Някой правил ли е десулфатизатор за акумулаторни батерии?

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
metalhammer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Някой правил ли е десулфатизатор за акумулаторни батерии?

Мнениеот metalhammer » Пет 25 яну 2008 11:01

Открих един полезен проект за десулфатизиране на оловни акумулаторни батерии.

http://store2.data.bg/metalhammer/desulfatizator/desulfatizator.pdf

Някой занимавал ли се е с подобно нещо - дали има ефект да се изработи ?

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 25 яну 2008 11:50

Аз съм си играл навремето. Всъщност може с много по-проста схема да се направи - просто вместо грец в зарядното се ползва единичен диод. Така акумулатора се зарежда само в единия полупериод.
Ако паралелно на акумулатора има включена лампа например, то през другия полупериод акумулатора се разрежда през лампата. С колко се зарежда зависи от трансформатора и напрежението, с колко се разрежда - от лампата.

Проблемите са:
1. Десулфатизацията отнема *много* време - в такъв режим акумулатора се зарежда много бавно, а за да има ефект после трябва да се разреди (пак с лампа примерно) и цикъла да се повтори многократно, което отнема седмици.
2. При това се консумира и ток, който струва пари.
3. Няма никаква гаранция че акумулатора ще се оправи в крайна сметка. 50:50 е. :-)

Т.е. не може да го ползваш за основния си акумулатор, освен ако си караш колата веднъж в месеца.

Иначе тази схема е интересна с това че може да работи и без външно зарядно (обаче в този случай трябва да се внимава да не се разреди тотално акумулатора, което окончателно ще го довърши).

metalhammer
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот metalhammer » Пет 25 яну 2008 16:55

Като преглеждах статията ако не се лъжа имаше вариант да е включено директно в колата - имаше пак някакво Но !

Ще я прочета задълбочено пак.

The battery is connected to the
revitaliser, with a trickle charger con-
nected in parallel. So no chargers
should be used which give a current
of 7 A or more, but one which gives
a maximum of 1 or 2 A. This can be
left connected to the battery contin-
uously without any problems.

As already mentioned, it is possi-
ble to connect the revitaliser in a car
to the battery permanently. This
does however carry the risk that
pulses of around 50 V can be created
in the car’s wiring when the internal
resistance of the battery is high, that
ism when the battery is known to
suffer from sulphation already. The
pulses are something which elec-
tronic equipment isn’t very fond of.
So, if there is reason assume the bat-
tery is in a poor state, it’s better to
be careful and not connect the revi-
taliser permanently. Instead, discon-
nect the battery from the car before
connecting the revitaliser.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пон 28 яну 2008 12:00

Абе не е добре да е в колата. Едно че импулси от 50V могат да осерат много неща в колата, и то от скъпичките :-), отделно генератора може да пусне заряден ток далеч надхвърлящ споменатите 7А!

peterl
Автомобил:
Двигател:

десулфатизатор

Мнениеот peterl » Пет 01 фев 2008 19:12

Аз преди няколко дена си намерих мрежов трансформатор 15В/1.6А и го сложих в кутия, като към него добавих и един диод и една крушка 12В/5Вата.Схемата е описана от колегата по-горе.Мисля да експериментирам след 08.02.Преди това имам малко изпити-сесия :(

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пон 04 фев 2008 13:59

Малко е слабичък трафа.... Трябват ти поне 5А за типичните акумулатори. А лампичка 5W e пък твърде слаба. За да има ефект цялата работа трябват по-големи токове и в двете посоки.

Например заряд с 5А - разряд с 1-2А. Т.е примерно лампа 21W от мигач/стоп, и траф и диод за поне 7-8А.

Може и с по-големи токове, даже е по-добре, този пример е ако модифицираш купешко зарядно (повечето са 5А).

Ако всичко се прави начисто, може да се отиде на заряден ток 10А (на полу-период няма да има "претоварване"), и разряд да кажем с 4-5А. По-големите токове имат по-голям шанс да почистят плочите, включително и чисто механично.

