Смяна тонколони в Пасат Б5

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: смяна тон колони в пассата

Мнениеот radi_nrj » Сря 12 ное 2014 16:29

Dagestan написа:можеш ли да кажеш коя от тези системи ще свири с най-прилични ниски честоти?

Не съм правил Толедо като твоето и не мога да кажа. Един и съши говорител в различни врати свири различно особено в ниските.

Dagestan написа:Казаха ми, че ако махна кросовърите на мидбасите ще свирят по-добре, вярно ли е?

Колкото до филтъра на мидбаса, в горното си мнение почти съм ти отговрил. Ще ти скочат средите.

Последна промяна от radi_nrj на Сря 12 ное 2014 16:39, променено общо 3 пъти.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 12 ное 2014 16:34

:th_up

Обаче има и друго, говорителчетата за ВЧ, освен че конструктивно са направени да вадят високите, тяхната намотка е доста по тънка от тази на басовите ВГ-точно за да може да вади тия високи Поради което преминаването на пиковите импулсни токове ще доведе до термично унищожаване на намотката на пищялката. Най простият начин за разделяне на тези пикови токове е чрез галванично такова- а именно кондензатор, пропускащ високите и режещ ниските които носят със себеси голямата мощност. При баса този проблем го няма и може и без бобината. Но ако търсим чист бас, тогава си е наложително да се филтрира и този сигнал.

Моята музика в старият Пасат, която събира прахта в стаята в момента беше уникална, точно защото усилвателя - JBL подаваше към двата канала 2х125 вата филтриран бас от 20 до 500 херца с обща мощност 250 вата говорителят -двуканален Пайнер го поемаше идеално без кривене. Ефекта е че имах чист звук и рядко го усилвах на пълна мощност, защото щях да углушея. Тоест беше безмислено развозването на този товар в багажника ми.
Съседите се оплакваха че като мина под прозорците се чувало на 5 етаж този бас, все едно съм в тях. И разбирасе в колата и около нея нямаше никакво кривене, като при повечето мощни авто музики които съм чувал да ме подминават.
Даже около колата звукът беше съвсем нормален съпроводен с вибрации по купето.
Та за да не разбия тотално кочината и слуха си, когато купих Дизела, музиката отиде да почива.

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Сря 12 ное 2014 17:24

Те пищялките си имат отделни кросовъри - тях не си и помислям да ги махам.

Изолирането на вратите под говорителите какъв ефект има?
извинявам се за невежеството си

Потребителски аватар
ti6ogb
Автомобил: WV Passat Variant TDI 1.9
Двигател: AVF - 2001

Мнениеот ti6ogb » Сря 12 ное 2014 19:51

Мерси за отговорите,кросоувърите съм ги сложил така или иначе засега няма да ги махам,просто питах дали може и без тях.Но не съм очаквал такава подробна техническа обосновка на въпроса,за което се извинявам че не разбирам толкова много. :bowdown :love.vwclub

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Сря 12 ное 2014 22:26

Dagestan написа:Изолирането на вратите под говорителите какъв ефект има?
извинявам се за невежеството си

При битумна изолация трябва да се подобри баса защото резонанса на ламарината ще слезе по-надолу.

Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passenger » Пон 16 фев 2015 15:36

ivo_vn написа:
ti6ogb написа:Колеги,единственото което ми хрумна бе да махна с клещите стърчащата пластмаса извън говорителя.След което при слагане на кората гумените пръстен сам се подви навътре.Но без тази операция просто НЕ СТАВА.Незнам защо като пречи ,защо се изработват по този начин.

Колега, не разбрах пластмасата от самия адаптор ли махна? :gruebel
Изображение

Отворих наново вратите, понеже първия път махнах гумените уплътнения, отчупих пластмасовите ръбове с клещи и всичко си дойде на мястото. Корите се слагат без проблем.

lyusiendimov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyusiendimov » Вто 19 май 2015 9:10

Колеги, привет! Вече и аз съм част от Volkswagen Group :biggrin Първото нещо, което искам да променя в моя пасат Б5 са говорителите! Бихте ли ми препоръчали някакви говорители, които са надеждни и не изискват допълнителни монтирания. Какво имам предвид? Понеже въобще не съм запознат с аудио техниката като цяло в колата и не мога сам да измайсторя нещо, търся такива колони, които просто да заменя със старите. От това, което изчетох до сега, излиза, че всеки,който е сменял говорители, е правил някакви допълнения. Вчера разглобих кората на предна дясна врата и стигнах до нитовете и до там.. Та, ако махна нитовете, после ще мога ли спокойно да си монтирам болчета или да слагам други нитове? Вече толкова ми е омръзнало да слушам продънената музика, че карам със слушалки. Ще Ви помоля за адекватен отговор! Благодаря предварително! :)

