Помогнете да взема решение (басчета)!!!!

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Вто 27 сеп 2005 10:46

prj57 написа:...каква е разликата между МЕХАНИЧНО и ЛИНЕЙНО движение на един бас......

Демек питаш каква е разликата между максималния и линейния ход на мембраната на говорителя - максималния е ясен - той е толкова голям, колкото позволяват гънката и трептилката на мембраната да се 'разклати'. Линейният ти определя до какъв ход движението на мембраната ти е линейно спрямо подаденото напрежение (то всъщност говорителят се управлява с ток, ама това вече е друга тема), демек до какво отклонение говорителят ти 'свири' (нататък вече 'гъгне', щото ти си му подал сигнал с мощност, която той не може да 'изсвири', щото мембраната ти излиза от линейния ход и ти вкарва купища нечетни хармоници - просто 'отрязва' сигнала). Линейния ход (грубо) ти се определя от дължината на бобината на говорителя и височината на полюсната наставка и се смята така (пак сравнително грубо) - дължината на бобината минус височината на полюсната наставка, и този резултат делиш на две.

п.с. колкото до говорителя - вземи си пийрлес xls 12 и забрави за останалите - ти ще го слушаш, няма да го гледаш. Още повече, че при теб може би ще могат да ти го доставят от madisound за 2/3 от парите, на които е тук. 4 омов е, няма 2 бобини, но той просто свири, а не гъгне. btw, досега не съм чул читав бас в кола.

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Вто 27 сеп 2005 19:05

Zmej, аз целя два заека с един куршум.....хем хубав хем мощен.....

За кво ми е някой да ми го доставя при мен, да си го гледам или.... :wink:

Мене ми трябва за БГ, а тоя Audiobahn e прекрасен, 1100W RMS, никек, хром.....кво повече да искаш :lol:

Потребителски аватар
zmej
Контакти:

Мнениеот zmej » Сря 28 сеп 2005 12:13

Не се лъжи по мощността, това е най-неясния параметър на говорителя - много зависи от конструкцията. Плюс това, че евентуално може да ги издържи тези 'ватове' за 10-20ms, не значи, че ще ги свири :wink:
И хром и никел за говорител ти не 'требват' - гледай шасито да е здраво и безрезонансно (а не някое 'тенеке'), мембраната да е лека и твърда (да не се гъне), гънката да е по-мека и да позволява голям ход (това принципно, иначе автомобилните са с по-твърди окачвания за да намалят Vas, ама с това се качва яко резонансната и още много пъти изкривяванията)... Като ги гледам тия аудиобани, повече ми мязат на нещо, което държи да те шашне с вид, а не със звук... Всъщност най-добре ги чуй, ако можеш...
И бягай далече от пластмасата... :wink:
Успех! :D

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Сря 28 сеп 2005 19:13

Абе приятелю, според тебе тия субове струват ли ти се пластмасови..... :wink:

AWES12P тежи около 8 кила тва как го виждаш....

Две намотки по 5.6см (височина ли, дебелина ли там как го гледаш) всяка
MAX 2200W дай му 60% загуба и има поне едно 800W RMS.... конструкцията е алуминий мисля (diecast) за здравина и е доста способен, не мога да гу чуя но мога да видя и д прочета много тестове и сравнения с други субове.... :wink:

Един пич пишеше че го е заервал и дава някъде към 1024W RMS което е достатъчно бих казал....

Потребителски аватар
zmej
Контакти:

Мнениеот zmej » Чет 29 сеп 2005 12:21

Под 'пластмаса' имам предвид пластмасова мембрана :lol:

И пак ти казвам - не гледай мощността, тя не е критерий за нищо сама по себе си. Колкото до 1024-те вати RMS - може и да може да ги държи, но ти гарантирам, че няма да ги свири в каквато и да е кутия (освен ако окачването не му е 'дървено' //тук имам предвид супер твърдо// или BL e прекалено малко). Виж как му е чувствителността... :roll:

В крайна сметка сам си решаваш какво да си купиш, но пак ти казвам - ако можеш, иди и чуй и ако ти хареса - тогава взимай. Ако го вземеш на 'сляпо', все едно си купуваш кола, за която някои 'разправят', че била много добра...

Успех! :D

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Чет 29 сеп 2005 18:48

Какво е BL?

Иначе чувствителността на AWES12P е от 18Hz - 500HZ, строго в ниските....

Потребителски аватар
zmej
Контакти:

Мнениеот zmej » Съб 01 окт 2005 11:20

BL ти е константа от параметрите на говорителя, която ти определя, грубо казано, 'силата' на магнитната система в комбинация с бобината на трептящата система. A чувствителността на говорителя се мери в dB/w/m и ти определя ефективността на говорителя... Имаш ли параметрите на аудиобаните? Ама дай да минем на лични, а?

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Съб 01 окт 2005 16:38

Пак не стоплих какво е BL.... :cry:

чувствителността на AWES12P на една бубина на отделно връзване е 81.34DB - 1W SPL и 84.81DB - 2.83V SPL

На паралелно връзване двете бубини - 84.35DB - 1W SPL и 92DB - 2.83V SPL

Виж какво направих с Bass Box-a: Портната кутия с VB 56.63Л и Тоален обем 70.59 Л.... 1 порт (прав) с размери 101.6мм на 279.9мм

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
eViL
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот eViL » Пон 03 окт 2005 6:25

Змея е прав. Аз на твое място бих взел Infinity Kappa Perfect 12.1 350 RMS истински и 96db :twisted:
Аз съм с такъв. :D

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Пон 03 окт 2005 23:17

Не ми харесва Infinity-то..... а пък имам големи планове за цялостното узвучение, сега правя сметка да преуборудвам почти всичко в колата....

Цветомузика, плексиглас много..... и така.... :wink:

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”