radotom написа:Колега, да не си взел инфрачервени светодиоди?![]()
Смятах да питам какво смяташ да осветяваш, но на снимката видях
Препоръчвам ти да си вземеш светодиодна лента. Това са групи от по 3 светодиода на хартиена, самозалепваща лента. Има най различни цветове- сини, червени, зелени, жълти, бели...
Аз съм си го направи с точно такива ленти, сини. На тях освен светодиодите има и стабилизаторче на напрежение. Могат да се режат отделни тройки, а може и, ако щеш, 1 км лента да пуснеш на 12V, все ще си работят. Светят много ярко.
Ако искаш, в 'Гараж" съм сложил 2-3 снимки, но са с отврат качество! На живо е много по-яко.
Другото, което е минус на твоя вариант е, че компаунда (пластмасата на светодиодите) лесно се топи и може да се прецака още при запояването, ако не, да се изпочупи от вибрациите и спира да свети. (личен опит! Преди и аз така, с отделни светодиоди го бях направил километража)
и така става ама като ти изгори един по веригата и всичките изгасват ,за това се вкл.паралелно с по едно 560 ом. съпр. към всеки диод на анода...чрез супр. се получава пад на напрежение и диода си работи нормално с около 4волта според закона на ОМ..hbnv написа:Свързваш диодите последователно :
катод на първия към анод на втория, катод на втория към анод на третия и т.н.
Крачетата на анода и катода се различават - на едното има допълнително оставено правоъгълниче , или проверяваш с омметър.
Пресмяташ напрежението върху диодите - за всеки диод приеми 1 V. - примерно за 8 диода
8x1=8 V
Изваждаш от максималното напрежение върху акумулатора 14 V напрежението на диодите.
14-8 =6
Приемаш ток през диодите 10 мА = 0,01 A
Пресмяташ допѝлнителното съпротивление 6 :0,01 = 600 ома
Пресмяташ мощността на съпротивлението - произведениет о тока на квадрат по съпротивлението:
0,01^2 *600 = 0,06 W
Отиваш в магазина, купуваш си 560 ома половин ват, да не го загуби по джобовете, докато се върнеш , запояваш го последователно и свързваш.
lozan67 написа:След доста експерименти оптималното между сила на светене и дълг живот на диода/за две год. нямам изгорял/ 470 ома 0.25 вата. Иначе все ми мъждеят.
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 44 госта