:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Има ли нужда от вата?!

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Сря 05 яну 2005 12:23

Ауууууу WDW!!!!! Престани вече с твойте закони, че ме дразниш! Стига си заблуждавал хората с твойте изказвания!!! Мога да ти доведа хора, които разбират доста повече от теб да ти обяснят за ефекта на ватата!! Но понеже и аз явно знам повече от теб ще ти обясня!
Първо...затворен или отворен обем няма никакво значение!! Второ - функция на ватата - забавя въздуха вътре в колоната и по-този начин все едно си направил обема малко по-голям. При сто 100% запълване с вата (мога да ти кажа по колко грама на литър) ефекът е като 10% по-голям обем...което при ЗАТВОРЕН обем не влияе почти никак на характеристиката на говорителя!!! Можеш да видиш разликата само на програмата на пц-то ти! Всички други глупости за "по-мек" звук и дрън дрън нямат нищо общо за ватата!!! Айде със здраве и сори за резкия тон, но не търпя да ми говорят, че съм чул и недочул от някъде...

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Сря 05 яну 2005 12:50

Аааа и понеже се присетих за твойте затворени обеми!! Ще ти кажа, че има доста по-голям резон да сложиш вата в бас рефлексна колона (говорим за домашни колони, а на за субуфър, където пак повтарям ватата няма почти никакво значение, освен ако не натъпкаш вътре като за световното). Та при бас рефлекса се слага вата, за да подтисне пораждащите се стоящи вълни (говорим за честоти над 400 херца примерно), които иначе могат да излизат навън през порта...и затова поне доколкото аз съм виждал на качествените домашни колони с бас рефлекс задължително им слагат вата...но както казах темата ни е за субуфъри!! Затова вместо да се дивиш чети внимателно!!!

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Чет 06 яну 2005 2:42

mad_doctor, Не се дразни толкова,а чети повечко !!! С теб няма да постигнем консенсус май !!! Ще ти разкажа пък ти ми кажи (аргументирано), с кое не си съгласен !!!!

Всеки един басов говорител излъчва две звукови вълни-предна и задна,дефазирани една спрямо друга на 180 градуса !!! И когато тези две вълни се сумират геометрично те взаймно се "унищожават" или нулират !! Та затова като слушаш такъв говорител навън ти се струва все едно някой му е "изял" басовете !!!
Идеята на кутията е следната: Или да унищожиш(премахнеш)задната звукова вълна или да я дефазираш и тя да стане с полярността на предната!!! Именно това прави затвореният обем "премхава" задната вълна и се чува само предната !!!! Ето тук идва задачата на изолиращата вата,тя допълнително поема енергията на въпросната вълна!! Тя и кутията сама по себе си е достатъчна,но пък когато нямаш вата се създава налягане от въздуха върху мембраната на говорителя и по този начин си прибавяш допълнителни нелинейни изкривявания,които и без това в този елемент са най-големи !!!
===И другият вариант е добре известните бас рефлектори!!Чрез тях се осигурява фазоинвертирането на задната зв.вълна и поочередното и сумиране с предната !!! По-този начин имаш два пъти по-голяма амплитуда на нискочестотният сигнал или казано иначе по-яки Басове!!!! Но много често хората си мислят,че като направиш една дупка отпред на колоната и си готов,а ефекта е обратен !!!! Бас рефлекторите се смятат много трудно и качествено изпълнение е рядкост !!! За това аз лично предпочитам затворен обем !!! :idea:

Кажи ми с кое не си съгласен !!! Готов съм да дискутираме !!
Все пак сме сериозни хора и не бива да се доверявама на "градският фолклор" относно говорителите,а и да създаваме такъв не бива !!!
А ако все пак си останеш Тома неверни съм готов да те заведа в лабораторията и да направим необходимите замервания с апратурата и да се убедиш сам !!!!! Ако и тогава си останеш Томата ти ще черпиш Бирите !! А пък аз когато трябва мога да нося на бири ..... :wink:

Хайде със здраве и от мен !!!

