Въпрос за аудио в Golf 4

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
maniac_55
Автомобил: A4 8E5 TDI
Двигател:

Въпрос за аудио в Golf 4

Мнениеот maniac_55 » Съб 23 фев 2013 20:34

Здравейте колеги. :smile Въпросът ми е, до колко ще има промяна в качеството на звука, ако сменя говорителите на предните врати (и евентуално на задните+пищялките) с някои от новите модели на HERTZ примерно. Защото, при последното махане на кората и разглабяне на вратата, видях че говорителят е оригиналният PHILIPS, седящ там вероятно от далечната 1999 година, а за толкова време, на всеки що-годе разбиращ от аудио е ясно, че за такъв период един говорител е изгубил електро-акустичните си качества в определена степен.
Проблемът е там, че при нормална сила на звука, просто не усещам бас. А при увеличаване почти на max (не напълно) се появява пръщене. И точно за това, преди месеци се замислих дали да не слагам субуфер, който да компенсира липсата на бас, но така и още не съм сложил. А пък като се замисля на моменти изобщо не съм за субуфер, защото доста често ползвам багажника, а и не рядко напълнен догоре и ще настанат едни постоянни размествания... И общо взето, варианта с нови по-добри говорители за мен е по-удачен, но дали разликата ще бъде осезаема?

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Re: Въпрос за аудио в Golf 4

Мнениеот achodemo » Нед 24 фев 2013 0:50

Дори и само предните да смениш , ефекта е Огромен !!
Старите филипси са добри , но с годините гофрите на мембраните им са накъсани и за това пръщят и не могат да ти дадът никакъв бас.
Херц-овете свирят доста прелично за цената си , няма да съжеляваш ! Успех .

Потребителски аватар
maniac_55
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Нед 24 фев 2013 10:46

ОК, а знаеш ли колко точно е RMS мощността на оригиналните PHILIPS-и, за да знам какви да търся? Даже новите мисля да са малко по-мощни от оригиналните, за да има запас и при по-високи децибели да не се появява пръщене. Все пак, оригиналният касетофон, който беше преди е една идея по-маломощен от сегашното SONY :icon_lol .

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 24 фев 2013 10:55

"ПрЪщенето" се получава, когато усилвателят, с който захранваш говорителите е на границата на възможностите на захранването си и започва да криви.
При по-мощен усилвател от говорителите обикновено те се товарят по-сериозно и или удрят намотката на бобината или се разтопява лака на бобината и се повреждат.
Мощността на сегашното ти радио не е повече от 18 вата на канал, с всичките кривежи, които се случват на тази мощност.
Сякаш всички говорители, които ще намериш ще бъдат с по-голяма мощност. Така че си ОК.
Относно какви точно да си купиш сам можеш да видиш, че всеки производител, включително Hertz, има 16,5 см комплекти на различни цени, според класа на говорителите.
Сам се сещаш, че колкото по-висока цена, толкова по-хубаво.
В твоя случай ако имаш възможност вземи модела, който започва с E в името си.ESK165 по-точно, но преди да ги вземеш погледни размера на пищялката дали ще пасне на колата или се консултирай с някой, който монтира говорители.

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Нед 24 фев 2013 12:33

maniac_55 написа:ОК, а знаеш ли колко точно е RMS мощността на оригиналните PHILIPS-и, за да знам какви да търся? Даже новите мисля да са малко по-мощни от оригиналните, за да има запас и при по-високи децибели да не се появява пръщене. Все пак, оригиналният касетофон, който беше преди е една идея по-маломощен от сегашното SONY :icon_lol .

Филипсите са 20W на 4 ома . Не забрявай ,че освен новите говорители ще ти трябват монтажни гривни за тях http://www.aval-bg.com/car-audio/audio-accessories/adaptori-za-govoriteli/adaptori-za-16-5sm-za-vw--seat! Пищялките на Херц пасват на мястото на фабричните .

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 24 фев 2013 14:27

achodemo написа:Пищялките на Херц пасват на мястото на фабричните .

На новия модел ESK видях, че пищялката е с увеличен диаметър, затова не съм сигурен дали ще паснат.
Старите пасват.

Потребителски аватар
maniac_55
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Вто 26 фев 2013 14:00

Добре, а по отношение на монтирането, не е ли просто махане на старите и слагане на новите говорители (и на гривните), т.е. работа само с винтовете, както и запояване на кабелите? И каква ще е разликата, ако ми ги монтира някой 'монтажник' на говорители? А и този crossover, т.е. филтъра, който върви със ESK165 къде се поставя ?

Последна промяна от maniac_55 на Съб 02 мар 2013 16:25, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 26 фев 2013 14:43

Старите са занитени за ламарината зад кората. Сваля се цялата кора, разпробиват се нитовете и се махат старите говорители. После монтираш адапторните рингове и на тях монтираш новите.

Потребителски аватар
maniac_55
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Нед 17 мар 2013 17:13

Така, от коментарите до тук ми стана ясно, че вероятно няма да мога сам да си монтирам кадърно новите басови говорители + пищялките + кросоувъра към тях. И въпросът е има ли някой от форума, който се занимава с монтаж на CAR-AUDIО в София ?

Последна промяна от maniac_55 на Нед 17 мар 2013 23:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Нед 17 мар 2013 17:40

Колегата над теб :mrgreen

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Нед 17 мар 2013 18:13

Аз за съжаление нямам време моята кола да довърша :icon_sad след като сътворих това в аудиото се оказа, че китайските 13cm фланци са по-малки от колкото трябва и трябва да се позпилят за да не опира мембраната на говорителя в тях.
Изображение

Успях да оправя само едната врата, а другата чака вече 4 месеца :banghead :banghead :banghead :redface :redface :redface

Потребителски аватар
maniac_55
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Съб 30 мар 2013 16:40

И какъв звук вадят hertz-овете ? Най-важното за мен е да имат що годе плътен бас и ясни високи. Каква е разликата спрямо предишните ти говорители и на какъв receiver ги слушаш (каква марка) ?

EDIT:

А някой пазарувал ли е от тези - http://www.aval-bg.com/ ? Съдейки по каталога в сайта, имат доста голямо разнообразие от говорители на HERTZ (и не само). Даже предлагат и монтаж. Мнение? :wink

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”