ориентирал съм се към тези говорители http://aval-bg.com/2051/Hertz+EV+165.5 , ще има ли проблем с монтирането им ? И дали ще е проблем, че СД-то е с мощност 4х50 вата, а те са по 70?
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 19 май 2015 11:02

Има само едни говорители на Pioneer дето се монтират директно и са излишно скъпи. При всеки случай ще трябва да купиш и пластмасови адаптори. Те се завива с винтове за ламарината (винтовете се завиват на мястото на нитовете). После за адаптора се завива говорителя, ето ги и въпросните адаптори:
http://aval-bg.com/170/%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+16.5%D1%81%D0%BC+VW

Цената е за 2 броя. Има и по-евтини, но за тия гарантирам, че пасват.

За говорителите ако ще сменяш сменяш и ниски и високи. Добър вариант е това:
http://aval-bg.com/22/Hertz+ESK+165L.5

Цената е за 2 баса, 2 филтъра и 2 високи. Може да сменишп само на предните врати.

Колкото до ватовете - нито CD-то ти е 4x50 нито тия говорители са 70W. Не им обръщай внимание много, още на 10W в колата е трудно да се води разговор :mhihi

Потребителски аватар
svere
Автомобил: Passat B5 110++
Двигател: AFN
Контакти:

Мнениеот svere » Чет 30 юли 2015 8:48

Привет колеги !
Когато взех пасата, в предните врати си бяха оригиналните говорители, а в задните бяха монтирани някакви измислени коксиални с малък магнит, без адаптори, директно на ламарината. Звук и качество никакво . Сд- то е алпин 9553 (модела е по спомен). Основно внимание в началото бях обърнал на силовия тунинг. Двигател, спирачна с-ма и т.н. Дойде ред и на музиката. До скоро бях с гореописаната комбинация, като бях добавил един бас пайнер12-ка в багажника. В последствие сложих в 4-те врати двукомпонентна система DLS r6. Вързани са на 6-канален усилвател JBL (4те говорителя +баса на бридж) Свирна прекрасно.
В последно време се замислям да махна баскасата (макар никак да не ми се разделя с нея) и да сложа едни качествени елипси на задната кора(пасата е седан). Ще има ли смисъл от тях? Дали ще заместят до някъде баскасата?

ПС: Сори за словореда и граматиката, но пиша от телефон!!

Последна промяна от svere на Чет 30 юли 2015 10:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 30 юли 2015 9:24

Ако се заиграеш с вратите може да изкараш достатъчно бас от R6-ците, че да минеш и без допълнителни говорители.

Потребителски аватар
svere
Контакти:

Мнениеот svere » Чет 30 юли 2015 11:52

В една друга моя тема ми бяха препоръчали:
http://aval-bg.com/products/category_id/30/%D0%97%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

За по-евтино става и с битумна лента за хидроизолация Флашбанд, битуселф и други такива."
Мисля да пробвам с по-евтините флашбант или битуселф. Къде да ги търся?

Последна промяна от svere на Съб 01 авг 2015 15:02, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Чет 30 юли 2015 11:55

При нас има Flashband и в кварталната железария. Сега може директно, но ако е по-хладно задължително с пистолет за горещ въздух се лепеи. Почисти ламарините преди това.

Отделно за по-добра херметичност между адаптера и ламарината и адаптера и говорителя слагам от тая лента:
http://www.steadygroup.com/bg-1122/%D0%90%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0.html

18лв с ДДС е ролката като режат и на метър срещу 1.80лв. Тя е широка и я цепя по дължина.

Потребителски аватар
svere
Контакти:

Мнениеот svere » Съб 01 авг 2015 15:03

В една друга моя тема ми бяха препоръчали:
http://aval-bg.com/products/category_id/30/%D0%97%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

За по-евтино става и с битумна лента за хидроизолация Флашбанд, битуселф и други такива.

Мисля да пробвам с по-евтините флашбант или битуселф. Къде да ги търся?

Потребителски аватар
Крисчън
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Крисчън » Вто 29 сеп 2015 14:00

Колеги, здравейте!

Въпросчето ми е дали колонки от Ауди А4 - Босетата (не им знам колко са ватовете им - май имаха 40-ватови и 4 омови) ще станат на Пасатчето ми, което е 5.5

Благодаря предварително.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Вто 29 сеп 2015 14:51

И ти колега зададе въпроса си - Един път ! :Mr Green Fun

Брат ми има Ауди А4 и гнездата в предните врати нямат нищо общо с Пасатовите. Отзад понеже е седан, а моята е комби също.

А оттам тая кола комби ли е седан ли с каросерия от тир ли е ???

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”