Може разбира се да се направи и електроника която да не дава на лампата да работи по време на "зарядния" цикъл с цел икономия, но леко се усложнява схемата.

peterl
Автомобил:
Двигател:

зарядно

Мнениеот peterl » Пон 04 фев 2008 19:31

Колега, нямах друг траф.А пък нови са скъпи и не ми се дават пари.... :(

Потребителски аватар
Ugeorge
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ugeorge » Вто 05 фев 2008 10:53

psstv18rp написа:Малко е слабичък трафа.... Трябват ти поне 5А за типичните акумулатори. А лампичка 5W e пък твърде слаба. За да има ефект цялата работа трябват по-големи токове и в двете посоки.

Например заряд с 5А - разряд с 1-2А. Т.е примерно лампа 21W от мигач/стоп, и траф и диод за поне 7-8А.

Може и с по-големи токове, даже е по-добре, този пример е ако модифицираш купешко зарядно (повечето са 5А).

Ако всичко се прави начисто, може да се отиде на заряден ток 10А (на полу-период няма да има "претоварване"), и разряд да кажем с 4-5А. По-големите токове имат по-голям шанс да почистят плочите, включително и чисто механично.

Може разбира се да се направи и електроника която да не дава на лампата да работи по време на "зарядния" цикъл с цел икономия, но леко се усложнява схемата.

Колега не съм напълно съгласен. До колкото ми е известно с по-малки токове на заряд ефекта е много по-голям. То и в автомобила се зарежда с голям ток от алтернатора и ако с по-голям ток беше по-добре нямаше да има смисъл от такива схеми, можеше просто да покараш извънградско да сложиш една лампа за разряд като падне напрежението на 11В палиш и си готов. Ще попиташ как ще запалиш с 11В акумулатор, ами опита показва че при работила кола същия ден става ако не с бутане или даване на ток да кажем.

peterl
Автомобил:
Двигател:

зарядно

Мнениеот peterl » Вто 05 фев 2008 11:16

Идеята на тези зарядни устр. е, че зареждането става със заряд/разряд много пъти за малък период от време.До колкото знам генератора зарежда с постоянен ток.Аз досега как не съм се сетил :idea: ...Имам готов стабилизиран изправител (от тези монтанските от едно време, мах 30В/2,5А), трябва само да добавя едно импулсно захранване и мога да получа спокоино 15В/4~5А

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 05 фев 2008 11:22

Ugeorge написа:Колега не съм напълно съгласен. До колкото ми е известно с по-малки токове на заряд ефекта е много по-голям.

Неправилно си разбрал изказването на колегата.
Тока, който ще протече зависи от разликата в напреженията и съпротивлението на товара. В случая- вътрешното съпротивление на акумулатора.
При тези 15V, като махнеш 1.2V грубо пад на напрежение в/у диодите на греца, получаваш работно напрежение от порядъка на 13.8. Т.е., точно толкова, колкото трябва да е зарядното напрежение в бордовата мрежа.
Проблема е, че при достатъчно разреден акумулатор (примерно- паднал на 11V), тока, който ще се опита да 'засмуче' товара ще е минимум 10-12А в първия момент.
Е, да, ама трафчето е изчислено да даде 1.6А...
Резултата ще е 'клякане' на напрежението на изхода на трансформатора, неговото яко греене и от там голяма опастност просто да се стопи лака и да даде на късо.
До колегата peterl- Лошо няма да се пробва, но задължително сложи радиопредпазител (фабричен, не правен с 'тель') на изхода, преди акумулатора. И ако изгори, не го заменяй с по-мощен, че да не си направиш по-голяма беля!

