Избор на CD/USB плеър
Re: Избор на CD/USB плеър!!!
Аз съм с DEH-1700UB и съм доволен.Звукът сега е в пъти по-добър,в сравнение с оригиналното радио.
И Аз купих Пайнера DEH-1700UB.
Колега със сигурност всяко едно от гореспоменатите ще е по добро от оригиналната тенекия която монтират в завода.
Сега ще разбера при ниски и средни мощности интегралният 50 ватов усилвател на базата на метал-оксид семикондуктор транзистор или наричан за краткост- МОСФЕТ е по добър от на Сонито интегралният усилвател.
Колега със сигурност всяко едно от гореспоменатите ще е по добро от оригиналната тенекия която монтират в завода.
Сега ще разбера при ниски и средни мощности интегралният 50 ватов усилвател на базата на метал-оксид семикондуктор транзистор или наричан за краткост- МОСФЕТ е по добър от на Сонито интегралният усилвател.
Тия 50 вата дето ги пише на панела, нали знаеш че не са 50 вата на колоните 

Така също може да се каже
Сега пак прочетох мнението на колегата trv.
Колега, не знам за какво качество говориш спрямо "оригиналната тенекия" и коя е точно тая тенекия, но с напредването на технологиите звукът в колата ти само се влошава.

Сега пак прочетох мнението на колегата trv.
Колега, не знам за какво качество говориш спрямо "оригиналната тенекия" и коя е точно тая тенекия, но с напредването на технологиите звукът в колата ти само се влошава.
- malin.angelov
- Автомобил: vw passat
- Двигател: BMP 07
Колега, като каза оригинална тенекия, с голямо удоволствие ще те кача при мен да те убедя че тази тенекия вади много по качествен саунд от изброените модели.
Моят сет е ГАМА 5 с дигитален чейнджър в жабката ( YATOUR ) оригиналните колони + JBL bass - 200лв всичко!!
От Софията съм, ако някой желае мога да му покажа какво прави тенекията, а и подсветката е най стилна и се връзва с климатроника.

Моят сет е ГАМА 5 с дигитален чейнджър в жабката ( YATOUR ) оригиналните колони + JBL bass - 200лв всичко!!
От Софията съм, ако някой желае мога да му покажа какво прави тенекията, а и подсветката е най стилна и се връзва с климатроника.
malin.angelov написа:Колега, като каза оригинална тенекия, с голямо удоволствие ще те кача при мен да те убедя че тази тенекия вади много по качествен саунд от изброените модели.![]()
![]()
![]()
Колега

Незнам твоята Гама дали не е с по сериозен усилвател и колко канала е, на кой канал си вързал баса и тнт ? Чейнджъра дали не е със собствен краен усилвател, а Гамата да е само предусилвател в този случай ?
Защото тогава нещата са съвсем различни.
А и ти както споменаваш си добавил марков Бас. Макар че Аз пратих да почива точно един JBL от оригиналната му туба, като го заместих с по мощен Пайнер. Просто усилвателят пак JBL/GTO искаше да го свари. А го даваха за този усилвател, но това е друга история.
joromnt,
колега видиш ли Аз съм се занимавал като хоби да правя усилватели. Та правя ралика между Мосфет и обикновен БП тразисторен усилвател. Имам и идея какво е RMS на усилвателя, както и максималната му мощност какво иска да ми каже.
В моята кола с напредването на технологиите и моята намеса звукът и качеството му се подобрява постоянно !
Преди бях привържаник на големите мощности и залагах на JBL и Pioneer. В резултат бях постигнал завидно звуково налягане в колата без никакво кривене. Но щях да углошея- слушах рядко поради което на макс, колата се разкърца и след като пораснах реших че това вече не е за мен и просто качих системата да отлежава в стаята ми-тубата/трапец се оказа доста удобен стол, а и 25 кг. Пайнер в нея и придава доста стабилно положение в пространството.

