В този миг се сещаме, че според схемата (картинка 3 от поста), двата бутона имат два отделни входа - 4 и 6 пин.
Какво ни помага това? Преди да дойде "ток" до въпросните 4 и 6 пин, минава през намотките на още две релета - "Power Relay Left" (PRL) и "Power Relay Right" (PRR).
Така, сега, в случай, че натисна бутона за левия прозорец, освен съответното реле за посока, имаме и задействането на реле, което ми индикира, кой прозорец искам да движа - PRL.
Забележете, че на схемата, на релетата PRL и PRR се ползва краче 87. Т.е. в "нормално" състояние, единият полюс на двата мотора е прекъснат.
И какво става, в нашия случай, че сме натиснали бутонът за лявото стъкло? Освен, че задействаме съответното реле за посока, PRL също задейства и левият мотор получава плюс и минус и имаме движение.
Аналогична е ситуацията и с десния.
Сега към детската защита.
Ясно е, че задните бутони ще дублират предните. Да вземем левия - Door Switch Rear Left (DSwRL). "Входът" му е краче 3. Крачета 2 и 5 са "изходите за посоките.
Краче 3 се свързва на едно място с краче 6 от бутона на централната конзола (Central Console Switch - CCS). Крачета 2 и 5 са при 8 и 7 съответно.
До тук - добре.
Ако преди краче 3 вържем детската защита, с включването ѝ ще го прекъснем и отзад няма да може да се пипа.
Да, обаче ако вържа и краче 3 от десния бутон, ще окъся и обезмисля релетата PRL и PRR и няма да мога да избирам кой прозорец искам да движа.
Оказа се, че имам DPDT реле от старата автоматична антена. DPDT релето е почти като обикновените релета с 5 крачета, но е "двойно". Т.е. с една намотка, управляваме два независими ключа. Оникновено се ползват точно за обръщане на поляритета на мотори.
И така - с ключето за детската защита просто управлявам намотката на това реле и то сътответно прекъсва "входящите" кабели на бутоните на задните врати.
Забележете, че са свързани Нормално Затворените (НЗ) контакти на релето.
Вярно е, че може да се ползват и другите, но това ще рече, че в масовия случай, когато не сте заключили задните прозорци, релето ще стои под напрежение. Моето е грозно китайско - не искам да го рискувам. :)
Реших, че искам инсталацията да е малко по-културна и вместо купища изолирбанд, тиксо, тел и лепило, да ползвам кабелни обувки, спойки и термосвиваем шлаух.
Минах през цялата схема и си направих списък на всички свръзки и конекторчета, които ще ползвам.
Получи се това:

Всеки кабелен комплект номерирах - A1, B1L, B2R, B3L и т.н.
Написах кое с кое свързва.
Имах свободно време, свалих картинки от нета и направих и картинки на всеки кабелен комплект.
Крайният резулат е този:

С мултицет успях да премеря "на сухо" повечето връзки и нещата на практика изглеждат като при теорията - уж трябва да работи.
През седмицата ме съмнява, че ще се хвана да пускам кабеляци по врати и прагове, но се надявам да стане този уикенд.
Ако някой хвърли едно око и посочи грешки - ще се радвам да каже.
Ако всичко проработи - ще се почерпя за здраве! :)