Съвет за 15"..

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Съвет за 15"..

Мнениеот BuGmaN » Вто 18 юли 2006 21:50

Здравейте аудио-манияци, във VW-Костенурка съм сложил кора 18-20мм. кора, но мястото е супер неудобно за да се направи кутия, отвора ми се получи малко по-голям заради някакъв нестандартен 12" среден или широколентов ретро-БГ говорител, който в интерес на истината свиреше уникално за вида и годините си, сега съм решил да сложа обърната 15-ка и така ще мога отдолу да си направя хубава кутия, която ще е на релси монтирани на кората и ще се сваля при необходимост, кутията ще е трапецовидна но не знам колко литра трябва да е, трябва ли да има бас-рефлектор, какъв усилвател и т.н. , предимно слушам The Prodigy, ако и това има значение, за средни ще ползвам 2-лентови 8" RCF (кажете нещо за тая марка - много свирят тия дребосъци)карбонови - незнам другите данни, моля за мнение отностно проекта. :wink:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Вто 18 юли 2006 22:08

RCF WTF? НЕ ги знам тия :).
За говорителче миии кво да ти кажа.. след като и ще е обърнат начи търсиш и външен вид на дупето на говорителя. Едни от най-готините задници са на ДЛС :)... а пък и като свирня не са никак лоши ;).
За свирня ти препоръчвам и ХЕРЦ... магнитът е с гумено покритие.. не е някаква хипер красота при външен монтаж, но поне върши работа :).
Литраж... ми слагай максимума който може да си позволиш.. тия големи говорители обем не връщат :).. колкото му дадеш все ще свирне :). Бас рефлексите се смятат по параметрите на говорителя... ако няма параметри тогава слагаш една тръба фи120+ и вече режеш на слух.
За усилвател... ми тука вече е въпрос основно на пари... веднага мога да ти препоръчам стъпало за 400+ камъка.. ама ако ги нямаш съм сигурен че ще останеш доволен и от тъндърче за 150.
Не забравяй че с мощното стъпало идват и кабелаците.. а те не са никак евтинки.

Потребителски аватар
LD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот LD » Вто 18 юли 2006 22:52

На мен ми се струва че от цялата ти идея нищо няма да излезе. Как ще уплътниш обема между кората на която е говорителя и кутията под нея? Направи си една кутия на която говорителя да е нормално монтиран и като ти трябва място пак си я вади, щом си решил на релси да бъде така я направи само че си сложи говорителя в нея. Тия обърнатите говорители освен за гъзария и за СПЛ друг смисъл нямат!
Както каза колегата говорителя и стъпалото според парите се определят, така че дай някакъв ориентировъчен бюджет! :wink:
Ето един хубав говорител Hertz ES380 за 140лв, а кутията си я направи според свободното ти място
http://tuning.bg/forum/viewtopic.php?t=38691

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Сря 19 юли 2006 10:39

Забравих да спомена, че говорителя трябва да е специално произведен за монтаж обратно, усилвателя ще се копува последно, ако никой от моите не свърши работа, но ми се ще накрая да се получи Hi-Fi звучене, дали е възможно с това 15" прасе не знам :roll:. Кутията ще бъде на плъзгачи - все едно е чекмедже, продават се всякакви плъзгачи има и гумени уплътнения, така, че там не виждам проблем, а и нямам избор - мястото е такова, че кутия не може да се вкара и да изглежда и свири добре. Бях хвърлил око на един JBL, но стуваше само 100лв и ми се видя евтин за 15" и го подминах, това преди година, сега го търся щото имаше страхотна никелирана задница, но не мога да го намеря, какво ще кажете за JBL? Въртят ми се мисли и за пренавиване на 15", така че да свири по мекичко, възможно ли е? :wink:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Сря 19 юли 2006 11:27

Целта на външния монтаж е гъзария и да се спечели някой друг литър обем.
Всеки говорител може да се монтира на обратно.. само трябва да мацнеш добре със силикон между него и кутията за да не издиша.

Бтв.. аз така и не разбрах ти какво точно имаш в предвид... искаш кората да седи отделно и под нея да слагаш останалата част от обема??? Не че нещо но това няма как да стане. Нали се сещаш че кутията трябва да е херметично уплътнена.. имаш ли си идея какво налягане създава говорителят?
Имам едн каса 50-на литра с 12ка за домашно ползване и като я напъна виждам как се издува 18мм МДФ!

Потребителски аватар
LD
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот LD » Сря 19 юли 2006 20:44

Не че нещо но това няма как да стане. Нали се сещаш че кутията трябва да е херметично уплътнена..

:да:

Кутията ще бъде на плъзгачи - все едно е чекмедже, продават се всякакви плъзгачи има и гумени уплътнения, така, че там не виждам проблем, а и нямам избор - мястото е такова, че кутия не може да се вкара и да изглежда и свири добре.

