Идеи за ШУМОИЗОЛАЦИЯ?

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Vento
Автомобил: Vento+Golf 2+Golf 3
Двигател: ABS+ABF+ABV

Идеи за ШУМОИЗОЛАЦИЯ?

Мнениеот Vento » Сря 05 яну 2005 12:49

Няколко пъти се загатваше, но нищо по-конкретно и сериозно не сме казвали за шумоизолациите в колите. Понеже аз сега съм се захванал да правя моята, с удоволствие бих изслушал всички разумни предложения по темата. Както и конкретно от къде могат да се закупят на каква цена материалите!

Трябва да шумоизолирам задните 2 калника, задния капак, четирите врати, както и едни дъски, които редя в багажника.
Дотук съм мислил за:
- битум около 3мм (има го по строителните магазини - ползва се за хидроизолация на покриви - представлява подобно на асфалт и се залепя чрез леко нагряване) - около 20-30лв. е;
- вълна, памук, вълнена вата и други естествени материали;
- дунапрен - както обикновен с различна дебелина, така и специален шумопоглъщащ (оня с триъгълничетата, но е доста скъп);
- специални маркови шумоизолираци смеси, пяна и шпрейове, но са МНОГО скъпи;
- стиропор (но не е много удачен);
- микропореста гума;

Дайте някакви идеи и предложения, както и откъде може да се купят и на каква цена. Площта за изолиране ми е около 7кв. м. за четирите врати, двата калника и капака и около 2-4кв.м. за дъските (които не е задължително да се изолират).

*Четох разни руски сайтове, но... руснаците както винаги са грубияни :?

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Сря 05 яну 2005 12:57

Малееейй! Какви идеи бре човек? :) Ти си казал всичко възможно имам чувството :) За половината работи дори не бих се сетил..
Като говориш за шумоизолация става дума да изолираш от външни шумове нали така?

Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

Re: Идеи за ШУМОИЗОЛАЦИЯ?

Мнениеот ~None~ » Сря 05 яну 2005 13:11

Vento написа:Трябва да шумоизолирам задните 2 калника, задния капак, четирите врати, както и едни дъски, които редя в багажника

Ами незбравяй и под краката на шофьора и пътниците, особено отпред - от там идва основния шум от двигателя.

Vento написа:- битум около 3мм (има го по строителните магазини - ползва се за хидроизолация на покриви - представлява подобно на асфалт и се залепя чрез леко нагряване) - около 20-30лв. е;
- вълна, памук, вълнена вата и други естествени материали;

Битума може би не е толкова подходяш. Кво ще стане ако я оставиш малко повечко на слънце. А естествените материали - може да имаш проблеми с годините. Най-малко молци ще завъдиш :) ( шегувам се ).

Що не бъдат заменени тези материали с силикон и някаква неорганична вата.

Може и да помислиш за някакъв материал, който да поставиш на мястото на найлона в вратите - например такъв който е преотивоударен (онзи с пъплите с въздуха).

И на края - за какво ползваш дъските? Шумоизолация?

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Сря 05 яну 2005 13:13

Ами идеята е да се обезшуми колкото може по-добре купето, което ще рече:
1. Да се намалят до минимум външните шумове, влизащи вътре;
2. Да се намали до минимум излизането на звук от аудио-системата извън салона на колата;
3. Да се премахнат всички нежелани вибрации и резонанси на детайли от купето, породени от налягането, създадено от звука вътре, както и от вибрациите от движението на колата.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 05 яну 2005 13:16

битума го забрави.
нагрява се и то не "леко" става за пода отдолу и то най-вече против корозия.
в предишна тема обсъждахме за една топлоизолация която се слага под ламиниран паркет.
лично аз съм харесал един вид изолация,който е тъмносив и едностранно има фолио.по-дебел е от този по-горе.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Сря 05 яну 2005 13:18

~None~ шумоизолацията откъм двигателя е що-годе добра, а и ако трябва да я модифицирам - значи да сваля цялото табло и да разглобя половината кола! Което не ми се иска, иначе може да се мисли и за изолиране на пода също!

Битумът стои по покривите с години и нищо му няма, все пак е мислен да издържа на жега и студ! Естествените материали също не ме притесняват, поне 3г. ще изкарат без проблем, а дотогава ще са ми дошли другии идеи :P

От дъските сглобявам нещо подобно на трикрилен гардероб (даже по-сложно), но като стане ще покажа снимки.

