:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Направих си каса и имам куп въпроси

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Автомобил: VW POLO 6R
Двигател: CGGB 2010г
Контакти:

Направих си каса и имам куп въпроси

Мнениеот Anbuch » Нед 16 ное 2008 23:02

Нагазих в една доста непозната за мен материя с озвучаването на МПС-то и се надявам да отговорите на предполагам глупавите ми новобрански въпросчета

Тръгнах да си купувам активно буферче за 140 лв на тъндър с 10" е 200W мощност (нереална :lol: ) на усилвателят му

Изображение

Обаче се случи така ,че видях тази простотия разглобена и останах потресен - касата е един малко по-дебел фазер и това е ,а усилвателят му е с интеграл ,а не с транзистори което значи ,че чисто физически реалната му мощност няма как да е повече от 35 вата ( макар да пише за него реална 100 вата :lol: ) Като се има в предвид ,че ми идва и малко гелемичак за багажника, реших да си правя каса по размер и да и бодна като за проба един говорител който имам 8 инча Boschmann SW 84. Ниско честотен е от 45 до 450 Hz ,60 вата реална
Изображение

Направих касата от (едно старо 20 годишно ) ПДЧ,сложих 1 педя вата която предварително пресовах с ютията (3 часа отне - да бях си купил направо каменна вата :evil: ) сложих и бас рефлектор. Формата и е странна защото исках да употребя мястото в багажника което е над газовата бутилка ,което тъй и тъй ползвам много рядко
Ето няколко снимчици

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

До тук всичко ми излезна 10 лв за фолио и силикон

Взех си и усилвател блаупункт GTA 260 втора младост и заедно с кабелите всичко ми легна 110 лв

Имам доста въпросчета:

1. Препоръчайте ми подходящ нискочестотен говорител 8" (хареал съм си http://bgcarshop.com/product_info.php?products_id=46008 ),ако ще има басрефлектор отпред или може и 10 инчов ,ако няма басрефлектор. Тавана е 100лв

2.Като запуша с рака басрефлектора ,както и като го махна разликата е направо нищожна - за новият говорител да правя ли изобщо басрефлектор ,като се има в предвид ,че касата ми е с обел 23 литра

3. Усилвателят е вързан на бридж и настроен на LOWPASS 10 hz-150hz (нарактика вади всички честоти под 150 Hz) Има и някакъв режим flat - в книжката му не пише нищо за този режим - какво преставлява? На усилвателят пише 10 hz-150hz ,а в книжката му както се вижда на снимката по-долу 50-250hz - кое е вярното за този усилвател

Изображение

4. Настроих го уж добре и чесно казано ми трепери гръдният кош при всеки ударен инструмент ,но сякаш има едно самовъзбуждане и ударите на барабана не са толкова отчетливи колкото ми се иска ,защото като че ли някакво постоянно ,нискочестотно бучене ги свързва. Естествено според мен главният виновник за това е говорителят ,но няма как да съм сигурен - вие какво ще кажете. Ако според вас и с друг говорител ще го има това ,изобщо няма да го сменям

дръпнах си програмката басбокс ,ама хич не мога да се ориентирам в нея - няма и никакви данни на говорител и усилвател

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Пон 17 ное 2008 14:53

Ok ,попрочетох малко и вече ми е ясно ,че целта ми е да намаля респонса който се измерва в ms. Явно при мен е голям.

http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.ph ... 55e38df469

Всичко точно ,ама как да го постигна ще е най-добре?
1. 8"-вия херц вариант ли е? (тотално се отказах от 10")
2. да махна басрефлектора
3. Да намаля обема на касата като я резна отзад от към то седалките и да я направя към 17 литра
4. да разположа говорителят и рефлектора от страната дето ми е празното място в багажника
5. да направя всичко изброено по-горе

п.п. Моля ви ,не ме оставяйте сам да пиша в тази тема

Потребителски аватар
T.C.T.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.C.T. » Пон 17 ное 2008 19:09

Сам знаеш че с този говорител неможеш да постигнеш нещо кой знае какво. :D Нещото което ще ти препоръчам да направиш е да намалиш обема, НО не режи напречно касата а надлъжно :wink:,премести говорителя от страната на багажника и сложи бас-рефлекса в долния ляв ъгъл на стената на която е в момента.

Пп. бас-рефлекса трябва да е дълъг 15-20см. 8-ичка. :wink:

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Вто 18 ное 2008 12:15

Мерси много , така и ще направя, вече я сметнах за вътрешен обем 18.5 литра и ще преместя говорителят отстрани ,а басрефлекса ще си го оставя от тази страна ,но това 8 инча диаметър на басрефлектора ли е - не е ли ужасно голям този рефлектор(като диаметър). После като видя какво се получава ще мисля и за смяна на говорителят (целта ми не е силната музика , реално ползвам най-много 50% от силата на усилвателят).

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Вто 18 ное 2008 13:18

А говорителят точно в средата на страничната дъска ли да го боцна (според най късата и страна или най дългата) или да го смятам да е в средата на обема точно? Изобщо това от значение ли е?

Потребителски аватар
T.C.T.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.C.T. » Вто 18 ное 2008 21:06

Горе-Долу в средата,а относно бас-рефлекса "8-ичка" значи 8см това е външно.

И пак ти казвам да не очакваш нещо кой знае какво,но определено ще има разлика.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пон 24 ное 2008 10:24

Колега честно казано не зная, като затвориш врата на багажника ... какво точно чуваш. :horror: Та говорителя ти опъва само номера на врата и блъска здрво в кората та да дрънчи всичко.
Вярно е че ниските честоти не са насочени но все пак трябва малко въздух. Преди да режеш просто пробвай да поразместиш малко тази каса.

Потребителски аватар
Anbuch
Полохолик
Контакти:

Мнениеот Anbuch » Пон 24 ное 2008 14:08

passenger написа:Колега честно казано не зная, като затвориш врата на багажника ... какво точно чуваш. :horror: Та говорителя ти опъва само номера на врата и блъска здрво в кората та да дрънчи всичко.
Вярно е че ниските честоти не са насочени но все пак трябва малко въздух. Преди да режеш просто пробвай да поразместиш малко тази каса.

Изобщо ,ама изобщо не е така !

Нищо не ми дрънчи! Извън колата звука е много слаб(не съм се опитвам да постигна силен звук). Това бууууу дето исках да го намаля се чува най вече като отворя багажника и стоя пред говорителят. Затварям багажника ,сядам отпред и буууто намалява значително. Ударите на ударните инструменти са много по отчетливи (отколкото като стоя пред говорителя). За сега, единственото нещо което съм промрнил е да затворя напълно касата (без басрефлектор и респонса намаля). Ще преработвам касата евентуално, след като си взема свестен говорител. Както сам каза : ниските честоти не са насочени
п.п. Като махнах басрефлектора(ако изобщо е бил точно нужният размер) ,съм загубил 5-10 hZ от най-нискете честоти ,ама няма как да го усетя защото говорителят ми така или иначе не може да ги извади тия честоти

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пон 24 ное 2008 22:47

Според мен не си прав, но ти си знаеш.
А това че звука е отчетлив не значи е най-добрия.
Няма да те убеждавам, но когато завъртиш субвуфера дори и на 90 градуса, разликата е осезаема без значение в положителна или отрицателна посока.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”