Г3: Загадка с антена

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
CKD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Г3: Загадка с антена

Мнениеот CKD » Вто 22 апр 2008 12:37

Взех си едно семпличко радийце за тройката. Тъй като колицата беше с изтърбушена а'ла ТНТМ аудио система от предишния собственик (оригиналната преправяна с усилвател в багажника) и впоследствие всичко извадено с изрязани най-хамалски кабели последва почти цялостно окабеляване наново. За целта цялото купе се разкости но както и да е. Та в крайна сметка така и не успяхме да изнамерим кабела за антената която е на покрива. Поначало от дупката за радиото стърчаха 5 жици - 2 от тях им намерихме приложение за евробуксата - "+" и "маса" и останаха 3 свободни - една кафява доста масивна и две сини. Тъй като така или иначе нямаше антена решихме да мушнем една от сините жици в дупката за антена на касетофончето и о, чудо! - Хванахме радио с доста задоволително качество на звука. Та в момента така си карам - с неизвестно откъде идваща синя жица бучната с изолирбан в дупката за антена на касетофона. Въпреки че радиото си се чува добре не престава да ме гложди изпълнението на тая измишльотина. Първо че не знам изобщо какъв е този кабел, второ начинът по който съм го мушнал в радиото и трето - къде е аджеба оригиналният кабел от антената? Разтърсих из форума за подобни теми - антени в калници, на задни стъкла, с усилвател на задна врата и прочее. Но където и да е дори нямам и идея къде може да е затрит кабела от нея и какво аджеба съм вързал в момента в буксата на радиото :roll: Някакви предположения?

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Re: Г3: Загадка с антена

Мнениеот nero » Вто 22 апр 2008 15:19

CKD написа:...

провери ли отстрани покрай дясната гредата ...

CKD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CKD » Вто 22 апр 2008 16:15

Дясната не но лявата гледах нямаше никакви кабели - явно са скрити...

Потребителски аватар
edisonov
Автомобил: VW Golf 8 Variant
Двигател: 2025

Мнениеот edisonov » Сря 23 апр 2008 15:13

На Аудито(80-ка) ми беше така до радиото стигаше кабел ма антена нямаше. Но не хващаше много добре с този кабел. по късно разбрах , че за антена служел един от реотаните на задното стъкло. За целта имало и някъкв усилванел на антената който при мен явно неработеше и от там идваше проблема с недоброто хващане. И за по лесно накрая си сложих една вътрешна антена дето хваща прилично и до сега още си джитка така.

Volkswangel
Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
Двигател: 2015

Мнениеот Volkswangel » Чет 08 май 2008 11:58

Някои от антените имат вграден антенен усилвател.Тои представлява
един соленоид, проводник, навит около централната мачта и така са импрегнирани заедно.На този проводник се подава + 12 волта, когато се включи радиото. Него може да го намерите в общия сноп проводници, които отиват към радио -сд то.
Ако този проводник не е захранен с +12 волта, качеството на сигнала и неговата сила са много слаби.

CKD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CKD » Чет 08 май 2008 17:02

Не съм се и занимавал повече с проблема - само установих че в левия калник нямам антена, нито пък в нагревателя на задното стъкло има навивка за антена. Качеството на радио сигнала в момента ме задоволява напълно.

geno77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот geno77 » Съб 24 май 2008 21:22

най долните 2 или 3 нагреватела на задното стъкло са свързани с два вертикала от двете страни,това служи за антена.

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Вто 27 май 2008 14:55

:lol: Това ако е вярно че долните два реотана на задното стъкло служат за антена какъв кабел- цвят, дебелина и т.н., да търся в снопа който е в нишата за поставяне на радиото. Щото и аз имам проблем с хващането на станциите, мени силата, шум, загуба на сигнал. Сложил съм една разтегателна антена на калника за 5 лв., ама тя все повече ръждясва и единия прешлен не се вади вече. пасата ми е комби дали има някакво значение за наличността на такава антена на задното стъкло. Предполагам че ако има такава на задната врата, сигурно е че ще лови по добре и няма да има такива смущения каквито имам с тази вейка. Благодаря предварително на тези които ползват по този начин радиосигнал и споделят начина на включване в радиото.

geno77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот geno77 » Сря 28 май 2008 11:15

по принцип кабела за ел. антена трябва да е син,чисто син без никакви ивиципо него.

kibo_tom_8440
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB -2 0 4motion

Мнениеот kibo_tom_8440 » Вто 03 юни 2008 14:21

:lol: Син казваш, пък той моя син кабел е вързан за задния ляв говорител, така че няма как да го ползвам. Пробвах като го изключих от връзката синия кабел /беше вързан за един зелен/ и го съединих със синия кабел който стои на връзката и на него пише - ANT-0,1 % нещо такова. Обаче нищо не стана. Изглежда трябва да го гоня, да го видя къде е вързан, вероятно в задния ляв джоб на багажника. Сигурно единия кабел на говорителя е скъсан и са го използвали този синия за линия. Абе работа си отварям, та не знам да продължавам ли да си ползвам антената на калника или да поправя тази на задното стъкло. Идеята ми е дали ще има по силен сигнал със задната антена от тази на калника. Някой ако ползва оргиналната отзад, да каже дали има стойностен ефект.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”