GOLFER как се казва този материал, къде го има и колко пари е. И аз за такъв си мислих...

Последна промяна от Vento на Сря 05 яну 2005 13:21, променено общо 1 път.

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Сря 05 яну 2005 13:20

Значи...аз съм пробвал да се справя с тракането на разните детайли по купето и частично съм успял, но само частично :( Използвах един материал дето айде сега незнам как се казва...едно меко такова, на найлонова основа е май дето го слагат по кашоните с техника...увиват техниката с него..но мойто е по-дебело 2-3 мм и съм подложил от него къде ли не...вътре в багажника под онези шперплатови плоскости, под пластмасите дето са на задните колонки, малко има вътре при механиката на вратата на багажника, защото дрънчеше и на много други места...но то все си остава отнякъде нещо да дрънчи...а иначе незнам този материал дали може да се използва и за шумоизлолация..подходяш е да се сложи във вратите вместо наелоните (тамън кората няма да дрънчи), но незнам колко шумоизолира..на следващата среща може да донеса да го видиш.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Сря 05 яну 2005 13:23

Не се сещам какво е това, да не говориш за едно като наелон с балончета? :?: Поясни или го снимай ако можеш, както и къде и колко пари го има.

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Сря 05 яну 2005 13:26

Значи не е наелона с балончетата :) Ще се пробвам да го снимам, а иначе баща ми ми го носи мисля, че плоскостите на неговите офис мебели ги докарват увити в това нещо.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 05 яну 2005 13:28

битума за покривите се нагрява с газова горелка за да се залепи сещаш се какво ще стане с боята даже с ламарината....!
изолацията си я купих от магазин за ОВ материали т.е.продаваха котли,радиатори тръби и пр.слагала се на водосъдържатели на бойлери! на руло широка е 1 метър и струва около 4-5лв. метъра.

по спомен мисля,че mad_doctor има предвид изолацията за ламината.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Сря 05 яну 2005 13:34

GOLFER аз също ще го нагрея, само че не калника, а битума! Освен това при покривите иска много по-голяма температура, понеже има камъчета, мързотии и неравности, които по калниците и вратите ги няма! НЕ СЪМ КАЗАЛ, че ще го правя с битум де, но просто споделям.
А това, което си купил има ли си име и как изглежда точно (ако може и снимка :oops: )

Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~None~ » Сря 05 яну 2005 13:34

Vento написа: Което не ми се иска, иначе може да се мисли и за изолиране на пода също!
Е, там е номера да се изолира най-вече, щото иначе при 130 от музика нищо, язък че имам 10 високоговорителя в колата..
mad_doctor написа: тамън кората няма да дрънчи
Кората дрънчи от калпави щипки. Провери си ги и ги смени.

Потребителски аватар
Vento

Мнениеот Vento » Сря 05 яну 2005 13:38

~None~ написа: ... иначе при 130 от музика нищо, язък че имам 10 високоговорителя в колата..

Ооооооо, много си далеч от истината! НЯМА шум, който да може да я заглуши сега! Не при 130, ами и при 200. И бомби да падат навън :wink: Да не казвам големи думи, но ще се борим на dB-drag! :twisted:

Последна промяна от Vento на Сря 05 яну 2005 13:41, променено общо 1 път.

mad_doctor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mad_doctor » Сря 05 яну 2005 13:40

Тя при мен специално не дрънчи, но имах предвид, че по-плътно ще се притиска като я закачиш и няма мърдане..иначе при мен щипки няма :) Само едни подпиращи отдолу дето даже не са щипки...другото са 4 винта :)

Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~None~ » Сря 05 яну 2005 13:44

Vento написа:Ооооооо, много си далеч от истината! НЯМА шум, който да може да я заглуши сега! Не при 130, ами и при 200. И бомби да падат навън :wink: Да не казвам големи думи, но ще се борим на dB-drag! :twisted:

Е аз не ти приказвам музиката на МАХ, номера е да ти е приятно. Колко ще издържиш на дълъг път така преди главата ти да стане мека? От вас до работа - става, ама иначе? ;)

Ето за материал дето ти приказвах. Мисля че с него ще стане трепач - шумо и топлоизолация - 2 пласта е и въздух посредата за изолация.

Изображение

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”