нещо за обема зад говорителя ?

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

нещо за обема зад говорителя ?

Мнениеот alexx » Вто 17 яну 2006 22:38

Я да кажат музикантите нещо за обема зад говорителя ? колко да е ? трябва ли да има? да се шумоизолира ли ?
Въпросчето е следното имам си двелентови говорители 80W rms във вратите и нолмално СD 4х50 усилвам и почва да криви все е скъсана мембраната. Смених ги с други 17 см еднолентови Филипс вградени оригинални от Рено свирят страшно имат бас няма да кривне .....
:lol: слагам ги в Пасата и кво, пак свири пръднато само дето има малко повече бас???
та единственото за което се сещам е обема и изолацията lupe при мен се виждат найлоните от вратата и е възможно да резонират ламарини и какво ли не , а на Реното си е направо кутия старите ми говорители свирят яко и там /но не бих ги върнал/ mhihi

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Вто 17 яну 2006 22:48

Кутия се смята според говорител...
Не може просто да ръгнеш какъвто и да е говорител в дадена кутия.

Потребителски аватар
alexx
Двигател:

Мнениеот alexx » Сря 18 яну 2006 22:14

ами сметни ги де дай насока ллл аз това го знам но в една врата не може да се развиеш много с ПДЧ :roll:

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 19 яну 2006 9:32

Ми премери им параметрите бе човек. Как да ти ги сметне някои само по това че са говорители.

Значи по въпроса - провери дали допре пасват на вратите, да не издиша от някаде. Ако не е от това - виж дали обема в който свирят добре е по-голям или по-малък. Ако е по-малък - сещаш се какво да направиш, ако е по-голям има 2 решения - да го разширилш виртуално или реално. Виртуалното става с активен въглен, ама това е много advanced решение. За реалното си трябва въображение.

И като едно по-леко решение - вата. Пробваи и дунапрен преди найлона.

Потребителски аватар
dulag
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dulag » Чет 19 яну 2006 9:55

По повод размера на кутията . При 30 см говорител кутията е 100-120 литра и е без бас рефлектор ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!

Потребителски аватар
alexx
Двигател:

Мнениеот alexx » Чет 19 яну 2006 10:18

е това вече е нещо ще тествам
мерси

Потребителски аватар
dulag
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dulag » Чет 19 яну 2006 10:25

alexx написа:е това вече е нещо ще тествам
мерси

При мене в Голфето е такава има разлика само в говорителя - като сложа PIONER направо ми се разкачат болтовете на багажника , а като сложа някакъв Китайски или Турски пак лупа ама няма нищо общо , има разлика само дали има в кутията вата или не!!! Кутията сам сам си я правил , не е много красива , но търпи постоянно трансформации :wink:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 19 яну 2006 10:27

е стига бре човек
как само по размера да се прави кутия
истинска кутия се смята с много повече данни

Потребителски аватар
dulag
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dulag » Чет 19 яну 2006 10:30

DragoCL написа:е стига бре човек
как само по размера да се прави кутия
истинска кутия се смята с много повече данни

Говорил съм с човек който прави кутии за говорители и той ми даде тези размери за 30 см говорител и да ти кажа съм супер доволен. А истинското смятане съм съгласен , но ако е решил да си прави сам мисля че ще остане доволен от резултата bananarock.Зависи естествено и от усилвателя :!: моя е /двуканален/ 2х100 или 2х150
аз съм вързал SUBWOOFER-а на MARGIN :!:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Чет 19 яну 2006 11:26

dulag написа:По повод размера на кутията . При 30 см говорител кутията е 100-120 литра и е без бас рефлектор ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!

Това на боб ли ти го казаха?
Имаш ли си идея че два различни говорителя в една такава кутия ще се държът коренно различно - докато единия може да й издъни задната страна, то другия може само да изпуши :)...
Просто кутията се смята така че като вкараш говорителя в нея звукът да бъде така както ти го искаш...

Потребителски аватар
dulag
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dulag » Чет 19 яну 2006 11:54

Muncho написа:
dulag написа:По повод размера на кутията . При 30 см говорител кутията е 100-120 литра и е без бас рефлектор ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!

Това на боб ли ти го казаха?
Имаш ли си идея че два различни говорителя в една такава кутия ще се държът коренно различно - докато единия може да й издъни задната страна, то другия може само да изпуши :)...
Просто кутията се смята така че като вкараш говорителя в нея звукът да бъде така както ти го искаш...

Мисля че долу съм написал същото , но както и да е да оставим колегата сам да си прецени STOP spam

Потребителски аватар
alexx
Двигател:

Мнениеот alexx » Чет 19 яну 2006 17:56

все пак да ви напомня че става дума за ВРАТИТЕ !!! Широколентови тонколони,17 cm / / 30-22000 Hz / има отвор за говорителя , влиза точно немърда ! там много много неможе да се променя ??! или бъркам ? просто това за ватата беше достатъчно ще натъпча и ще ви кажа има ли промяна ......

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Пет 20 яну 2006 9:25

Моля, пишете по темата!
Човекът пита за колони ВЪВ ВРАТИТЕ...къде се отплеснахте за смятане на кутии за subwoofer? Така само ще flood-нете темата :P

Сега по темата - колоните във вратите може да пърдят по няколко причини -

1. - Ако са повредени...щом си ги пробвал на друго място и си свирят, значи това отпада.

2. Провери дали са добре захванати, да не са хлабаво и да има вибрации.

3. Виж дали като свирят мембраната им не опира някъде...или нещо да я притиска (например решетка ако има отпред).

4. Както ти беше казал колегата по-горе провери дали не издиша от някъде...за добър звук трябва да е изцяло затворен обема (макар че това при широколентови говорители не е толкоз критично).

5. Другото е, че все пак това ти е пластмасов джоб там където слагаш колоните, а пластмасата не е удачна, защото резонира и бие така малко на кухо (кънти), особено ако сложиш малко по-мощни говорители. (между другото не разбрах отзад изрязана ли е кората на вратата, в смисъл говорителя ползва ли целия обем на вратата или само обема на пластмасовия джоб)

6. Можеш да сложиш памучна вата, което евентуално ще омекоти малко звука, но не е гаранция, че ще намериш голяма разлика.

Най-добре е ако слагаш по-големи и мощни говорители във вратите да си направиш custom обем за тях - тоест махаш тази пластмасата с мястото за говорителя и отиваш да ти направят нови джобове, с по-голям обем...

За ламарините много ме съмнява чак нещо така да резонира, че да се отразява на звука.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”