Та сега вече улегнал, залагам на изчистените звукови системи с нормални мощности.
А при теб колега ако с напредването на технологиите звукът се влошава, трябва да потърсиш проблема в теб конкретно.
Само ще добавя че Мосфет (полевите транзистори) технологията се използва за направа на мощни усилватели, какъвто е случая с моят JBL усилвател. Същата технология се използва и при направата на инверторните заваръчни апарати какъвто е случая с моят инвертор Кенде 200А. Също и при повишаващите инвертори на напрежение !
Все ползват Мосфет транзистори.
Та поради това заложих и сега на Пайнер СД. До сега слушам едно Сони с УСБ и тнт, но реших да го сменя.
Казват че Пайнера имал по добър бас. Аз си обяснявам това с Мосфетовият усилвател в него.
Сонито е добро в средите- нищо впечатляващо. JVC-трагедия.
Всъщност ето още малко инфо по конкретната тема за Авто музиките и МОСФЕТ усилвателите.
MOS няма никакво отношение към изходната мощност. Да, на него може да се направи много мощен усилвател. Та мощността на крайно стъпало зависи единствено от захранващото напрежение. В колите масово се ползват два типа вградени крайни стъпала (имам предвид тези които са вътре в радиото). А именно:
Едностъпално с изходна мощност 5 Вата на канал (може да се обяви за 7 или 10 Вата)
Мостово стъпало с около 20 Вата на канал (сега ги обявяват за 50-55 Вата).
Независимо от елементите вътре нищо не може да бъде "изпържено" над тези мощности при захранване 12-14Волта. Предимството на МОС е в по-добра линейност (по-малки изкривявания) в рамките на зоната без изкривяване. Също така на МОСФЕТ спокойно може да се направи усилвател с честотна лента 10Хц до 100 Килохерца. Според мен отдавна МОСФЕТ трябваше да замени изцяло биполярните транзистори в усилвателите. Обаче при наличието на толкова много евтини готови крайни стъпала, производителите не си образуват нерви да се модернизират. Пък и в ниския клас не е толкова съществено всъщност.
Основната хватката при авто-усилвателите за добиване на по големи реални мощности от един канал е повишаването на захранващото напрежение до необходимите за това стойности чрез инверторни схеми в самият амплифер. Обикновенно напрежение от 48 волта е достатъчно за да се получи изходна мощност от канал до към 150 вата.
MOS няма никакво отношение към изходната мощност. Да, на него може да се направи много мощен усилвател. Та мощността на крайно стъпало зависи единствено от захранващото напрежение. В колите масово се ползват два типа вградени крайни стъпала (имам предвид тези които са вътре в радиото). А именно:
Едностъпално с изходна мощност 5 Вата на канал (може да се обяви за 7 или 10 Вата)
Мостово стъпало с около 20 Вата на канал (сега ги обявяват за 50-55 Вата).
Независимо от елементите вътре нищо не може да бъде "изпържено" над тези мощности при захранване 12-14Волта. Предимството на МОС е в по-добра линейност (по-малки изкривявания) в рамките на зоната без изкривяване. Също така на МОСФЕТ спокойно може да се направи усилвател с честотна лента 10Хц до 100 Килохерца. Според мен отдавна МОСФЕТ трябваше да замени изцяло биполярните транзистори в усилвателите. Обаче при наличието на толкова много евтини готови крайни стъпала, производителите не си образуват нерви да се модернизират. Пък и в ниския клас не е толкова съществено всъщност.
Основната хватката при авто-усилвателите за добиване на по големи реални мощности от един канал е повишаването на захранващото напрежение до необходимите за това стойности чрез инверторни схеми в самият амплифер. Обикновенно напрежение от 48 волта е достатъчно за да се получи изходна мощност от канал до към 150 вата.
- malin.angelov
Здравей колега,
не разбирам толкова от тези неща. Касетофона си е 4 канална гама 5. а тубата е JBL BTX 250 с вграден усилвател. Получи се много готин саунд, аз също не слушам музика много високо но пък държа да бъде качествена.
И все пак ми се иска да ти покажа какво се е получило. Ако си от София драсни едно лично!
не разбирам толкова от тези неща. Касетофона си е 4 канална гама 5. а тубата е JBL BTX 250 с вграден усилвател. Получи се много готин саунд, аз също не слушам музика много високо но пък държа да бъде качествена.

