Проект: Малко Вибрация да вкарам в това Голфче

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Razer
Автомобил: VW Golf 1 Cabrio Karman
Двигател:
Контакти:

Проект: Малко Вибрация да вкарам в това Голфче

Мнениеот Razer » Нед 10 яну 2010 10:12

Темата я писах в друг форум и от там ще пейст-на тука... ;)

Първо да изкажа благодарностите към един пич от другия форум с ник: skromenpro !!! Той ми помогна за оразмеряването на кутията и начините за направата й! И в момента да му звънна ми помага за всичко! Евалата... това е човек, който където и да го видиш и го почерпиш му е малко ! Безкрайно съм му благодарен за всичко! Също така съм много благодарен на компанията, която е с мен когато се занимавам с касата и останлите неща.. както и на главния човек във всичко! Човека, който ми дава от времето си и от гаража си (Понеже моя е в ремонт сега и няма място за такива разпореждания) И най-вече от вниманието му, което е прекалено много отделено по мен ! Тоя човек ще го запомня до края на живота ми ! И винаги, когато се нуждае от помощ бих му помогнал, ако мога - Казва се Лукан .. Викаме му Ушава :) ! И така.. нека си дойдем на думата!

Здравейте... понеже до сега не съм писал тука проектчета... а много обичам, реших да направя едно относно музичката понеже ми писна с басчето, което имах до сега и реших да го подновя с друго! Сега ще напиша цените засега кое колко ми е струвало и ще дам снимков материал и какво ще следва :)

Цени:

1. Материал за бас кутията: Ламинирано ПДЧ = общо квадрат и половина материал + нарязването = 24лв.
2. Видии за дърво с прикрита глава: 70 броя = 2.80лв.
3. Лепило = 8лв.
4. Кит за дърво (Български) - 250грама = 1.60лв.
5. Oще 60 видии = 2.40лв.
6. Кабел за говорителя: 8лв. = 6квадратов
7. Терминал за бокс-а = 3лв.

Цялата музика се състой от:

CD Player (ЦД): Pioneer DEH-50UB
Amplifier (Усилвател): Audio System F2-500
Говорители на вратите: Hertz DCX-100 - 4 броя
Елипски на кората: Pioneer TS-069OR
Кондензатор: 1 фарад
Захранващ кабел за усилвателя: 50 квадратов
Сигнален кабел за говорителя: 6 квадратов

Засега това!

ДЕН 1-ви (Дата: 11.12.2009)

1.Днеска си взех материалите от цеха... бяха нарязани и ги транспортирах до гаража на Ушава (Моя човек):

Изображение

2. После заковахме 2 парчета от паркет да контрираме едната страна на кутията:

Изображение

3. Това са 2-ма от съседите ми... помагат ми, ако има нещо и най-вече да има лаф :)

Изображение

4. Това съм вече аз с бормашината! :)

Изображение

5. Тука вече е разчертано, където трябва да се продупчи.

Изображение

6. Бай Лукан (Ушава) Наглася настолната бормашина за разпробиване на бупките и за главите на видиите.

Изображение

7. Тука разпробиваме за главите на видиите.

Изображение Изображение

8. Вече едната основа е разпробита и намазана с лепилото и чака да бъде залепена.

Изображение

9. Тука слагаме вече 2-те страни и ги фиксираме с правия ъгъл и завиваме видиите.

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

10. Ето вече сглобен първия детайл.

Изображение

11. Разпробиваме вече втория детайл и го сглабяме.

Изображение Изображение

12. Вече сглабяме 2-та детайл-а и трябва да ги свържем един към друг.

Изображение Изображение

13. Ето ме щаслив - държа си скелета на кутията много доволен, че всичко е точно.

Изображение

14. Тука мера диагоналите да видя дали всичко е точно... Даже нямат и разминаване :)

Изображение

15. Бай Лукан ми помага да очертая отвора за баса на лицето на кутията и то 2 пъти понеже ще е двойна стена:

Изображение Изображение Изображение

16. Изрязвам със зегето отвора за бас-а.