Къде си виждал тонколона с гумено уплътнение :?:
Не ми стана ясно какво пречи в кутията която ще е като чекмедже да се намира баса, а трябва да е отделно :?: :idea: :roll: :oops:

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Чет 20 юли 2006 2:51

Оф, колко му прябва на човек в една кола за да е доволен от музиката? Аз няма да слагам бас каси по багажниците и да ме слушат на 200м. (минал съм от там вече :lol: )искам просто като ми е кеф да си усиля музиката и да си бръмча, а обърнатата 15 просто я слагам най-вече за красота - харесва ми как изглежда(а и дупката на кората малко не пасва за 12"), но едва ли ще ми хареса как ще звучи в това малко, заоблено купе, мисля основно да разчитам за качество на RCF-ите и да спожа още 2 средни и 2 пищялки отпреде и 2 малки баскутийки под седаките, ако 15-ката думка много твърдо :roll: . :wink:

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Чет 20 юли 2006 6:06

BuGmaN написа:Оф, колко му прябва на човек в една кола за да е доволен от музиката? Аз няма да слагам бас каси по багажниците и да ме слушат на 200м. (минал съм от там вече :lol: )искам просто като ми е кеф да си усиля музиката и да си бръмча, а обърнатата 15 просто я слагам най-вече за красота - харесва ми как изглежда(а и дупката на кората малко не пасва за 12"), но едва ли ще ми хареса как ще звучи в това малко, заоблено купе, мисля основно да разчитам за качество на RCF-ите и да спожа още 2 средни и 2 пищялки отпреде и 2 малки баскутийки под седаките, ако 15-ката думка много твърдо :roll: . :wink:

Малките кутийки ще думкат още по-твърдо.
А за това което ти искаш една 10-ка ще ти свърши идеална работа!
Гаранция ти давам че ще останеш мнооого учуден като чуеш как свири 10" херц в 60 литра :).

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 20 юли 2006 8:32

абе аз имам една 15" free-air pioneer и ми се ще да я сменя с нещо с bassbox
дали ще ти свърши работа?

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Чет 20 юли 2006 13:11

А няма ли когато се слуша умерено-високо музика(колкото да не ти се повдига след 30мин.) малкото говоритече се захранва по оптимално и прави повече движения и от там по мек бас? Мислех си да ископирам кутията от едно буферче за PC (супер мек бас дава - чак прелкалено)и да го пъхна под седалките... :roll:

DragoGT написа:абе аз имам една 15" free-air pioneer и ми се ще да я сменя с нещо с bassbox
дали ще ти свърши работа?

Знам ли, дай някаква снимка(отзад :wink: ), ако можеш и кажи за колко би се разделил с нея? :) :wink:

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 20 юли 2006 13:27

http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN

отзад ще го снимам днес
иначе около 140 левчета мисля че ще го прежаля
ама да ти кажа че отзад не е кой знае какво
има къде по-красиви говорители специално за такъв монтаж

Потребителски аватар
Cnupo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cnupo » Чет 20 юли 2006 15:42

Само аз ли си мисля, че говорителя трябва да е направен за монтаж на обратно.. иначе не става?

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 20 юли 2006 15:47

всъщност доколкото съм запознат просто трябва задната и предната част на говорителя да са разделени.
а как е точно монтажа няма значение
просто за тонколони и басбоксове не е практично да са обърнати говорителите - заема повече място

Потребителски аватар
popodopolo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот popodopolo » Чет 20 юли 2006 19:32

Muncho написа:
BuGmaN написа:Оф, колко му прябва на човек в една кола за да е доволен от музиката? Аз няма да слагам бас каси по багажниците и да ме слушат на 200м. (минал съм от там вече :lol: )искам просто като ми е кеф да си усиля музиката и да си бръмча, а обърнатата 15 просто я слагам най-вече за красота - харесва ми как изглежда(а и дупката на кората малко не пасва за 12"), но едва ли ще ми хареса как ще звучи в това малко, заоблено купе, мисля основно да разчитам за качество на RCF-ите и да спожа още 2 средни и 2 пищялки отпреде и 2 малки баскутийки под седаките, ако 15-ката думка много твърдо :roll: . :wink:

Малките кутийки ще думкат още по-твърдо.
А за това което ти искаш една 10-ка ще ти свърши идеална работа!
Гаранция ти давам че ще останеш мнооого учуден като чуеш как свири 10" херц в 60 литра :).

:applause: :applause: :applause: И аз гарантирам за ES250

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Чет 20 юли 2006 21:51

Cnupo написа:Само аз ли си мисля, че говорителя трябва да е направен за монтаж на обратно.. иначе не става?

И аз така си мисля, защото при бас стандартния говорител влиза на вътре и прави нялягането, а обърне ли се ще смуче от кутията, а това би попречило на оптималната му работа, обърнат ли се кабелите може и да стане , но ще даде отражение на останалите говорители в мрежата, освен да е сам на усливател, но да кажат по-компетентите в далаверата, къде се спотайват?... :wink:

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”