Размер на 50л. субуфер

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Сря 01 фев 2006 19:05

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Чет 02 фев 2006 9:40

Взимай Bassbox Pro и почвай да смяташ :) За обема всичко си е въпрос на компромис (особено в кола) между колко нисък бас искаш и колко място имаш. Кутията трябва да е точно изчислена (особено ако е с фазоинвертор), иначе затворения обем търпи до 10-15% разлики без осезаема промяна в звука.
За по-добро оползотворяване на мястото е добре наистина задната стена да ти е скосена и да върви по наклона на задната седалка (това помага и донякъде да се елеминират стоящите вълни, но те се проблем при доста по-големи кутии, отколкото тази, която искаш да правиш).

Относно "колкото по-голям обем, толкоз по-добре" - пълни глупости :):) Прозводителите си дават препоръчителен обем, околко който можеш да варираш малко, в зависимост от музикалните ти вкусове, НО - по-голям обем, значи по-малък контрол на говорителя т.е. той ще вади по нисък бас, но в средния бас чувствителността пада, освен това може много по-лесно да се претовари, защото няма какво да спира говорителя да премине максималния си линеен ход (при по-малък обем, самият въздух вътре в кутията спира мембраната от прекалено голям ход, но колкото по-голям обем толкоз по-малка е тази възпирателна сила...това е в сила главно като правиш затворен обем, при басрефлекс-а значение има честотата, на която се настройва порта...колкото по-ниска толкоз по-добре, защото под тази честота хода на говорителя се увеличава главоломно и може да се получи механична повреда....тук пак всичко в въпрос на компромис - или ще имаш по-стегнат бас с не толкоз изразени ниски и ще дъниш яко, или ще имаш по-нисък бас, с по-малка чувствителност и ще трябва да не увеличваш усливателя толкоз...все пак трябва да се има предвид, че в колата честотите от около 50 Hz надолу се увеличават с 12 dB на октава!! Така че в колата да няма ниски е много трудно :)

Другият ефект при по-голям обем е т.нар. групово закъснение...както каза Muncho, баса дудне някъде отзад със закъснение и ефекта е мазалоо...басът трябва да е стегнат и дълбок (е то това си зависи и от говорителя) :)

Затова взимаш този обем, който е препоръчан от производителя - той обикновено е съобразен така, че говорителя да може да свири на указаната мощност (RMS) без да се претоварва....пъхаш данните за говорителя в BassBox Pro и почваш да си играеш около този обем...там има възможност два проекта да ги плот-ваш на една графика и ще видиш какво се променя като намаляваш обема, или честотата на порта...много вашно нещо е да видиш какъв ще бъде хода на говорителя при различните честоти, при тази мощност, с която искаш да го захранваш и да гледаш да не излизаш много от максималния линеен ход (Xmax) Абе много неща са, дано да разбереш нещо :)

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Чет 02 фев 2006 13:14

Не съм съгласен че производителите дават "най-добрия" размер. По-скоро техните кутии са компромис спрямо мястото което заема кутията и качеството.
Също така гледам че повечето производители наблягат на "дискотечния бас" или на честоти около 50 херца ( това при кутийте които дават в менюалите ). Който е доволен с такъв бас - да следва упътването.

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Чет 02 фев 2006 16:59

Аз не казвам, че това е най-добрият размер, но все пак хората са го изчислили така че да не претоварваш говорителя. Казвам, че това е едно добро начало да стартираш и вече си го нагласяш според своите вкусове :) Сега не ми казавай, че като производителя ти е написал примерно 50 литра (държа да отбележа, че истинските марки дават по няколко вариант-а - за по-нисък бас, за повече SPL и тн.) ти ще го турнеш във 150 литра :) Все едно да монитраш бас, който е за кутия на кората free air :)
Но както казах то затуй си има Bassbox Pro...там се види всичко и може да се види при предложения от производителя обем какво се получава :)

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Чет 02 фев 2006 17:34

mad_doctor написа:Аз не казвам, че това е най-добрият размер, но все пак хората са го изчислили така че да не претоварваш говорителя. Казвам, че това е едно добро начало да стартираш и вече си го нагласяш според своите вкусове :) Сега не ми казавай, че като производителя ти е написал примерно 50 литра (държа да отбележа, че истинските марки дават по няколко вариант-а - за по-нисък бас, за повече SPL и тн.) ти ще го турнеш във 150 литра :) Все едно да монитраш бас, който е за кутия на кората free air :)
Но както казах то затуй си има Bassbox Pro...там се види всичко и може да се види при предложения от производителя обем какво се получава :)

За "истинските" марки какво да кажа... на моя херц ( 25см ) му дават само един размер за 3-те вида кутии. Е търсех за Паянийра на човека тиел-смол характеристики.. ама тия дават само Вас и Куес.. ааа да на едно място намерих и ексмакс... е ходи смятай така с бас бокса.
Хубаво.. това са по-известни марки но не задължително най-добри... там разните китайчета ги прескачаме... какво остана - Обертон-добри говорители ама за кар аудио никакви ги нема ( правил съм симулации с гамата която се предлага в БГ и май всичко е за фрии еър и пак не пада ниско ).. какво друго... ами да си призная не се сещам за други говорители в този ценови диапазон.

Бтв.. моя херц му дават около 40-45 литра бас рефлекс... е аз съм го мушнал в 60 литра и съм доволен :).

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 02 фев 2006 17:48

Ми те тез параметри се мерят бе, малко трябва да почете човек...

Пък и сещаш се колко е марков прехваления 'пайнър' щом не можеш да му намериш параметрите. На китаиските ги няма щото даже от една партида може да варират толкова много че дори тях ги хваща срам да ги напишат. По същата причина ги няма и на благоевградските, но там поне като са от една пратида са горе-долу еднакви.

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Чет 02 фев 2006 20:09

Mucho, отивай на http://www.tymphany.com/products_Peerless.html и си избирай :) Това са истинските събуфъри :) Параметрите дето дават са някъде около 20 на брой и бъди сигурен, че отговарят :)

Аз имам Peerless 15" в колата и кърти мивки и всякакъв друг санитарен фаянс :)

Потребителски аватар
dready
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dready » Пет 03 фев 2006 18:25

POLO PAVLETI написа:Dready : след няколко дни ще ми пратят каса за същия говорител.Един приятел ми ги поръчва в Пловдив, цената е 120 лв. като я докарат можем да се видим да я видиш и ако амаш желание да си поръчаш.Между впрочем за този бас кутията е най- добре да е двусекционна( това е проверено), пък и не рискуваш да прецакаш говорителя в малкото пространство с което разполагаш.

Ще съм ти безкрайно благодарен ,ако ми дранеш едно Л.С. да видя как е станало и дали добре звучи :).

Потребителски аватар
POLO PAVLETI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот POLO PAVLETI » Нед 05 фев 2006 17:28

Като дойде касата ще ти драсна, хем ще е свободна старата каса да я пробваш и нея. :) Beer

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”