17. Тука седа и лафя по тела при сглобения скелет на кутията :)

Изображение

18. Ушава леко изтъргва гурба на кутията за да може да се напасне точно :)

Изображение

19. А тука изрязвам и на второто парче от лицето дупката за говорителя:

Изображение

20. А тука сега сме напаснали лицевата част и аз отново говоря по телефона :)

Изображение

21. Ето я и лицевата част как ще изглежда и върху кутията седи макетчето, което сглобих като нямах какво да правя предния ден :)

Изображение Изображение

22. Сега говоря по телефона със съфорумеца skromenpro и ми обясняваше нещо за порт-а и съм се облегнал на перлата на която правя музиката и на която съм посветил проекта :)

Изображение

23. Захващаме двете лицеви части:

24. В края за днеска гледах и се радвах на говорителчето:

Изображение

....... Това е за днеска... Утре продължаваме към проекта... Надявам сееее, че ви харесва проектчето засега ! :)

ДЕН 2-ри (Дата: 12.12.2009)

Днес несвършихме много работа както вчера, но поне завършихме вчерашната и доведохме кутията до състояние, такова че да може само да купя Терминал за бокс-а, кабели за говорителя, триъгълно первазче за ъглите, тепих и да я сглобим и облицоваме... :) Надявам се утре (Неделя) като ходя на Пловдив да си намеря нужните неща и така като се прибера.. може би щеее има по-голямо развитие... да неказвам груби сметки, но ако всичко е по план... до средата или в най-тежки случаи до края на седмицата всичко би трябвало да е ОК ! Нека сега да дам малко и снимков материал!

1. Започнахме да мерим и да дупчим с бай Лукан отворите за видиите на порт-а за да образуваме "Г" образната част:

Изображение Изображение

2. Тука вече сглобен и чака да бъде прикрепен и към лицевата част:

Изображение

3. Бай Луко заобли ъглите на порт-а:

4. Един от френдовете стой и чака да помага, ако има нещо :)

Изображение

5. Ушава разпробива главите на видиите за предния капак:

Изображение

6. И ето бегла представа за кутията:

Изображение

ДЕН 3-ти (Дата: 14.12.2009)

Днеска направих само реброто за кутията, понеже утре ми идва всичко и чак тогава ще сглобим бокс-а...

Ето и реброто:

Изображение

По него ще има още доработки, но тях умишлено не ги казвам.. ;)

ДЕН 4-ти (Дата: 15.12.2009)

Днеска довършихме бокса :) Всичко е точно... решихме да сменим лепилото, понеже много ме съмняваше това за дървото и се оказах прав.. след отвиването на винтовете, капаците си паднаха сами... изобщо не съм доволен от него! Купих от онова за прозорците на колите... и останах пре-ДОВОЛЕН !!! Всичко е на 6 ! Ето сега и снимки и обяснения с развитие по проекта...

1. Тука заоблих още малко правия ъгъл на порт-а... даже зажулих и от главите на видиите малко:

Изображение Изображение

2. Премерихме ватата и я изрязахме... ето я и нея:

Изображение

3. Ето къде ще се намира ватичката:

Изображение

4. Ето ме и мен с изродска физиономия държа первазчетата за касата:

Изображение

5. Бай Лукан защипва ватата по порт-а както си му е реда :)

Изображение Изображение Изображение Изображение

6. Ето я вече и ватата защипана и всичко както трябва да е:

Изображение Изображение

7. Тука се вижда и самата кутия отвътре преди да и сложим дъното и се вижда как изглежда реброто...

Изображение Изображение

8. Закрепваме и напасваме реброто на самия бокс:

9. Реброто е напаснато и всичко е точно :) Сега махаме всички стени за да я сглобим на чисто с новото лепило и всичко да си напасне като у дома си ! :)

Изображение Изображение

10. Вече сглабяме и облепваме... отстрани омазаното е с друга цел и ще бъде още по-омазано... хубавото е, че нито надига нито нищо и при тапицирането никъде няма да си личи лепилото, а силно се съмнявам кит-а за дърво да издържи на бас-а и ще се напука веднага...