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 05 фев 2008 11:25

"с по-малки токове на заряд ефекта е много по-голям"

Ако целта е да заредиш акумулатора възможно най-пълноценно - да, така е. Но тук целта е да разкараш сулфатизацията. Големите токове в противоположни посоки имат по-добър шанс да се справят с тази задача. С малък ток едва ли ще стане нещо, и ще трябва много време, със седмици да се чака.

"можеше просто да покараш извънградско да сложиш една лампа за разряд като падне напрежението на 11В палиш и си готов"

Може и така. Това е класическия начин - цикли разряд/заряд. Няма какво да караш дори - просто със зарядното зареждаш. :-)

Идеята в случая е че ако посоката на тока непрекъснато се мени, десулфатизацията е по-ефективна. А зарядния ток е по-голям от разрядния само за удобство - да може просто да "дозаредиш" акумулатора през нощта в такъв "импулсен" режим и на другия ден пак да си караш колата.

Потребителски аватар
Ugeorge
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ugeorge » Вто 05 фев 2008 15:12

radotom написа:Резултата ще е 'клякане' на напрежението на изхода на трансформатора, неговото яко греене и от там голяма опастност просто да се стопи лака и да даде на късо.

За това не бях помислил.

А по въпроса за десулфатизацията съм чувал точно обратното че за повече време с по-малък ток шанса за десулфатизация е по-голям от колкото по-кратко зареждане с голям ток. (говорим за пълно зареждане и в двата случая) И задължително няколко цикъла с разряд.

peterl
Автомобил:
Двигател:

десулфатизатор

Мнениеот peterl » Вто 05 фев 2008 15:57

radotom Пуснато на: Вто Фев 05, 2008 12:22 Заглавие:

Ugeorge написа:
Колега не съм напълно съгласен. До колкото ми е известно с по-малки токове на заряд ефекта е много по-голям.

Неправилно си разбрал изказването на колегата.
Тока, който ще протече зависи от разликата в напреженията и съпротивлението на товара. В случая- вътрешното съпротивление на акумулатора.
При тези 15V, като махнеш 1.2V грубо пад на напрежение в/у диодите на греца, получаваш работно напрежение от порядъка на 13.8. Т.е., точно толкова, колкото трябва да е зарядното напрежение в бордовата мрежа.
Проблема е, че при достатъчно разреден акумулатор (примерно- паднал на 11V), тока, който ще се опита да 'засмуче' товара ще е минимум 10-12А в първия момент.
Е, да, ама трафчето е изчислено да даде 1.6А...
Резултата ще е 'клякане' на напрежението на изхода на трансформатора, неговото яко греене и от там голяма опастност просто да се стопи лака и да даде на късо.
До колегата peterl- Лошо няма да се пробва, но задължително сложи радиопредпазител (фабричен, не правен с 'тель') на изхода, преди акумулатора. И ако изгори, не го заменяй с по-мощен, че да не си направиш по-голяма беля!

Изправителя ми не е грец, а еднополупериоден т.е. само един диод.Иначи мерси за съвета колега, бушон съм сложил, но на първичната намотка на трафа.А иначе имам един въпрос:Има ли ефект на десулфатизация, ако го зареждам с постоянен ток?Пиша понеже не знаех, а колегата Ugeorge каза, че има такъв ефект.Ако имам време ще направя едно импулсно захранване и ще го включа към готовия сталибизатор и всичко ще е точно :)

Потребителски аватар
joro09
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro09 » Нед 10 фев 2008 22:25

Здравейте.Акумулатора ми е необслужваем,има ли нещо което може да се направи за да се удължи живота му?

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Вто 19 фев 2008 21:45

Значи да видим дали съм разбрал :gruebel Първо зареждам цяла нощ с токоизправител с един диод,после разреждам с крушка 21вата.Абе имам един стар акумулатор да видим дали ше излезе нещо от него mhihi mhihi mhihi

Последна промяна от samo ra4na na zavoite на Съб 14 фев 2015 20:05, променено общо 1 път.

Върни се в “Направи си сам!”