И все пак ми се иска да ти покажа какво се е получило. Ако си от София драсни едно лично!
А, колега с това трябваше да почнеш- че си сложил Активна туба !!!
Ти реално ползваш Гамата за сигнал - предусилвателно. Отделно си навързал на нейните канали лентови говорители които ти вадят основно среди и високи и работата е добре.
С музика-било то домашна или авто трудно можеш да ме впечатлиш. И в нас имам самоделна 4х100 вата с биполярни Трансистори. А и в колат, както споменах преди да стана семеен бях постигнал ефекта- Аз минавам с колата и съседите на 5-8 етаж чуват по добре баса от мен в колата.
И всичко това без инкакво кривене. Много интересно беше че при ниските баси от около 10-16 херца звуковото налягане ми правеше иглички в ушите и усещах че продължителното стоене на този звук не е здравословно. При положение че в баса бяха включени 2х125 вата само от JBL-а. Явно реални. Говорителят Пайнер-двунамотачен 25 кг, притежаващ намотка с дебелина на мостов кабел 2,5 квадрата поемаше идеално тази мощ. Общата левова равностойност на усилвателят и тубата на JBL + баса на Pioneer беше около бон.
Ти реално ползваш Гамата за сигнал - предусилвателно. Отделно си навързал на нейните канали лентови говорители които ти вадят основно среди и високи и работата е добре.
С музика-било то домашна или авто трудно можеш да ме впечатлиш. И в нас имам самоделна 4х100 вата с биполярни Трансистори. А и в колат, както споменах преди да стана семеен бях постигнал ефекта- Аз минавам с колата и съседите на 5-8 етаж чуват по добре баса от мен в колата.

- malin.angelov
Здравей колега,
мерси за отговора. Глегам че разбираш доста, та в една друга тема питах и понеже нямам още отговор да те питам и теб.
Може ли да ми разясниш врътките и копчето от снимката каква роля играят.
Първото е мастер - ясно
Второто си нямам идея :)
Третото - си мисля че е за това в кой диапазон да изкарва звука ( не съм сигурен )
И има едно копче -PHASE - то за какво е ?
Мерси предварително !
мерси за отговора. Глегам че разбираш доста, та в една друга тема питах и понеже нямам още отговор да те питам и теб.
Може ли да ми разясниш врътките и копчето от снимката каква роля играят.
Първото е мастер - ясно
Второто си нямам идея :)
Третото - си мисля че е за това в кой диапазон да изкарва звука ( не съм сигурен )
И има едно копче -PHASE - то за какво е ?
Мерси предварително !

Втората врътка -ако визираш Бас Буста от 0 до 6 децибела е за входното усилване на сигнала в ниските от предусилвателят.
Тоя превключвател пък е ако го сложиш на 180 градуса променяш фазово сигнала на изхода на говорителя спрямо входа на усилвателя.
Казано просто този превключвател служи за обръщане на фазата на субуфера спрямо останалите говорители ако ги има.
Така няма да се получи ефект на неутрализиране на звукът на конкретният говорител спрямо другите.
Пробвай и виж къде свири по добре твоят бас и го остави там. В твоят случай би следвало да е 0/360 градуса.
Или така наречената ревербация. Пофазово изместване на вхобният спрямо изходният сигнал. При ревербацията може да се получи и забавяне на звукът при различните говорители като търсен ефект-ехо.
Тоя превключвател пък е ако го сложиш на 180 градуса променяш фазово сигнала на изхода на говорителя спрямо входа на усилвателя.
Казано просто този превключвател служи за обръщане на фазата на субуфера спрямо останалите говорители ако ги има.
Така няма да се получи ефект на неутрализиране на звукът на конкретният говорител спрямо другите.
Пробвай и виж къде свири по добре твоят бас и го остави там. В твоят случай би следвало да е 0/360 градуса.
Или така наречената ревербация. Пофазово изместване на вхобният спрямо изходният сигнал. При ревербацията може да се получи и забавяне на звукът при различните говорители като търсен ефект-ехо.
Последна промяна от trv на Чет 28 май 2015 8:34, променено общо 1 път.
trv написа:И Аз купих Пайнера DEH-1700UB.
Мерси за урока по усилватели, но тоя момент съм го минал вече. И по микроелектроника също, и по цифрова, и по аналогова схемотехника. И по много други подобни предмети, защото това ти "хоби" съм го изучавал един куп години.
Но разликата между мен и теб е че аз слушам музика в колата си, а не пускам баси на тея от 5-я до 8-мия етаж... Разликата е че аз ги проектирах такива неща и ги оживявах, а не ги свалях от нета готови. И че аз знам тая буква W за колко параметъра е измерителна величина. И некоя и друга студена спойка съм направил