11. Ето как изглежда кутията преди да и се сложи дъното:

Изображение Изображение

12. Тук се вижда как е през дупката на говорителя:

Изображение

13. Намазваме с лепилото преди да сложим дъното и се вижда какво що е отвътре:

14. Най-накрая слагаме и дъното:

15. Ето ме накрая преди да сложа говорителя:

Изображение

ДЕН 5-ти (Дата: 17.12.2009)

Днеска качихме и свързахме Бокс-а... баса, който изкарва е нещо уникално! Не съм чувал и чувствал друг такъв... Нечовешки е просто ! :) Много съм доволен от всичко, което свършихме... Остава да направя друга кора и да монтирам елипските, понеже са на старата, а там няма да станат, налягането е много силно в купето, добре ще е кабрио и тавана се изпъва докрай... иначе до сега да съм разцепил задния прозорец :) Не направих много снимки днеска, защото трябва бокс-а да го тапицирам в Събота (Най-вероятно) и чак тогава ще има по-подробни снимки ;)

1. Измиваме колата, че беше нещо ужасно преди да почнем да качваме всичко :)

Изображение

2. Качихме колата на крик за да свалим носещата тръба на казовата бутилка:

Изображение

3. Ето както представляваше багажника в началото:

Изображение

4. Тука откачваме бутилката:

Изображение

5. Ииии Вече бутилката разкачена и свалена :)

Изображение

6. Бокса сложен в багажника:

Изображение

6. Тука нося говорителя на бокса, защото самата кутия я сложихме без говорителя понеже общото тегло на говорителя и касата е 60 килограма и не е много удобно да се завирам в колата и да напасвам всичко..

Изображение

7. Ето ме и с усилвателя:

Изображение

8. Говорителя монтиран, както и терминала и чакат да бъдат свързани към усилвателя:

Изображение

9. Монтирам усилвателя на гърба на седалката:

Изображение

ДЕН 6-ти (Дата: 20.12.2009)

Тапицирането на бокс-а беше завършено... тапицирах го за 1 час с максимални усилия без да бързам... получи се супер, видимо няма улики за снадки и тем подобни ;) Умишлено не съм качил стъпките и снимките от тапицирането ;)

Ето снимки на тапицирания бокс:

ДЕН 7-ми (Дата: 31.12.2009)

Днес изрязах кората и я тапицирах... Разчетах я от парче ПДЧ и изрязах дупките за говорителите и дупките за въздуха:

Изображение Изображение

ДЕН 8-ми (Дата: 9.1.2010)

Днеска си тапицирах жабката, но снимах и багажника, понеже не бях снимал снимки на бокс-а и кората като са поставени там където трябва ;)

1. Ето снимки на кората и бокс-а.. Както ще видите и газовата е поставена в дясно от бокс-а там където я бях замислил ;)

2. Ето и процеса на тапицирането:

2.1. Жабката в началния и вид:

Изображение

2.2. Тук съм залепил долната част и едната странична:

Изображение

2.3. И финала на процеса:

Ето измерванията на Говорителя в OBERTON в Пловдив:

Изображение

Последна промяна от Razer на Сря 13 яну 2010 13:16, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Re: Проект: Малко Вибрация да вкарам в това Голфче

Мнениеот rollin » Нед 10 яну 2010 13:40

Браво колега много добре сте го доизкусурили...
Имам няколко въпроса само...
Като гледам порта и ми се струва, че настройката е височка? На колко херца е направихте?
Колко литра ЧИСТО е бокса, че може и снимките да послъгват но ми се вижда малък за JL-а

Потребителски аватар
Razer
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Razer » Нед 10 яну 2010 19:35

Първо благодаря... а по въпросите:

Настройката не е високичка.. даже напротив... взехме чертежите от самите JL Audio за направата на Бокс с порт и всичко е следвано по тези тяхни размери... относно литрите... казаха, че нетрябва да са по-малко от 50 литра в кутията... и оптималния вариант е 60 литра +- 4 литра. Моята излезе 62 чисти литра, която няма как да бъда повече от доволен... и то се усеща в свиренето :) Самия говорител не се мъчи и кутията не се напряга ;)

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Нед 10 яну 2010 19:39

Аз си мисля, че в 100 литра ще е в пъти по добре...
на какви херци е настроена кутията?
И другото което е:
- Не се доверявайте винаги на това какво дават от производитела за кутия..... аз съм обеден, че тоя говорител може много повече от това което чувате в момента :wink:

Потребителски аватар
Razer
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Razer » Пон 11 яну 2010 1:56

Надали в 100 литра ще е по-добре.. самия говорител си има дебит за кутията, защото проблема е там, че когато е повече литра от оптималното, тогава говорителя става свободно подвижен и няма такова налягане което му допринася за резонанса и така намалява силата.. така е и с малките литри но обратното, говорителя помпа въздух а той неможе да излезе за това време за което го помпа и така натоварва самия себе си както и бокс-а.

