Кондензатор

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
pipi_to
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pipi_to » Пет 08 сеп 2006 17:27

Да използвам темата, някой съгласен ли е да направи един експеримент - да сложи една крушка 12V/21W на кондензатора и да ми каже приблизително колко секунди свети.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Пет 08 сеп 2006 18:07

колкото светкавица на фотоапарат spam

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Съб 09 сеп 2006 16:29

inter написа:Значи стъпалото е Boschmann PCH 990 ATX , а басовете са два ZX 122 PRO , вкарани един срещу друг в кутията на снимката , която им идва малка , но няма повече място. Прозорците не са подсилени и нищо им няма , аз не държа да ме чуват надалеч и рядко слушам силно музика.
На басовете мощността им е max 700/ RMS 350W така че идва около 700 W , а стъпалото е 900 W. Колоните в колата не ги броя защото те са 8 но са оригиналните и стават само за парлама.
Тези цифри са от сайта на Boschmann и
не знам колко са верни , а пък и всичко е много субективно - най важното е как звучи дадена система , а не какви са мощностите по каталог.
http://snimka.bg/profile.php?edit_photo ... id=1177992

При мен за бас се ползва същото стъпало, но с говорител Pioneer TS-W306DVC - двуканален е: 400w RMS, 1000w PEAK. Кондензатора ми е Бошман 1-фарад с дисплей. Добре се справя с положението!

За Колегата, който питаше защо се зарежда 30 мин - в упътването на модела пише: когато се зареди всички лампички угасват. При мен стана за около 2 мин (може и по-малко).

Относно свързването на лампа 21w за тест - не ми се разкачат кабелите сега.

MadBoy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот MadBoy » Съб 09 сеп 2006 18:20

нека и аз да се включа
ако си с кондензатор 1 фарад имаш от него енергия = 100 ~ 110 J
1j = 1Ws
1Ws е мощност за секунда или
ако се разреди за по малка част от секундата отдава по голяма мощност
или мощност която се върши за секунда

pipi_to
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pipi_to » Съб 09 сеп 2006 18:53

MadBoy написа:нека и аз да се включа
ако си с кондензатор 1 фарад имаш от него енергия = 100 ~ 110 J
1j = 1Ws
1Ws е мощност за секунда или
ако се разреди за по малка част от секундата отдава по голяма мощност
или мощност която се върши за секунда

Т.е. би трябвало да свети около 5s?

Потребителски аватар
inter
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот inter » Съб 09 сеп 2006 21:27

При мен за бас се ползва същото стъпало, но с говорител Pioneer TS-W306DVC - двуканален е: 400w RMS, 1000w PEAK. Кондензатора ми е Бошман 1-фарад с дисплей. Добре се справя с положението!

Ами при мен няма никаква разлика с и без кондензатор , поне аз не усещам такава сигурно усилвателя си усеща , но и алтернатора ми е 90 A/h.

Потребителски аватар
valyo_v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Кондензатор

Мнениеот valyo_v » Нед 18 окт 2009 2:42

при "нормална" музика в колата (като масово използваните говорители и усилватели 300-400вата) разликата се усеща когато акомулатора е по старичак и така наречения стартов ток е доста по нисък от на нов акомулатор(иначе казано при пикова мощност,когато слушате силно някоя яка песен,напрежението си е 12v и на пръв поглед няма прблем, но нужният ток за усилвателя се приближава до тока който може да отдели акомулатора и така се получават падове в системата и осветлението става като в дискотека :) ) кондензатора играе ролята на буфер в такива моменти(докато няма ниски честоти(бас) в момента от песента,усилвателя не черпи толкова ток от системата и кондензатора се зарежда,след което следва момент с басс :) и кондензатора спомагайки системата се разрежда и така се получава разпределяне равномерно натоварване).Свойството му да се разрежда и да се зарежда(напълно или частично) за части от секундата, помага на акомулатора когато има пикова консумация в системата.Когато свържете кондензатора към системата.. реално той е свързан постоянно.3-тото кабелче което се пуска е управляващо,от него просто волтметъра разбира кога да работи и кога не (няма смисъл когато не работи усилвателя да свети дисплея на волтметъра и да изтощава акомулатора(от тук предполагам разбирате че кондензатора ще "помага" на системата дори да не сте си пуснали музиката)Примерно ако ви е старичък акомулатора и дори без да слушате музика,при аварийни светлини ви мига плафона,то ако имате кондензатор това няма да се случва което не означава че скоро не трябва да смените акомулатор :lol: Кондензатора си го представяйте като още един акомулатор в системата който обаче е направен да се издържа няколко секунди и да се зрежда за толкова :)

относно 21 вата крушка,може да се изчисли,но от личен опит,наскоро ходих за риба и реших да се правя на инжинер с един кондензатор който само се търкаля в багажника и чака приложение + една платчица с 3 бели светодиода предназначена за 12в.Кондензатора го зареждах за 2-3 секунди с кабелите за "даване на ток когато някой не може да запали" от акомулатора и след това диодчетата светиха около 10 минути (след 10мин вече започваха бавано да "Залязват") но все пак консумацията на диодите е не десетки пъти по малка :)

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Нед 18 окт 2009 18:33

Много точно обяснение БРАВО колега :beer :beer :beer мисля че темата е точна и ясна.Малкото кабелче каде спомена колегата по горе за осветлението на волтметъра се връзва към REMUTE на усилвателя,където също идва едно кабелче заедно с чинчовете от ЦДто ВИ :beer