С напредването на времето качеството на музиката в колата ти се влошава/В моята не./. И знаеш ли защо? Щото тия крайни стъпала /на който ти се доказа че си голям спец щото си имал ракла в багажника/, взимат сигнал от някъде. Преди са го взимали от лента, след това аудио диск, след това от МР3 диск, днес от флашки и плеъри. Много хубаво а, еволюираме, но за сметка на какво???
Знаеш ли защо колегата отгоре с Гама-та се радва на качество? Слуша аудио дискове. Да, плеъра му не е шарен като твоя, няма слот за флашка на панела, но...
Някога чудил ли си се защо все още хората използват плочи?
Но като гледам, плитко ти е обиждалото.
От мен да мине, да не се сърдиш сега, извинявам се ако съм нарушил душевния ти мир като съм подценил уменията ти. Ти си най-големия, твоите усилватели са с най-големи радиатори, твоя говорител е най-тежък, само ти си виждал биполярен транзистор на живо, а всички тук са абдали и просто висят в нета за да се обогатяват четейки писанията на светила като теб.
Направата на две-три готови схеми и два сандъка не те прави спец.
Един съвет - ако живееш в близост до място където има технически университет, и си толкова голям герой колкото се изкара, направи си труда да го посетиш. Разпитай, в коя лаборатория може да ти пуснат звук с мощност 1W от лампов усилвател/a те ще могат вероятно/, и се подложи на тоя гъдел. След това се прибери вкъщи, и набий един шут от мое име на всичките си 7х800W дето имаш.
Я ми отговори на въпрос, но без да четеш в нета - ква е разликата между биполярния транзистор с изолиран геит и MosFet любимците ти

Със здраве.
Колега ма ти си ги знаеш нещата, така че нема какво да ти обяснявам на тебе за тия работи.
А и явно знаеш какво става в моята кола ! А дали не знаеш какво става у нас ? Да те ползвам за гадател ако може.
Сандъци не съм ползвал ! Тях ги имам на вилата да сади цветя жената. Тубата и усилвателят ги купвах от магазина на JBL на Раковска в София ! Там сандъци не продават. В Брикулаж мисля че имат и сандъци ако се интересуваш.
Пайнера-БАС съм го вземал от НДК-Пасажа.
Та личи си че си направил някои студени спойки и си начетен в тази област и няма какво да ти се каже повече !
А и разполагаш с техника и 100 ватови поялници. Само малко трудно ти навързах мисълта от изписаното, ама то неможе хем спец и проектант по ампове, хем езиковед. Даже не можах на 100% да го прочета, ама карай- здраве да е. То и КПД-то на усилвателите не е 100% ако това ще те успокои.
А и като те гледам като автор на темата с какво разбиране за авто-плеарите си я започнал и си я довършил-шапка ти свалям !

В крайна сметка Аз от твоите коментари не разбрах само едно- ти купили си музика всъщност или само обикаляш по магазините да ги слушаш. А кола купи ли, щото и това трябва да имаш за да го монтиращш в нея ?
Виж другите колеги са си купили до колкото ги разбах.
Я обясни на аудиторията за компресирането на аудио файлове и къде е хватката, понеже ги разбираш явно доста и тях. Къде какво се реже и губи и дали е безвъзвратно загубено.
Също е интересно да ни кажеш в какъв вид ние хората възприемаме звукът около нас, и какви са звуковите сигнали в съвременните аудио файлове ? И от това какво следва ? Мукс и деМукс и тнт.
И с какво един MP3 файл е по лош от един Wav или Flac ?
А и явно знаеш какво става в моята кола ! А дали не знаеш какво става у нас ? Да те ползвам за гадател ако може.

