Възстановяване на стъкло мигач/стоп

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Възстановяване на стъкло мигач/стоп

Мнениеот stardreamer » Чет 09 мар 2017 19:16

Здравейте,
някой би ли споделил идея как може да се възстанови счупено стъкло (по-скоро някаква пластмаса е) на мигача на стопа? :confused
Че един контейнер за боклук ми отне предимството на една улица... :icon_lol

Пробвах с едно фолио с ув защита, което пръснах със спрей (оранжев, а трябваше кафяв), но не много дълготрайно.

Да уточня, че счупеното място не влияе на видимостта на мигача, там няма крушка и не свети, тъй че може и нещо плътно да е.
Благодаря за идеите предварително. :th_up
Прикачени файлове
DSC_0043.jpg
DSC_0044.jpg
DSC_0045.jpg

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Re: Възстановяване на стъкло мигач/стоп

Мнениеот dreadx » Чет 09 мар 2017 21:36

Виждал съм да ги правят като отрежат парче по формата на счупеното, от друг счупен стоп/мигач. И после го залепват с нещо (епоксидно?), което да запълни и междините между двата детайла, понеже естествено няма да се напасне перфектно, обикновено ще има жлеб около милиметър, който лепилото трябва да запълни.

(- това, острото парче, което стърчи в средата, естествено ще го махнеш. Според зависи от счупването, може да махнеш и повече от остатъците. В случая аз бих махнал повече от по-светло жълтата част - където си лепил фолио - така че да остане с някаква по-правилна форма, по която да изрежеш детайл.)

Този начин горе-долу върши работа. А щом е само отражател и не държиш на него, може би имаш и повече варианти. Например може да отрежеш парчето от някаква пластмаса с подобен цвят, която да може да се залепи.

Виждам, че има и пукнатини по мигача - може да ги запълниш с моментно лепило: Каноконлит или подобно.

И май в повечето случаи повърхността, на стъклото се омазва с някакво лепило, което не бива да те притеснява. Не можеш да вкараш лепилото само по ръба на детайлите - после лепилото се обира, изрязва, изчегъртва, минава се със шкурка и се полира целият новозалепен детайл.

- пак уточнявам, че не съм виждал някой да ги прави всичките тези неща. Но един приятел ми беше показал някакъв стоп, който беше счупен на едно място и бил го дал на майстор да го реставрира. В никакъв случай не беше станало перфектно и да не личи че е лепен - но пък беше станало така, че да върши работа.

А и с тези коварни контейнери по улиците мисля, че си струва да го залепиш и да си караш. По-нататък ако ти изпадне читав стоп, може и да го смениш. -- Аз така си събирам резервни врати и калници, ама и не ги сменявам - че после някой "паркировач" като ми вдлъбне новия детайл ще ме е яд - а с тези, дето вече са ги изпомачкали по-не ми пука.

Всъщност какво не се е получило с фолиото?

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Чет 09 мар 2017 22:00

Благодаря за идеите! Аз стоповете съм ги сменил, но този ми се иска да го поправя. И мигачът няма пукнато, такъв ефект е станал от снимката.

Въртеше ми се една идея да махна цялото стъкло на мигача (и на 2-та стопа) и отгоре да се сложи нещо, като плексиглас, огънато по формата. Не знам обаче как ще се отрази на видимостта на мигача, нали стъклото е релефно с тази цел.
Но по-добре да започна с някоя от твоите идеи, ако не стане добре винаги мога да прибегна до тоталното решение. :smile

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 09 мар 2017 22:12

Каноколит, капчица, джип и други цианоакрилатни лепила не са подходящи за подобно лепене!!
Причина - не издържа на вода.

dreadx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dreadx » Чет 09 мар 2017 22:26

Да, по принцип се води, че не издържа на вода, ама си бях залепил един стоп, дето един приятел ми изпусна амортисьорчето от багажника върху него и се спука на едно място отгоре. Залепих спуканото с лепило JIP и мисля, че изкара бая време и не беше започнало да шмърка от лепеното място вода. (- после стопът замина при леко ПТП и го смених: - един си мислел, че съм го подминал и беше дал назад да излиза, а аз бях спрял на края на улицата да чакам - и ме уцели точно в злополучния стоп.. ;)

То между другото не е толкова важно дали един мигач/стоп шмърка отнякъде вода, стига да има дупки отдолу водата да се оттича.

p.s. Ако не е такова релефно стъклото, ще се вижда крушката на една точка, няма да го има този ефект, все едно цялото стъкло свети.

Върни се в “Направи си сам!”