Какво захранване и кондензатори са ми нужни за тая с система

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
dj_nako
Автомобил: Golf 5 tsi
Двигател: BMY 2007

Какво захранване и кондензатори са ми нужни за тая с система

Мнениеот dj_nako » Сря 18 фев 2009 0:57

Значи вече съм с 2 усилвателя Thunder TCA 4125
Изображение
и 3 басови говорителя Pioneer TS-W 307 d2.
Изображение
Два от басаците са свързани към единия усилвател,третия бас е към другия усилвател но е в комбинация с 2 среди с мощност по 70 вата.
Към СиДи-то Pioneer 2900MP съм свързал двулентови горорителчета тип "Куча марка"
Изображение
които не са разположени все още,но ще им се намери място,вероятно на малка кора закриваща част от багажника.Захранващия ток към усилвателите тече по проводници 10кв.см. Захранването е осигурено от динамо оригинално за голф 1.4 и акумулатор 65А/ч
Въпросите ми са:
1)Какви и колко кондензатора да си взема за да няма такова натоварване на акумулатора/динамото/ел.системата на колата при работа на усилвателите в върхов момент (удър на бас)?
2)Ако не монтирам кондензатори ще дефектира ли нещо от захранващата система (Акумулатор или Динамо)?

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Какво захранване и кондензатори са ми нужни за тая с система

Мнениеот Tinko » Сря 18 фев 2009 1:03

Квот и захранване да му слагаш, колкото и филтри да набиваш от тва усилвател не става! По скапана схема не съм виждал и от към захранване и от към стапало... Можеш да измериш с ампер метър каква консумация ти прави и според мощността на алтернатора сам да си прецениш дали го товариш или не....

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Сря 18 фев 2009 1:16

Първо 10 квадрата кабел е не достатъчен за тея два усилватела, само може някоя беля да направиш!
Другото което е, че говорителите ти държат по 400вата, а ти им подаваш по около 200, което ще рече, че единия усилвател храни доволно единия бас.....както и да е...
що се отнася до кондензаторите трябва да сложиш някой качествен или по-добре не слагай....ефект никакъв
За начало може да почнеш с нов захранващ кабел 20квадрата и тогава ще поговорим на тема кондензатори....имам един в предвид mhihi

Потребителски аватар
dj_nako
Автомобил: Golf 5 tsi
Двигател: BMY 2007

Мнениеот dj_nako » Сря 18 фев 2009 1:52

Аз смятам че 10 квадрата са достатъчни на усилвател.От акумулатора вървят 4-ти кабела по 10 квадтата,2 за + 2 за -

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 18 фев 2009 9:35

Tinko написа:Квот и захранване да му слагаш, колкото и филтри да набиваш от тва усилвател не става! По скапана схема не съм виждал и от към захранване и от към стапало... Можеш да измериш с ампер метър каква консумация ти прави и според мощността на алтернатора сам да си прецениш дали го товариш или не....

Не е истина колко съм съгласен с теб.

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Сря 18 фев 2009 15:19

С един обикновен мултицет може да се измери примерно при по сериозен басс тест на максимално натоварване колко ток дърпа... 10 квадрата кабел спокойно могат да хранят 1000 вата, че и повече консумация при 12 волта. Не бъркайте този ватаж с мощността на говорителите. Тук търсим колко ток ще дръпнат усилвателите при максимално натоварване... Пък ако говорим за истински 200 вата подаване към говоритела с този тип усилвател това никога не може да се постигне. Реалната мошност която излиза от това нещо е не повече от 60вата, а да не влизам и в подробности но при тази мощност вече се появяват сериозни изкривявания.. ;)

Потребителски аватар
T.C.T.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.C.T. » Сря 18 фев 2009 17:40

Tinko написа:...10 квадрата кабел спокойно могат да хранят 1000 вата, че и повече консумация при 12 волта...

Не съм съгласен и незнам по каква формула го смяташ това...
Под 16кв в никакъв случай не трябва да е захр. кабел.

Другото което мисля е че и алтернаторчето е лабаво, с две думи кондензатора му е последния проблем на човека...

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Сря 18 фев 2009 19:37

Ти хубаво не си съгласен но това са закономерности.... Човека няма да слага печка в багажника... Нямаш право да му казваш какво да сложи при положение, че не знаеш дали му трябва точно това. Така може да вкараш хората в излишен разход... Криза е все пак...