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Чет 06 яну 2005 13:05

Оооохххх просто ми писна да споря с теб и твойте закони за ватата и тн.!! Ако искаш мери си в лаборатория или където искаш! Повтарям - за един subwoofer въобще не е неободимо да се запълва с вата! ЕВЕНТУАЛНО може да се облицоват вътрешните стени с нещо, което да поглъща генерираните от говорителя стоящи вълни при по-високи честоти и по този начин да се предодвратят пикове или спадове в характеристиката на колоната и теоритично ще се намалят нелинейните изкривявания.
След това да кажем, че при затворения обем, да се унищожат двете вълни си е направо невъзможно освен ако не направиш колоната един голям куб и не сложиш говорителя точно с средата. Защо това е така няма да обяснявам мисля че трябва да знаеш...другият начин да се цитирам "изяде" баса е да сложиш в един обем два говорителя и да ги свържеш в протвофаза - тогава ще се убият двете вътрешни вълни.
Нали това му в хубавото на затворения обем - когато мембраната патува назад, тя компресира затворения въздух в обема, а той стремейки се да изравни налягането с атмосферното връща мембраната обратно в изходно положение..когато мембраната патува напред налягането на въздуха вътре намалява. Хубавото е, че по този начин въздухът вътре служи като допълнително "окачване" на говорителя и по този начин мембраната се движи изключително точно и следоватено затвореният обем има по-малки изкривявания..освен това пак поради този въздух затворената колона има много по-добър power handling, защото въздухът вътре не позволява бобината да превиши линейния си ход. И така нататук, и така нататък...
Както казах в предишния пост, ватата има смисъл при качествени домашни колони, които ще се евентуално дву или трилетови...там поради по-високите честоти и повечето говорители (няма да ти обяснявам за зависимост между честота и дължина на вълната, защото според мен от сън да те събудят трябва да го знаеш:) ) възникването на такива стоящи вълни е доста по-реално.
Ще продължа и за създаването на налягане върху мембраната на говрителя - точно това обясних за ватата - като натъпчеш вътре движението на въздуха се забавя и разбира се налягането върху мембраната евентуално отслабва (кавам евентуално, защотото разликата е минимална). Това, за което говориш може да е в сила при евентуално много малък обем и мощен говорител..но обикновено субуфърите са пригодени за тези налягания, мембраните им са доста твърди и не ми се вярва да се получат такива изкривявания, които да забележиш..като знаеш при ниските честоти допустимото ниво на нелинейни изкривявания е по-високо...изкривяванията зависят също от материалът, от който е изработена мембраната...при полипропилена мисля знаеш, какви пикове се получават в характеристиката на говорителя и как трябва да се свързва допълнителна верига, за да ги убива. И така нататък...
Идеята е, че говорим за практика, а не за теория...на теория с вата изкривяванията ще са по-малки, но на практика в багажника на колата няма да забележиш нищо! А да се изяде баса...ами честно казано това е смешно :) Ще ти донеса няколко бас каси с качествени говорители от Visaton, Peerless и тн.. без вата...да видиш как се е "изял" баса :)

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Чет 06 яну 2005 20:19

СТРАХОТАН СПОР КОЛЕГИ!!! bowdown
-Ей за тва ви обичам! :wink: "Отговорихте" ми на много въпроси и ми
дадохте поводи за размисли на кого га вярвам и на кого не - надявам
се да се намери арбитър, който да каже кой крив, кой прав, кой на булката брат. spam :deal :wink:

