говоритела е 2 по 4 ома а усилватела ми е 2 канален ?

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Shocked
Автомобил: VW Bora 1.9 TDI
Двигател: ASZ

говоритела е 2 по 4 ома а усилватела ми е 2 канален ?

Мнениеот Shocked » Вто 14 юни 2011 22:36

Имам говорител този говорител http://images.kenwood.eu/files/images/p ... 514DVC.jpg и усилвател Kenwood Kac 5203 знам че е слабо усилвателчето, но засега разполагам само с това... притеснява ме едно нещо, а именно това че говоритела е 2 по 4 ома а усилватела ми е 2 канален и да не стане нещо ако го свържа... примерно да повредя говорителя.???
Та въпроса ми е може ли да се свърже по някакъв начин на усилватела без да има опасност нито за него нито за говоритела, а в същото време да се исползва поне 80 % от усилватела и говорителчето да свири ? :(

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: говоритела е 2 по 4 ома а усилватела ми е 2 канален ?

Мнениеот radi_nrj » Сря 15 юни 2011 7:01

Може би най-сигурния вариант за безпроблемна работа и на 2-те е вържеш намотките на баса последователно като така импеданса му ще стане 8 ома и да пуснеш усилвателя в мостов режим.

Потребителски аватар
Shocked

Мнениеот Shocked » Чет 16 юни 2011 21:56

мерси колега :) свързах го и всичко е нормално :да:

Потребителски аватар
Mr.Stiff
Автомобил: VW Jetta III GL
Двигател: ABA 1995

Мнениеот Mr.Stiff » Нед 19 юни 2011 13:22

Колега, KAC-5203 работи на както на 2, така и на 4 ома. Така че няма никаква опасност да бъде повреден с свързването на KFC-W3514DVC.
Моят съвет е да си свържеш говорителя на двата канала поотделно и да пуснеш усилвателя на моно сигнал. По този начин ще получиш пълната мощност на усилвателя и ще го разтовариш, защото повечето усилватели се натоварват повече когато са в режим Bridge, нагряват много повече, откъдето се получават и по-големи изкривявания. Освен това, ако си свързал 8 ома говорител към 4ома усилвател реалната му мощност ще се намали почти двойно. Пробвай предложеният от мен вариант и сам ще прецениш дали свири по-добре или не.

(Не се занимавам професионално с Car Audio и споделям мнение изградено от личния ми опит.)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 19 юни 2011 13:32

Mr.Stiff написа:Колега, KAC-5203 работи на както на 2, така и на 4 ома. Така че няма никаква опасност да бъде повреден с свързването на KFC-W3514DVC...

Колега, предполагам имаш предвид, че всеки от двата канала на усилвателя може да работи на 4 или 2 ома. Иначе, за да може да работи на 2 ома бридж, трябва всеки от каналите да може да работи на 1 ом.
Принципно си прав за предложеното от теб свързване.
И при двата вида свързване - всяка намотка на канал или бридж, но с 8 ома товар, стъпалото би трябвало да работи на една и съща мощност.

Потребителски аватар
Mr.Stiff
Автомобил: VW Jetta III GL
Двигател: ABA 1995

Мнениеот Mr.Stiff » Нед 03 юли 2011 12:57

Всеки от двата канала на усилвателя работи на 2ома, а при мостово свързване работи на един канал на 4ома. Винаги говорителят трябва да е с равно или по-голямо съпротивление, но при свързване на такъв,който е с по-голямо съпротивление, мощността пада.
Колегата andro_ е прав за мощността при двата варианта, че е една и съща, защото говорителят и при двата е с по голямо съпротивление.
Следователно, ако колегата търси качествен звук да го свърже по предложеният от мен по-горе начин. Ако се търси SPL усилвателя в мостов режим и се закача само едната намотка на говорителя.

Потребителски аватар
Shocked

Мнениеот Shocked » Пон 04 юли 2011 7:50

Свързах го по посочения от теб начин колега и свирна по-добре :) няма кой знае колко голяма разлика, но най-вероятно защото усилвателчето е слабо. Засега ще го оставя така и от тук нататък ще видя да го дам за нещо по силно. Мерси на всички колеги за съветите :beer

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”