Здравейте!
Какви са най-често срещаните причини за изключване/рестартиране на едно крайно стъпало при по-яко усилване?
В момента имам няколко суб-а и 2 стъпала Pioneer x944 и Kenwood 8104d, като и 2-та изключват при усилване и се вклщючват при намаляне.
Имах един Pioneer 5300T, при него това го нямаше със същите говорители.
Продадох го, момчетата дойдоха на място, за да се уверят точно, че не изключва.
Явно проблема е често срещан.
Какви може да са причините, а оттам и решението?
Благодаря предварително.

Изключване/рестартиране на усилвател/стъпало
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Изключване/рестартиране на усилвател/стъпало
Нямаш достатъчно ток.
Напрежението пада под критичния минимум и електрониката гаси усилвателите, за да не се повредят.
Може да се дължи на недостатъчни по сечение кабели; недостатъчен капацитет на акумулатор/алтернатор; лоша връзка на захранващите кабели/компоненти; неподходящи настройки,които да вкарват усилвателите в клипинг режим, оттам висока консумация на мощност, пад на напрежението и изключване; твърде малък импенданс на свързаните говорители и други разни подобни.
С две думи - нямаш ток
ПиЕс: 5x00T всичките са така, явно нещо захранването им слабее, изключват рано, при малък пад на напрежението.
Напрежението пада под критичния минимум и електрониката гаси усилвателите, за да не се повредят.
Може да се дължи на недостатъчни по сечение кабели; недостатъчен капацитет на акумулатор/алтернатор; лоша връзка на захранващите кабели/компоненти; неподходящи настройки,които да вкарват усилвателите в клипинг режим, оттам висока консумация на мощност, пад на напрежението и изключване; твърде малък импенданс на свързаните говорители и други разни подобни.
С две думи - нямаш ток

ПиЕс: 5x00T всичките са така, явно нещо захранването им слабее, изключват рано, при малък пад на напрежението.
andro_ написа:Нямаш достатъчно ток.
С две думи - нямаш ток
Не, точно обратното, 5-тицата не изключваше.
Захранване замерено на входа на стъпалото 13,5-13,6в. точно преди "изключването" би трябвало да е достатъчно.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Замерено с какъв уред?
Мултицетите и подобни уреди са твърде бавни.
Както и да е. Намали малко "gain"-новете на усилвателите ти и пиши пак.
andro_ написа:Замерено с какъв уред?
Да с мултицет и логично колкото повече ги намаляш, толкова повече можеш да увеличиш от плейъра.
Но каква полза от това, пак се постига същия звук.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Това го имахме с кофти контакт в главен бушон. Музиката се гасеше и трябваше да накривя пружинките за да няма драми. В поселдствие сменихме бушона с друг от ANL тип и пробелма изчезна.
Последна промяна от radi_nrj на Сря 06 апр 2016 13:13, променено общо 2 пъти.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега hsr, изглежда не знаеш за какво служи gain/level на усилвателите и за какво се използва.
Потърси с някоя търсачка как се настройва, ще си изясниш детайлите и ще си го настроиш правилно.
Това, което написа radi_nrj, също може да е причина за проблемите ти.
Потърси с някоя търсачка как се настройва, ще си изясниш детайлите и ще си го настроиш правилно.
Та ето накратко за какво става въпрос:
При още малко усилване баса се губи за постоянно, докато не намаля volume-то.
При още малко усилване баса се губи за постоянно, докато не намаля volume-то.
Дайте някоя идея за прекъсвач за изключване на усилвател?
Имам един Пионер, който работи без ремоут, т.е. само на главен плюс и минус и съответно си работи постоянно.
Та трабва да се измисли нещо как да го гася...
Имам един Пионер, който работи без ремоут, т.е. само на главен плюс и минус и съответно си работи постоянно.
Та трабва да се измисли нещо как да го гася...
-
- Автомобил:
- Двигател:
Самият усилвател няма ли си ремоут?
Някои модели усилватели се включват от сигнал по RCA кабелите.
Провери дали и на твоя усилвател не му е такъв случаят.
Иначе консумация на ток, при празен ход не е за пренебрегване.
andro_ написа:Самият усилвател няма ли си ремоут?
Усилвателя си е стандартен.
Плюс, минус и ремоут.
Имам го от доста време, но нещо му се е случилило(аз му се случих) и сега тръгва дирекно с шлюс и минус без ремоута да е свързан.
Т аидеята е някак да се прекъсва плюса и така да се гаси.
Знам за консумацията, че не е никак за пренебрегване.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Дай го първо на сервиз, да диагностицират, може да не е скъп ремонтът.
Вече ако е скъпо, помисли за прекъсвач/реле, съобразени с максималната консумация на ток.
Има различни "ключ маса" за камиони/трактори, които със сигурност ще издържат; не мога да те ориентирам за цена.
Вече ако е скъпо, помисли за прекъсвач/реле, съобразени с максималната консумация на ток.
Има различни "ключ маса" за камиони/трактори, които със сигурност ще издържат; не мога да те ориентирам за цена.
andro_ написа:Колега hsr, изглежда не знаеш за какво служи gain/level на усилвателите и за какво се използва.
Тоя пост съм го пропуснал...
Аз си мисля, че знам, поправи ме ако греша-за ограничаване на входящия сигнал...
Знам, че може да се получи подобен проблем, при несъответствие.
В случая обаче плейъра е с 4волтови изходи, единият усилвател е до 5 волта, другия до 6,5(ако не греша).
Според мен при читав усилвател не би трябвало да се получава така.
За сравнение- Pioneer gm5300t на бридж с 4 омов еднонамотков говорител НЕ ИЗКЛЮЧВА, докато тези 2-та изключват със същият!!!
За съжаление тоя Пайнер го продадох, понеже не ми вършеше работа за двунамотков бас. Момчетата дойдоха от 50 километра да се убедят на място, понеже пробвали други, които изключвали.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Често се случва хората да настройват gain-а за нисък входящ сигнал, от там изкривяване, претоварване на говорители и повреди.
Явно случайт при теб не е такъв, а причината е другаде, но за съжаление не зная какво повече да те посъветвам.
Явно случайт при теб не е такъв, а причината е другаде, но за съжаление не зная какво повече да те посъветвам.
andro_ написа:Често се случва хората да настройват gain-а за нисък входящ сигнал, от там изкривяване, претоварване на говорители и повреди.
Не съм разбирач, но горе-долу се сещам от кар аудио.
Правил съм си музиката в няколко коли, а и на други хора.
Единствената логика е проблема да е в усилвателите, щом с един работи, а с друг не.
А няма и от кой да взема за проба, около мен само Дръндъри с измислени мощности

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”