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Чет 06 яну 2005 20:53

Абе на мен още много неща ми хрумнаха, ама сега ме мързи да пиша, а пък и нямам време :) Но едно от нещата е, че ние тук хубаво си спорим, а колегата каза, че си е взел туба (цилиндър)...та значи като говорехме за изкривявания породени от резонанси, стоящи вълни и тн. те хората за това ги правят тези цилиндри и прочие, защото тогава се намаляват вътрешните отражения и въобще пораждането на стоящи вълни (поради цилиндричната форма) и това според мен още повече обезсмисля спора дали е нужна вата в конкретния случай или не :) Ако баса ще свири и по-високи честоти (над 100 херца) тогава е хубаво отвътре стените да се облицоват с нещо, за поглъщане, но да се пълни тубата с вата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са си пълни глупости :) Айде стига толкоз, като ми дойде музата ще продължа :)

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Пет 07 яну 2005 1:39

Не знам кой и откъде ти е вкарал това понятие за "стоящите вълни",което използваш навсякъде за щял;о и нещяло с причина и без причина !!!
Казах ти чети повечко,но сега ще добавя и внимателно !!!
За "изядения" бас говорех когато слушаш само говорителя без никакво озвучително тяло!!!
Домашните дву и трилентови колони,които споменаваш останалите говорители изобщо (или почти изобщо) не ги вълнува какво се случва вътре в обема,т.к. ако си забелязал те отзад са затворени и звуковите вълни не им влияят!!! Така,че ватата е необходима и никой нямаше да си прави труда да я поставя ако резултатите бяха "незабележими" както казваш !!! Особено актуална е за автомобилни изпълнения,т.к. там обема ти е ограничен и самата конструкция не може да бъде неограничено масивна!!!
Споменаваш някъде за идеален куб, а и нещо за цилиндър ???
Дай да уточним все пак коя е идеалната форма за озвучителното тяло !!!!????
Като цяло виждам,че имаш напредък и бих могъл да се съглася с някои от аргументите ти, но все пак доста бъркаш и преплиташ терминологията и в очите на непотготвения изглежда голяма работа,но на мъничко позапознатите звучат смешно !!!!

Убеждавам се,че ще драпаш със зъби и нокти само и само да не почерпиш по една бира и да кажеш - добре прав си !!!!!

Хайде Дерзай !!!! :wink:

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Пет 07 яну 2005 12:01

Ооохх сега незнам откъде да започна!! Много ме мързи да пиша, но просто немога да се сдържа!! Понеже говорим за автомобилни субуфъри ще почна с това защо ватата там може да е актуална (макар че практика е просто да се облицоват вътрешните стени, както споменах по-горе). Та както знаеш основният проблем в автомобила е мястото...колкото по-малък обем толкоз по-добре! Затова се измислят специални говорители с по-малък еквивалентен обем (Vas) и въобще с така подбрани параметри, че да свири добре в малък обем. Другият начин да се спести малко местенце е, обемът да се запълни с вата като по-този начин се изглажда малко характеристиката и ефектът е като че обемът е малко по-голям..това се прави също защото много от вътрешния обем се губи от самия говорител (даа и той трябва да се взима предвид като се смята обема) и от различните укрепвания на колоната отвътре (разбирай допълнителни летвички, трупчета и тн.).
Такааа сега да дам един пример за образуване на СТОЯЩА вълна и как тя се отразява на характеристиката на озвучителното тяло (защото според мен тези вълни са основната причина някои озвучителни тела да звучат ужасно) и оттам ще премина и към ако не идеалната, то към по-добрата форма за озвучително тяло :) (абе аз все си мисля, че стоящи и бягащи вълни трябва да си учил).
Първо ще ти дам пример с една проста стая където си слушаш музиката (защото мисля знаеш колко е важно разположението на озвучителните тела в помещението..и защо ли :P )
Понеже явно не си спомняш нищо за стоящите вълни или неможеш да го свържеш с настоящия случай ще обясня...говорителят излъчва (примерно) една вълна, която стига до стената на помещението и разбира се се отразява. Излъчената и отразената вълна може да интерферират (сега за интерференция да обяснявам ли?) и какво се получава? В определени точки пиковете или пропаданията (или както ни учеха едно време гребени и долове хихи) на двете вълни пристигат едновременно и разбира се се усилват. В други точки обаче един пик винаги се засича с едно пропадане и взаимно се угасяват и тези точки на гасене винаги остават неподвижни във времето - оттам и името на вълната. При разположението на говорителите в стаята се цели намаляване на ефекта от стоящите вълни (слагане на прегради, поглъщащи повърхности и тн.) а какъв е ефекта? Ами сигурно си чувал в празно помещение с голи стени какво думкане и бумкане се получава...защото благодарение на стоящите вълни едни честоти се увеличават, други се гасят и се получават големи неравномерности в характеристиката като цяло.
Сега да пренесем същия пример вътре в колоната...там също имаме голи стени и в зависимост от формата, сътонощението на стените пак могат да се породят такива стоящи вълни...затова се слага вата или се облицоват стените с нещо, което ще поглъща вълните и няма да им дава да се отразяват..друг метод е вътре да се слагат разни прегради, за да пречупват тези вълни или чисто и просто да направим един обем, който е или цилиндър или доколкото си спомням (не съм сигурен, поправи ме) идеалната форма е сфера или нещо с елипсовидни стени...но както знаем за у дома такива форми малко не вървят макар че има много hi-end колони с елипсовидни стени и тн...
Сега обратно към субуфърите - ще дам пример със системите за домашно кино, които имат мижави субуфъри, които -
1. - са направени от много тъник материал (рядко достига 16 мм дебелина)
2. - нямат филтър или имат некачествен филтър, които реже едва 6 децибела на октава (въпреки, че от dvd-то уж пуска само нискочестотен сигнал е хубаво да има и филтър на самия субуфър).
3. - Какво се полуава? Понеже тези субуфъри са пригодени да свирят доста високи честоти (до 200 херца и нагоре) може от разни втори и трети хармоници вътре в обема да се породят стоящи вълни и понеже повечето са с бас рефлекс всички тези неравномерности, усливания и затихвания могат да излизат през порта и се получава нечовешки думкащ звук, който няма нищо общо с оргинала.
А при обикновен субуфър защо казвах, че неможе да се появаят такива вълни...защото той свири примерно до 100 херца, а за да се появи стояща вълна какви условия трябва да има? Значи разстоянието между две съседни точки (виж по-горе) трябва да е половината от дължината на вълната на дадената честота, на която ще възникне вълната..е сега малко зависимости :) Да речем, че честотата е 100 херца - колко е дължната на вълната? За да не смятате - около 3 метра и половина грубо :) Еее незнам каква трябва да е тази колона :)
И последно се сетих за домашните 3 лентови колони :) Знчаи какво имах предвид - в тези колони обикновено басовия говирител свири доста по-високи честоти - да речем до 1 килохерц, може и повече; освен това не съм съгласен, че всички средночестотни говорители са със затворен обем..обикновено се слагат мидбасове, които си изглеждат като съвсен нормален говорител; пищялката не я смятане..
е сега изчисли до да речем 3-4 килохерца дали немогат да възникнат стоящи вълни вътре :)

Ами това беше засега..WDW надявам се да съм се изяснил :)

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Пет 07 яну 2005 23:34

Уважих те !!!! Така да знаеш, изчетох всичко докрай :wink: ,но честно казано ти загубих нишката.... Нека да бъдем конкретни и кратки за да завършим тезата си в тази епоха..... :lol:
Да, идеалният обем е СФЕРАТА , след него е цилиндърът и т.н. !!!!
След още няколко поста и изцяло ще дойдеш до това,което аз казвам само,че формулирано с други думи !!! Виждам,че не си наясно с това понятие стоящи вълни!Но по-нататък е безпредметно да дълбаем!!Надявам се повечето от непросветените читатели да си извлечат полезна информация за себе си от нашите полемики!!
Спомена нещо за ДВД-та,но за сега поне аз не съм продавал такива,които имат басрефлектор(дупка да,но не и басрефлектор)!!!! По-квалитетните ни модели си имат и вата !!!