Потребителски аватар
vackooo
Автомобил:
Двигател: 1.8 20VT AEB

Мнениеот vackooo » Съб 24 окт 2009 7:25

значи кондензатора се монтира близо до усилвателят от самият кондензатор илизат 2 "Жици" тоест захранване и маса захранването се свърза към усилвателя на мястото дето пише +12v масата се свързва към Gnd или нещо такова беше ти трябва да знаеш кое какво ти е.Така значи към кондензатора имаш една пишка дето се тръзва към акомулатора за зарейдане и разрейдане тоест имаш една червена една черна и е жълта жичка(поне на моят е така свързваш червената на + черната - и жълтата ти остава свободна като направиш всичко това допираш жълтата както е в моят случай до + и кондензатора почва да се зарежда преди да го заредиш трябва да искараш бушона на захранващият кабел , който се намира до акомулатора(така ми казаха на мен като взех кондензатора)след това кондензатора почва зареждането и трябва да сареди до 12+ малко а за разреждане опираш жълтият кабел до - и си готов

П.С.Дано да съм помогнал аз моят така го правя защото така ми казаха надявам се да не съм те подвел :да:

Потребителски аватар
mafiacartel
Автомобил: VW Golf 2 GTI G65
Двигател: PG

Мнениеот mafiacartel » Чет 29 окт 2009 15:15

dinkonikolaev написа:Много точно обяснение БРАВО колега :beer :beer :beer мисля че темата е точна и ясна.Малкото кабелче каде спомена колегата по горе за осветлението на волтметъра се връзва към REMUTE на усилвателя,където също идва едно кабелче заедно с чинчовете от ЦДто ВИ :beer

Това малкото кабелче колега не е за пускане на ток по него а за замасяване на усилвателя с плеера. После данесе питате защо чувам виене и пукане в говорителите :да:

Потребителски аватар
mafiacartel

Мнениеот mafiacartel » Чет 29 окт 2009 15:17

Относно зареждането на кондензатора има 2 вида такива. Такива които имат вградена лампа до волтмера която при закачането на - и + не е нужно да се слагат допълнителни неща при заеждането. Лампата светва и угасва постепенно докато изпилка. Втория начин и за тези които нямат тази екстра е като се вземе 12 волтова лампва вместо тези резистори коти ви ги дават и е ползвате вместо резистор. Когато лампата угасне си слагате клемата на кондензатора и си завивате болта ;)

Потребителски аватар
mafiacartel

Мнениеот mafiacartel » Чет 29 окт 2009 15:22

vackooo написа:значи кондензатора се монтира близо до усилвателят от самият кондензатор илизат 2 "Жици" тоест захранване и маса захранването се свърза към усилвателя на мястото дето пише +12v масата се свързва към Gnd или нещо такова беше ти трябва да знаеш кое какво ти е.Така значи към кондензатора имаш една пишка дето се тръзва към акомулатора за зарейдане и разрейдане тоест имаш една червена една черна и е жълта жичка(поне на моят е така свързваш червената на + черната - и жълтата ти остава свободна като направиш всичко това допираш жълтата както е в моят случай до + и кондензатора почва да се зарежда преди да го заредиш трябва да искараш бушона на захранващият кабел , който се намира до акомулатора(така ми казаха на мен като взех кондензатора)след това кондензатора почва зареждането и трябва да сареди до 12+ малко а за разреждане опираш жълтият кабел до - и си готов

П.С.Дано да съм помогнал аз моят така го правя защото така ми казаха надявам се да не съм те подвел :да:

Много сложно бре колега :) За разреждане най бързия начин е когато изкараш + са на акомулатира и си пуснеш дългире светлини от лоста до волана ;)

Потребителски аватар
valyo_v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valyo_v » Пет 30 окт 2009 0:32

dinkonikolaev написа:Много точно обяснение БРАВО колега :beer :beer :beer мисля че темата е точна и ясна.

пак заповядай :) нали затова е форума.

като допълнение ще добавя,за тези кондензатори които са по 80-100лв по магазинчетата и имат волтметър в тях,от личен тестов опит с такъв останових,че след десетина зареждания директно към акомулатор и разреждания чрез закъсяване на клемите му,а дори 1 път го пробвах като подам на -са + а на +са -,кондензатора остана в същото "здраве" като новия(замерих някой от основните му параметри)! схемата която е вградена заедно с волтметъра е предвидена да го предпазва малко или много. При подаване на ток с обратен поляритет (- и +) просто схемата остановява това и започва да сигнализира със зумера си че има нещо нередно :) казвам го за да не се плашите че ще избухне или нещо такова,но въпреки това ВНИМАВАЙТЕ!

Потребителски аватар
vackooo
Автомобил:
Двигател: 1.8 20VT AEB

Мнениеот vackooo » Вто 03 ное 2009 14:23

mafiacartel написа:
vackooo написа:значи кондензатора се монтира близо до усилвателят от самият кондензатор илизат 2 "Жици" тоест захранване и маса захранването се свърза към усилвателя на мястото дето пише +12v масата се свързва към Gnd или нещо такова беше ти трябва да знаеш кое какво ти е.Така значи към кондензатора имаш една пишка дето се тръзва към акомулатора за зарейдане и разрейдане тоест имаш една червена една черна и е жълта жичка(поне на моят е така свързваш червената на + черната - и жълтата ти остава свободна като направиш всичко това допираш жълтата както е в моят случай до + и кондензатора почва да се зарежда преди да го заредиш трябва да искараш бушона на захранващият кабел , който се намира до акомулатора(така ми казаха на мен като взех кондензатора)след това кондензатора почва зареждането и трябва да сареди до 12+ малко а за разреждане опираш жълтият кабел до - и си готов

Много сложно бре колега :) За разреждане най бързия начин е когато изкараш + са на акомулатира и си пуснеш дългире светлини от лоста до волана ;)

така ми обясниха като го взех така го обяснявам и аз колега едно към едно :drunk

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”