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Сря 18 фев 2009 21:04

Tinko написа:С един обикновен мултицет може да се измери примерно при по сериозен басс тест на максимално натоварване колко ток дърпа... 10 квадрата кабел спокойно могат да хранят 1000 вата, че и повече консумация при 12 волта. Не бъркайте този ватаж с мощността на говорителите. Тук търсим колко ток ще дръпнат усилвателите при максимално натоварване... Пък ако говорим за истински 200 вата подаване към говоритела с този тип усилвател това никога не може да се постигне. Реалната мошност която излиза от това нещо е не повече от 60вата, а да не влизам и в подробности но при тази мощност вече се появяват сериозни изкривявания.. ;)

доста глупости на едно място май май.....
Значи по твоята логика, моя усилвател дето на 2ома вади 900вата(а е и стабилен на 1 ом) спокойно ще му стигат 10квадрата захранващ кабел така ли?
Само искам да ти кажа че при 900W на 2ома изкривяванията са 0.9%THD
А трябва да съм някакъв пируман за да сложа 10квадрата кабел, понеже с тоя 120А предпазител ще се стпи кабела май mhihi
При тъндара определено кривежите са повече, но тея 60вата каде ги написа направо ме бутна от стола!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Сря 18 фев 2009 21:24

Според мен,1 квадрат на 5 метра дължина спокойно си носи 5А ток на 11-12 волта напрежение.
Повече - не е на добре.
1000 вата на 12 волта са 1000/12= 83 ампера ток.
КПД на клас А/B ,да кажем между 60-70 %,начи 83А*1.30(за да се съобразим с КПД) = 107А ток на 12V,значи тряя кабел към поне 22 квадрата и нагоре.

Който не ми вярва - хич да не ми пише,грам не ми дреме за чуждото мнение.Не се хабете излишно.

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Сря 18 фев 2009 21:39

andro_ написа:Според мен,1 квадрат на 5 метра дължина спокойно си носи 5А ток на 11-12 волта напрежение.
Повече - не е на добре.
1000 вата на 12 волта са 1000/12= 83 ампера ток.
КПД на клас А/B ,да кажем между 60-70 %,начи 83А*1.30(за да се съобразим с КПД) = 107А ток на 12V,значи тряя кабел към поне 22 квадрата и нагоре.

Който не ми вярва - хич да не ми пише,грам не ми дреме за чуждото мнение.Не се хабете излишно.

Колега и аз това се опитах да им кажа, ама нали четеш по-горните мнения на онея разбирачи..... направо подвеждат хората към пожар :dummy:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Сря 18 фев 2009 21:45

rollin написа:Колега и аз това се опитах да им кажа, ама нали четеш по-горните мнения на онея разбирачи..... направо подвеждат хората към пожар :dummy:

Някои хора са упорити въпреки всички съвети.Знаеш го много добре.
Изборът си е техен :wink: .
Поздрави!

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Чет 19 фев 2009 0:05

rollin написа:А трябва да съм някакъв пируман за да сложа 10квадрата кабел, понеже с тоя 120А предпазител ще се стпи кабела май mhihi

10 квадрата му дават максимално продължително натоварване 60А. Ако захраниш 1 киловат стъпало с 10 квадрата ще има фоерверки mhihi , но за тъндерите на колегата, които май бяха с 2х20А предпазители е ОК.

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Чет 19 фев 2009 0:38

radi_nrj написа:
rollin написа:А трябва да съм някакъв пируман за да сложа 10квадрата кабел, понеже с тоя 120А предпазител ще се стпи кабела май mhihi

10 квадрата му дават максимално продължително натоварване 60А. Ако захраниш 1 киловат стъпало с 10 квадрата ще има фоерверки mhihi , но за тъндерите на колегата, които май бяха с 2х20А предпазители е ОК.

Thunder TCA-4100
4 х 100 вата RMS на 4 ома
2 х 250 вата RMS на 4 ома (bridge)
Входове - RCA
Low pass filter - 40 - 300 Hz
High pass filter - 40 - 300 Hz
Bass boost - 0-12 dB at 45 Hz
Предпазител - 2 x 40 ампера

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател: