Здравейте колеги!
Въпроса ми е към вещите озвучителната техника.
Интересува ме има ли значение формата на кутията на тонколоната за качеството на звука? Ако е с неправилна форма? Събирам информация, така че, всеки съвет и мнение биха ми били от полза.

Информация за кутия на тонколона - питам ;)
- LORD_OF_PAIN
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Информация за кутия на тонколона - питам ;)
Неправилната форма, дори е за препоръчване... стига да не е някой 128 върхов звездоид, разбира се 

Колкото е по неправилна формата на кутията и колкото по несиметрично е разположен говорителя, толкова по-малко стоящи вълни ще има в кутията и по-равномерна характеристика ще ти извади озвучителното тяло.
Най-неправилната форма за събуфър е абсолютно правилния куб! Вярно, че на вид изглежда добре и ако искаш да е куб, то вътре в самата кутия трябва да направиш някои промени за да получиш по-добро звучене. Но чист куб и вътре само с малко вата е най-неудачния избор за качествен(а и мощен) звук.
Също избягвай правилен (правоъгълен) паралелепипед с централно разположен говорител.
Най-неправилната форма за събуфър е абсолютно правилния куб! Вярно, че на вид изглежда добре и ако искаш да е куб, то вътре в самата кутия трябва да направиш някои промени за да получиш по-добро звучене. Но чист куб и вътре само с малко вата е най-неудачния избор за качествен(а и мощен) звук.
Също избягвай правилен (правоъгълен) паралелепипед с централно разположен говорител.
- LORD_OF_PAIN
- Автомобил:
- Двигател:

за нещо подобно на тази форма имам предвид
Това е с една идея по-добре, стига да можеш да събереш говорителя там.
Вместо решетка му сложи 2-3 метални пръчки за да го пазят от по-едър багаж.
Басрефлекса на дългата страна, за да не се наложи да го извиваш, ако ти дойде по-дълъг по сметки.
Вместо решетка му сложи 2-3 метални пръчки за да го пазят от по-едър багаж.
Басрефлекса на дългата страна, за да не се наложи да го извиваш, ако ти дойде по-дълъг по сметки.
- LORD_OF_PAIN
- Автомобил:
- Двигател:
ами ако бас рефлекса е от страната на говорителя? по принцип може да се сложи и там където си го дал и ти, но ще трябва да намаля диаметъра 

Най-добре е да е от страната на говорителя или на задната страна.
Дал съм го отгоре за удобство.
Ако го сложиш отпред почти със сигурност ще ползваш коляно за басрефлекса.
Дал съм го отгоре за удобство.
Ако го сложиш отпред почти със сигурност ще ползваш коляно за басрефлекса.
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”