За херците немога да ти кажа с точност.. ако ми кажеш как да ги измеря ще ти кажа на колко е настроена.. :lol:

И повярвай ми... и ти да пройзвеждаш говорител за 1300 лв. и ти би дал книжка с всичко нужно за добрата му екслоатация! ;) Все пак това е за тяхно добро.. естествено, че ще дадат всичко както си трябва все пак когато самия говорител заработи трябва да си доволен от него... а не да почне да думка по-слабо от някоя пионеер-ка 304-ка или нещо от сорта. Пък и пичовете от JL дадоха схемите с размерите на кутиите.. с литражите и с диаграми на просвирването в самите кутии и то не симулация, а реални си тестове.

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Пон 11 яну 2010 11:31

Цената не е критерий за това, че ти дават книжки с размери на кутии и тн...
И аз продавам басове по 3000лв и те си идват с книжки и примерни обеми, ама колко още могат да свирнат като има направим наши си кутийки... :D
Ти от каде си, има ли начин да го замерим Голфа колко децибела прави... предполагам и тебе ти е интересно :wink:

Потребителски аватар
Razer
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Razer » Пон 11 яну 2010 15:28

Да.. прав си... интересно ми е, въпреки, че не ми се вярва да е нещо сериозно.. поне така аз си мисля ;) От Пирдоп съм попринцип, но в Пловдив съм по цели седмици, че съм редовен студент ;)

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Пон 11 яну 2010 15:30

Razer написа:Да.. прав си... интересно ми е, въпреки, че не ми се вярва да е нещо сериозно.. поне така аз си мисля ;) От Пирдоп съм попринцип, но в Пловдив съм по цели седмици, че съм редовен студент ;)

Е значи може да го замерим...
Дай телефон за връзка като имам път към пловдив и нося апаратурата да замерим :wink:

пп...даже като гледам още утре след оббяд може да те замерим, понеже имам работа до Пловдив

Потребителски аватар
Razer
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Razer » Пон 11 яну 2010 15:46

Разбрахме се с колегата.. много е точен ;) Дано не ме разочарова със слаби показатели, че като се знам какъв съм... ще почна да мисля още алтернативи :) Но добре, че багажника е изпълнен и няма накъде та това ще ме спре за момента... Пък и напълно възможно е да има сумати критики :) Все пак това ми е първи бокс ;) Най-много да го разочаровам, ако нещо не е както трябва :)

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Пон 11 яну 2010 15:51

ако има недостиг на мощност от към усилватела, нали ти казах... ще носим едно мъниче което било 10 киловата ;D
http://www.onlinecarstereo.com/CarAudio ... ximus.aspx :wink:

Потребителски аватар
Razer
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Razer » Пон 11 яну 2010 16:11

Ииии, ако ми хареса ще ми го оставите нали :) Пък аз ще си взема едно ремарке и ще заваря на колата теглич :) ихиххихиих

Потребителски аватар
iavor89
Автомобил: Golf AFN
Двигател:

Мнениеот iavor89 » Пон 11 яну 2010 18:11

rollin с какъв уред ще измериш налягането :) като в БГ има само една апратура за измерване на звуково налягане, която е сертифицирана от EMMA? (не се заяждам просто питам)

музиката е станала доста добре! поздрави :)

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Пон 11 яну 2010 18:17

апаратурата се състои от Лаптоп с подходящия софтуер и едно "микрофонче" което го купихме 800$ втора ръка от Щатите...
До сега сме организирали доста състезания на които сме мерили и резултатите са едно към едно с показаните на EMMA :wink:
Благодарение на тоя уред, тази година на състезанието(ЕММА) станах на второ място с 10" говорител а се пуснах в категория с 12"-ките... малко смещно стана че ги бих, но и такива неща се случват mhihi

Потребителски аватар
iavor89
Автомобил: Golf AFN
Двигател:

Мнениеот iavor89 » Пон 11 яну 2010 21:34

аз пък нищо неможах да направя тази година :oops:

Потребителски аватар
rollin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rollin » Пон 11 яну 2010 21:36

iavor89 написа:аз пък нищо неможах да направя тази година :oops:

в смисъл резултат или въобще не участва?
Ако си участвал в коя категория беше?

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”