До следващата тема !!!! :wink:

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Съб 08 яну 2005 1:22

Ей хич не сте честни. Сега в главата ми е такава каша че не знам как ше се оправи.

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Съб 08 яну 2005 1:27

Оххх нямам сили повече да обяснявам! :) След тоя километричен пост кой каквото разбрал, разбрал :) Аз съм си напълно наясно (тез вълни колко съм ги чоплил ехеее), но явно немога да ти го обясня :) Както и да е препоръчвам ти да прочетеш нещо по темата, но твоя работа :)
А за двд-тата си напълно прав...повече субуфъри на "системите за домашно кино" имат само някакъв отвор, който симулира бас рефлектор, но общо взето е повече за дизайн (хехе за свиренето няма да говоря)..все пак съм попадал на няколко модела (примерно на BOSE пфуу нямам о с две точки или Yamaha, при които порта си е същински фазоинвертор да не повярва човек).
И така накратко - законът на ватата е мит, така че ако сте забравили да сложите вата не си хвърляйте субуфъра на боклука :) Това, разбира се, е мое мнение :)

End of story :)

Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Мнениеот Vento » Съб 08 яну 2005 13:08

Ми много ясно бе, mad_doctor! Аз откога се отказах да му обяснявам - няколко човека, дето разбират му казаха, че в случая с вата или без НЯМА разлика, ама той си знае неговото (особено със закона ни закопа! :deal :banghead: ). Ако ще и памперси да слага, какво ти пука! Да се спасява, много мразя дървени философи :x ... Накълвали се с теория и вече велики gruebel , а не направили и 1 свястна музика! hmmmm

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Чет 20 яну 2005 14:17

Хехе, кефя ви се как се дърляте. Като стар хайфист ще ви кажа, че звукопоглъщащ материал се слага на озвучителни тела и със затворен обем, и с фазоинвертор (т.нар. басрефлекс), и с пасивна мемрбана, но не изцяло, а се лепи само по стените, и има отношение точно към ниските честоти. Ако някой много се интересува мога да ви го обясня и научно защо, ама бая писане трябва. За съмняващите се ще кажа само какво направих аз с моите фабрични говорители в предните врати - намерих си парче дунапрен 2 см. дебел, изрязах го по формата на дупките, в средата му направих отвор за магнита, надянах го върху говорителите, затворих и елате да видите какъв бас извадиха :lol: Пробвайте и ще видите. :wink:

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Пет 21 яну 2005 13:36

Ако изчетеш мойте излияния ще видиш, че точно това и аз казвам...да се облицоват само стените (както и правя на практика).

Потребителски аватар
icemenn
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icemenn » Сря 08 окт 2008 12:31

колега първо пробвай без вата и ако ти звучи много дървено и твърдо опитай с вата...и им пиши на колегите за да мирясат.мисля че спорят напразно в почти всички случаи има разлика с вата и без макар и малка понякога.при цилиндрите ватата сложена на задната стена само оказва влияние и то е доста малка...така че по слух се ориентирай.А при кутиите с правоъгилна форма и т.нар. куб ватата оказва доста по голямо влияние.правил съм доста опити и сам и в авала и с др колеги.Има разлика наистина.Като чели ватата обира изкривяванията на баса в високите честотои за които не са пригодени говорителите ни + тва има ефект който омекотява баса.(не звучи толкова твърдо все едно чукаш с един чук по дърво а някака си по готино)и още един ефект прави баса по продължителен (специално за кутии с бас рефлектор важи нямам наблюдения върху затворения обем)но съм твърдо за вата залепена хубаво за стените на куб-а и задната стена на цилиндъра.направих един проект върху мойта кола.предсои облицоване.чудех се дали да снимам как я сглобява и т.н. или само крайния резултат(може дане ми повярвате че е правено в бг :lol: )

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”