Разлика между ПДЧ и Плексиглас в изработката на бас каса ?

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: Разлика между ПДЧ и Плексиглас в изработката на бас каса ?

Мнениеот feikot » Съб 22 авг 2009 10:18

Е,предположих за размера само.След понеделник,ще отида да видя и рамери и снимки

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Re: Разлика между ПДЧ и Плексиглас в изработката на бас каса ?

Мнениеот i3v3a3n » Нед 23 авг 2009 9:58

пичове прочете малко за акустика и ще ви се поизяснят нещата ...
Ще се опитам набързо да отбележа някой за мен по важни неща
1. матеряла за бас касата е важен , но за качеството на звука са важни още стотина неща и то с еднаква степен на важност.... та дървото е добър матерял, ПДЧ също но идеята е матеряла от който ще се прави кутията да е достатъчно плътен т.е. ако зад матеряла свири нещо от другата му страна не трябва да се чува нищо това е пример за идеален матерял и тъй като такъв не съществува се пави друг хитър ход , просто се правят по дебели стени на кутията и се добавя вата за изкуствено овеличаване на обема, ако е от дърво така че да няма реверберации вътре в нея , слагаш дебело дърво или ПДЧ колкото по дебело толкова по добре ... много често в кутиите когато се цели голяма изходна мощност се слагат допълнителни укрепвания не за да е по здрава кутията а за да се намалят вибрациите на матеряла при пускане на звук т.н. (реверберации) мрамора и камъка са още по добри матеряли за кутия за бас каса но е скъпо и тежко ... та вече сами може да си отговорите плексигласова или пласмасова бас каса в никакъв случай не е по добро решение от дървена , имам предвид това което се продава на пазара е пълен боклук ..., но би могло да се направи и такава кутия за каса която да скрие голяма част от дървение в джоба си ако е достатъчно дебел матеряла ако има подходяща форма, ако подходящо укрепен от вътре със сектори за затихване на честоти и честотни диапазони , и доби изходни характеристики на АЧХ , тогава да такава бас каса та дори и пласмасова действително е добра , но силно се съмнявам че има такива на пазара... всичко това се прави с цел поевтиняване на крайния продукт за да е по евтинко и хора които не разбират да си го купят, а качеството е като от картонена кутия за обувки :)
2. формата на касата е от особенно значение от нея зависи краиния продукт ..наи добра акустика дава сферична кутия глобус , такива няма на пазара защото е много скъпо за производство
3. изходната мощност и обема на кутията , не може да изкараш 200вата мощност от кутия с 1 литър обем .. т.е може но звука ще бъде повече от лайнян
4. високоговорителите ...това е номер едно от нещата най важното за качествения звук ...т.е. трябва първо да имаш говорителите да знаеш техните характеристики за да избереш подходящата кутия в която те ще свирят най добре ... това най често се пренебрегва и първо се взима кутия каквато и да е и след това се търсят говорители , абсолютно погрешно ... една кутия колкото и некачествена да е тя може да свири много добре когато е проектирана за дадени точноопределни говорители ..и отвратително с други каквито и да са те та дори и най скъпи маркови
5. какво ще бъде помещението което ще се озвучава , акустични характеристики и това какво цели да постигнем като звукова картина
6. 7. ..... и така още хиляди неща ,но тези за мен са най важните
последно искам да кажа че още не съм видял да продават достатъчно качествена кутия за бас каса за кола поне до момента всичко което съм видял е пълен боклук зделано с теслата (нали е за кола там не е нужно толкова) така се мисли ... и накрая просто си взимаш една щайга която да ти пълни багажника...
лично аз никога не бих си купил бас каса дори и без пари да ми я дават бих си я направил сам знам какво и как трябва да бъде направено и че ако аз я направя ще бъде поне 10 пъти по качествена от купените
чао на всички дано съм бил полезен с нещо

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”