Сандъци не съм ползвал ! Тях ги имам на вилата да сади цветя жената. Тубата и усилвателят ги купвах от магазина на JBL на Раковска в София ! Там сандъци не продават. В Брикулаж мисля че имат и сандъци ако се интересуваш.
Пайнера-БАС съм го вземал от НДК-Пасажа.
Та личи си че си направил някои студени спойки и си начетен в тази област и няма какво да ти се каже повече !
А и разполагаш с техника и 100 ватови поялници. Само малко трудно ти навързах мисълта от изписаното, ама то неможе хем спец и проектант по ампове, хем езиковед. Даже не можах на 100% да го прочета, ама карай- здраве да е. То и КПД-то на усилвателите не е 100% ако това ще те успокои.

А и като те гледам като автор на темата с какво разбиране за авто-плеарите си я започнал и си я довършил-шапка ти свалям !

В крайна сметка Аз от твоите коментари не разбрах само едно- ти купили си музика всъщност или само обикаляш по магазините да ги слушаш. А кола купи ли, щото и това трябва да имаш за да го монтиращш в нея ?
Виж другите колеги са си купили до колкото ги разбах.
Я обясни на аудиторията за компресирането на аудио файлове и къде е хватката, понеже ги разбираш явно доста и тях. Къде какво се реже и губи и дали е безвъзвратно загубено.
Също е интересно да ни кажеш в какъв вид ние хората възприемаме звукът около нас, и какви са звуковите сигнали в съвременните аудио файлове ? И от това какво следва ? Мукс и деМукс и тнт.
И с какво един MP3 файл е по лош от един Wav или Flac ?
Последна промяна от trv на Чет 28 май 2015 8:13, променено общо 2 пъти.
- audio_mania_max
- Автомобил:
- Двигател:
malin.angelov написа:Колега, като каза оригинална тенекия, с голямо удоволствие ще те кача при мен да те убедя че тази тенекия вади много по качествен саунд от изброените модели.![]()
![]()
![]()
200 лева и качествен саунд - ти си построил комунизма!

Въобще азбучна истина в автомобилното аудио е, че мястото на фабрично вградените компоненти е в коша. Производителите на автомобили обикновено вграждат максимално евтини аудиокомпоненти - да има нещо да свири. И това е напълно логично - за колко хора звукът би бил най-важен аргумент при покупката на автомобил? Кой би се отказал от определен автомобил само защото не свири? Естествено има хора, за които добрият звук е важен - те си купуват кола, изхвърлят вградените компоненти и изграждат система по свой вкус.
Добри оригинално вградени аудиосистеми има - само че те са само в най-високия клас автомобили и струват много пари.
audio_mania_max написа:malin.angelov написа:Колега, като каза оригинална тенекия........., .
200 лева и качествен саунд - ти си построил комунизма!![]()
Въобще азбучна истина в автомобилното аудио е, че мястото на фабрично вградените компоненти е в коша. Производителите на автомобили обикновено вграждат максимално евтини аудиокомпоненти - да има нещо да свири. И това е напълно логично - за колко хора звукът би бил най-важен аргумент при покупката на автомобил? Кой би се отказал от определен автомобил само защото не свири? Естествено има хора, за които добрият звук е важен - те си купуват кола, изхвърлят вградените компоненти и изграждат система по свой вкус.
Добри оригинално вградени аудиосистеми има - само че те са само в най-високия клас автомобили и струват много пари.

Точно казано -хубаво си го написал !
Въпросното Ауди А4 от което махнах 2-каналната Гама е с Италиански тунинг- Франгли Комо. Интериора е по добър от на стоковите и също има други подобрения. Основно е пипнат и мотора за да навървява повече. Но радиото е трагедия.
Даже мисля че беше с касетка а не със СД. Трябва да погледна в шкафа. Също имаше някакви говорители само отпред за двата канала както и кабели бяха само за два предни канала. Та разконсервирах отзад седана за да намъкна елипсите.
Просто Италианеца не е платил за силна музика, а за силен мотор.
Най вероятно колегата с 200-левовата музика не е споменал че добавените от него компоненти са секънд хенд вероятно.
Щото JBL има доста хубави цени и то в най ниският им клас. А да не споменавам Infinity като тяхна дъщерна марка. Точно заради това купих и Пайнера тогава- беше относително по евтин при мощността която предлага.
Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”