Усилвателя се напича за 10-15секунди яко...

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Усилвателя се напича за 10-15секунди яко...

Мнениеот Gigabyte » Чет 05 апр 2012 21:17

Усилвателчето е Hifonics Centurion X .Значи преди време му обърках оut и in чинчовете и изгоряха два от по-големите транзистори(тези дето на снимката са под малките единични радиаторчета),смених ги тогава(BD250C) и се оправи. Слушах няма и 6месеца и един ден както си карах амп-а отказа изведнъж. Дадох го на същия приятел ,който ми го прави и миналия път(имаше едно цъкане и премигване постоянно на протекта). Той пак премери транзисторите и се оказа ,че 2 от тия дето ги сменихме и 2 от тия по малките са изгорели. Купих ги и ги смених ,усилвателя работи и захранва баса ,нооо се наблюдава якото греене от едната страна (на тия малките транзистори IRFZ44). За няма и 10 секунди усилвателя се напича яко и го изключваме ,че ме е страх да не горне пак... Моя майстор дигна рамене и се отказа да го прави ,та съвсем се отчаях вече ,а не съм броил малко пари за него...

Изображение

Какъв може да е проблема..

kokons
Автомобил:
Двигател:

Re: Усилвателя се напича за 10-15секунди яко...

Мнениеот kokons » Чет 05 апр 2012 22:01

Усилвателя ми се струва слаб за субуфер. Може и да не му стига тока. Усилвателите загряват ако не получават достатъчно ток. Провери кабелите. Измери тока докато работи. Трябва да е 12~14 волта.

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Пет 06 апр 2012 6:53

Ток има - кабелите са 8кв ,усилвателя е подходящ за суб-а. Дори и да не закачам жиците на говорителя ,той пак почва да си грее и да си пържи яйца за секунди :roll:

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 06 апр 2012 10:05

Gigabyte написа:Ток има - кабелите са 8кв ,усилвателя е подходящ за суб-а. ....

Усилвателя е слаб за суб по принцип , не си писал какъв е твоя суб все пак :) . Както ти писах на ЛС усилвателчето е средно ниво като изработка от една страна ,а от друга не може да е повече от 2x100W (но това е оптимистично) - става за среди и високи , но не и за бас . Това защо грее от едната страна : може да има куп хипотези - от неправилно управление на MOSFET-ите в едното рамо на захранването , до направилно настроен ток на покой в единия канал на усилвателя . Не знам колко пари си дал за усилвателя
... а не съм броил малко пари за него...
, но ми е интересно ?

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Пет 06 апр 2012 12:03

150лв броих за него ,което за моя бюджет не е малко да речем :) Басчето е един най-обикновен Pioneer 257D2 .Усилвателя съм го купувал от www.ljclub.net и там уш е мерен :

http://www.hifi-pictures.net/base-car-a ... 0X/amp.htm

2 х 100 вата RMS на 4 ома
1 х 320 вата RMS на 4 ома (bridge)

а пък и ако е слаб за суб-а ,според мен щеше да го прави само увеличен ,а аз дори не му закачвам кабелите ,камо ли да го напъвам на свирене

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Пет 06 апр 2012 12:46

Gigabyte написа:....
а пък и ако е слаб за суб-а ,според мен щеше да го прави само увеличен ,а аз дори не му закачвам кабелите ,камо ли да го напъвам на свирене

По това няма спор !
Иначе какво , мога да ти предложа да го пускаш по Реката и като мине Свищов да ми звъннеш да съм готов да излизам да чакам на пристанището mhihi !
Защо не помолиш Цецо (ljclub.net) да до погледне ?

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Пет 06 апр 2012 17:23

Говорих с Цецо ,но ми каза че няма време за неговите усилватели камо ли за клеинтски. Това ме вкара в шаха и се отказах да се разправям.. Аз какъв ли съм ,не знам сигурно лукова глава ,не клиент :)

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 06 апр 2012 20:53

milmar вече ти предложи да го погледне ;)

tufataspl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tufataspl » Съб 07 апр 2012 19:06

Как разбрахте че е слаб, без проблем с това което се вижда може да изкарва и над 400 вата в мост. Това малко ли е за бас?
Вероятно имаш пробили мосфети в захранването отново щом са сменени само някои. Желателно е да се сменят всичките когато се сменят. Преди това трябва да се погне задължително какви импулси стигат до тях и с каква синода.
От равнени ин и аут чинчове никога не може да изгори.
Ако толкова няма кой да ти го направи, пращай го насам.

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Съб 07 апр 2012 21:33

tufataspl написа:Как разбрахте че е слаб, без проблем с това което се вижда може да изкарва и над 400 вата в мост. Това малко ли е за бас?
Вероятно имаш пробили мосфети в захранването отново щом са сменени само някои. Желателно е да се сменят всичките когато се сменят. Преди това трябва да се погне задължително какви импулси стигат до тях и с каква синода.
От равнени ин и аут чинчове никога не може да изгори.
Ако толкова няма кой да ти го направи, пращай го насам.

Почерка на колегата отгоре ми е познат отнякъде :) !
Понеже въпроса "как позна ..." за ватовете на усилвателя бяха вероятно към мен -> ами от опит :да: !
Единственото (от това което се вижда на снимката) , което вдъхва доверие е габарита на ферита , но както и да е , моята кристална топка показа това , това и написах .

tufataspl
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tufataspl » Нед 08 апр 2012 11:45

[quote="milmar"]
Почерка на колегата отгоре ми е познат отнякъде :) !
...quote]
И не само почерка, ако ме видиш ще ме познаеш :mrgreen:

Потребителски аватар
Gigabyte

Мнениеот Gigabyte » Чет 19 апр 2012 20:34

Преди седмица бях го дал на друг майстор да го прегледа. Той днеска пък ми каза ,че според него грее ,защото транзисторите ,които другия майстор е сменил не са такива каквито трябва да са за усилвателя. Той излиза от завода с TIP36C ,на миналия ремонт ми дадоха уш някъв заместител BD250C и тогава уш нямаше проблеми. Сега взех пак такива направо ,ама греда. Дали може да е от това и дали да не купя да сменя всички транзистори TIP36C? По някои сайтове ги дават заместими ,в други ги дават различни параметри... знам ли и аз вече?

А също гледам ,че IRFZ44 има различни модели като IRFZ44N ,IRFZ44B ,дали и тук не са ми дали неправилния и пак от това да пропада работата..

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Чет 19 апр 2012 23:28

Разгледах описанието на биполярните транзистори , напълно заменяеми са според мен . MOSFET-тите са традиционни , 99% процента от усилвателите са с тях , макар че отдавна не са най-доброто на пазара :D . Ако буквата не е F или I (изолиран корпус) - няма проблем , стават !

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”